A Soundcloud szerződést kötött az utolsó major kiadóval is

A New York Times szerint több mint egy éves tárgyalássorozat végére tett pontot a Sony Music és a Soundcloud megállapodása. Ennek ténye már a hivatalos bejelentés előtt kiszivárgott, de részleteiről viszonylag keveset lehet tudni. Az biztos, hogy a Sony tulajdonában lévő The Orchard és RED Distribution által terjesztett független kiadók katalógusára is kiterjed a megállapodás; az viszont bizonytalan, hogy a Sony/ATV zeneműkiadóval – amelyről a napokban derült ki, hogy a Sony megveszi a felét Michael Jackson örököseitől – is kötöttek-e megállapodást.

A Universallal kötött szerződésről kiderült, hogy annak keretében a kiadók, illetve alkotók jogdíjat kaphatnak a dalaikat tartalmazó, a felhasználók által feltöltött mashupok és mixek után is; arról, hogy ilyesmi a Sony művészeire is vonatkozik, nem tudni. (Erről, illetve a Soundcloud sajátosságairól és főbb adatairól részletesebben itt írtunk.) Szintén csak értesülések, és nem hivatalos információ szól arról, hogy a Sony tulajdonrészt kapott a Soundcloudban.

Túl azon, hogy ezután a Sony által képviselt előadók zenéi felkerülhetnek a Soundcloudra – illetve visszakerülhetnek, hiszen tavaly sokat eltávolítottak, ami ellen az előadók közül is tiltakoztak néhányan -, immár elhárult a legkomolyabb akadály a platform prémium szolgáltatásának elindítása elől. Erről még mindig csak annyit lehet tudni, hogy valószínűleg idén bevezetik majd.

A Soundcloud hatalmas, 175 milliós, ámde régóta az ingyenes zenehallgatáshoz szokott felhasználói táborának monetizálását a céghez nemrég leszerződött Alison Moore irányítja majd. Mint itt olvasható portréjából kiderül, Alison Moore korábbi munkája az volt, hogy az NBC on-demand videószolgáltatását elindítsa, amelynek természetesen a YouTube-bal kell versenyeznie a nézőkért. Korábban dolgozott például az HBO digitális részlegénél is.

A Soundcloudon túlmutató jelentősége is lehet a megállapodásnak: mint a Music Business Worldwide írja, a major kiadók mostantól mutogathatnak a platformra, hogy “így kell rendesen viselkedni” – főként a hasonlóan a felhasználók és a hivatalos terjesztők által feltöltött tartalmakra is építő YouTube-bal vívott csatáikban.Categories: Hírek

Tags: ,

1 reply

Trackbacks

  1. (Zenei) Hírmorzsák #6.4 – COPY21

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: