28-szorosan megtérült Michael Jackson befektetése a zeneműkiadásba

Az értesülésekkel szemben nem Michael Jackson örökösei vették meg a Sony/ATV felét a Sonytól, hanem fordítva. A sztár 1985-ben 47,5 millió dollárt adott az ATV zeneműkiadóért; a Billboard becslése szerint kb. 28-szorosát hozta be a befektetés, a mostani 750 millió dolláros vételárral együtt.

Tavaly ősszel jelentették be, hogy a legnagyobb zeneműkiadó egyik fele megveszi a másikat; azt nem lehetett tudni, hogy a Sony a Michael Jackson örököseinek tulajdonában lévő 50 %-ot, vagy fordítva. A tulajdonosok közötti megállapodás egy kitételére hivatkozva a Sony indította el az eljárást, és sajtóértesülések szerint eleinte úgy tűnt, Jackson hagyatékának kezelői lesznek a vevők (a Music Business Worldwide úgy értesült, a japán cég egymilliárd dollárt szeretett volna kapni; a Los Angeles Times szerint a hagyatékkezelők még partnereket is kerestek, többek között a Warner és alapkezelők is szóba kerültek).

Végül a tárgyalások alatt fordult a kocka, és a hét elején bejelentették: 750 millió dollárért (206 milliárd forintért) a Sony vásárolja meg a zeneműkiadó 50 %-át. Ez szerzeményenként kb. 770 dolláros (211 ezer forintos) árat jelent. A Sony/ATV katalógusában található többek között 250 Lennon-McCartney szerzemény, a rock and roll klasszikusai közé tartozó Jerry Lieber – Mike Stoller páros dalai (például a Jailhouse Rock), valamint a Rolling Stones, Bob Dylan, Bruce Springsteen, Sting, Taylor Swift, Lady Gaga és Eminem számai.

A közismert történet szerint Paul McCartney beszélt arról Michael Jacksonnak közös munkájuk során, hogy milyen fontos, hogy ki birtokolja a szerzemények jogait, és a sztár ezen felbuzdulva vásárolta meg 1985-ben az akkor 27 éves, kb. négyezres katalógussal bíró ATV zeneműkiadót. Akkor hatalmasnak számító összeget, 47,5 millió dollárt fizetett érte (ebből 11 millió volt készpénz, a többit hitel fedezte). A Sony 1995-ben szállt be 50 %-os tulajdonosként; ekkor Jackson 110 millió dollárt kapott. A Billboard részletes becslése szerint az éves részesedése átlagban 23 millió dollár körül lehetett. A lap úgy számol, hogy az eladásig összesítve kb. 1,31 milliárd dollárt hozott a befektetés 31 év alatt, vagyis kb. 28-szorosan térült meg.

A tranzakciót – amelyet még a versenyhivatalnak is jóvá kell hagynia – az év végéig vagy jövő év elejéig zárják le. Az egyik eredménye az lehet, hogy a Michael Jackson által hátrahagyott hatalmas adósság maradékát is rendezni tudják az örökösök. Valamint – mint azt egy névtelen forrás mondta – a hagyatékot kezelő ügyvédek, John Branca és John McClain szélesíteni tudják a befektetések körét. A zene azért megmarad ezek között: Michael Jackson masztereinek jogai, a Mijac zeneműkiadó (amelynek katalógusában Jackson dalai mellett ott vannak a Sly & The Family Stone szerzeményei, valamint Ray Charles és Elvis Presley több slgáere), illetve az EMI Music Publishing 10 %-a.

A Sony pedig a zenei világ legértékesebb katalógusának 100 %-os tulajdonosa lesz, ami önértékén kívül még tovább erősíti a piaci pozícióját is, ami pedig a jövőbeli tárgyalásoknál előnyösebb pozíciót biztosít a cégnek.Categories: Hírek

Tags: , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: