“Menj el Los Angelesbe – és ne felejts el hazajönni” – Desmond Child: a teljes videó

Desmond Child magyar-kubai származású sztárszerző immár öt különböző évtizedben írt top 10 slágereket, a Kisstől az Aerosmithen, a Bon Jovin át Ricky Martinig, Katy Perryig és Zeddig számos stílusban. 18 éves kora óta járt rendszeresen Magyarországra édesapjához. Most azután jött, hogy felvette a magyar állampolgárságot; itthon pedig megkapta az Artisjus Életműdíját. Előtte tartott egy workshopot magyar dalszerzőknek, ahol főként szakmai kérdésekről beszélt, és amelyről itt számoltunk be részletesen, majd a Dal+Szerző szervezésében egy majdnem kétórás beszélgetést is tartottak.

Ezen Pritz Péter irányításával beszélt családja történetéről, munkájáról a legnagyobb sztárokkal, és – bár rövidebben, mint a workshopon – a dalszerző szakmáról is. Humorát rögtön a nyitó technikai gubancok után megmutatta: “azt hinnéd, mostanra már megtanultam, hogyan kell bekapcsolni egy mikrofont” – mondta. Desmond Child több interjút is adott – az RTL Klubnak, az Indexnek, a Heti Válasznak, a Shock! Magazinnak -, de ebben a beszélgetésben mindegyiknél több időt kapott, így még többet tudott mesélni, illetve még több érdekességet elárulni a zeneipar hátterében dolgozó szerzők életéről, titkairól.

Többek között részletesen ki tudta fejteni, szerinte hogyan érhetnének el magyar szerzők nemzetközi sikereket (a videóban 1:12-től). Mint már első, a Dal+Szerzőben megjelent interjújában is, a svéd modell tanulságait ajánlotta megfontolásra, illetve Max Martint állította példaképül. Az utóbbi években az amerikai és nemzetközi poppiacot gyakorlatilag uraló svéd szerzők sikere több tényezőn múlt. A Cherion Productions összegyűjtötte a legjobb szerzőket, akik együtt dolgoztak, tehetségük legjavát beleadva akár a kissé lesajnált fiúzenekarok dalaiba is. Desmond Child szerint túl kevés az ilyen közös munka a zeneiparban, és így az összefogás, a közös fellépés által a svédek “olyan erőt alkottak, amivel muszáj volt számolni”.

Fontos a nagyon sok munka – Child említ egy producerduót, akik napi 24 órát dolgoztak, mármint az óceán két partján élve meg tudták oldani, hogy amíg az egyikük aludt, a másikuk dolgozott. Nagyon fontos a svéd népzene máig élő öröksége, ami például az ABBA dallamvilágán is hallatszik. Valamint az, hogy a svédek nagyon jól, akcentus nélkül beszélnek angolul, érzik a rímeket, a nyelv zenéjét. Desmond Child szerint ha az ember megteheti, mindenképpen éljen egy ideig mondjuk Londonban, Los Angelesben, hogy mesteri szinten elsajátítsa az angolt.

Nagyon fontos, hogy részt vegyen az ember minél több szakmai eseményen (például az ASCAP EXPO-n, április végén Los Angelesben). “Menj oda, építs kapcsolatokat, keress meg embereket! Légy része a szerzők közösségének, és versengj a többiekkel!” Továbbá alaposan tanulmányozni kell a különböző stílusokat, aktuális hangzásokat (például felismerni a brit, a svéd, az amerikai és a “nemzetközi” pop különböző megoldásait) – de persze nem utánozni kell (amit még sok százan csinálnak), hanem megelőzni a trendeket. “Nézz meg minden videót, tudd, hogy mit csinál Drake, Lady Gaga meg a többiek, még akkor is ha nem annyira szereted a zenéjüket: ugyanis ők a te versenytársaid.”

“Az én titkom mindig az volt, hogy különböző stílusokat kombináltam, mert abból valami friss eredmény születhet” – mondott egy lehetséges megoldást Desmond Child. Egy szerző számára fontos, hogy megtalálja azokat az előadókat, akikkel nagyon jól tud együtt dolgozni, és velük szoros kapcsolatot alakítson ki. “Tegyél meg mindent, amit tudsz, hogy segíts neki, sztárt faragj belőle.”

“Légy up-to-date, tökéletesítsd a tudásodat, és menj el Los Angelesbe vagy Nashville-be, szerződj le egy zeneműkiadóhoz, bízd meg őket, hogy hozzanak össze neked szerzői munkákat, közös sessionöket. És ne felejts el hazajönni!” – foglalta össze tanácsait Desmond Child.Categories: Dalszerzőkről

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: