30 millió előfizetője van a Spotifynak, de lehet, hogy elért egy határt

30 millió előfizetője van a legnagyobb stream szolgáltatónak, és 100 millió körül lehet az összes felhasználók száma. Gyorsul a növekedés, de a 30 %-os előfizetői arány eddig átléphetetlen határnak bizonyult.

Komolyabb ceremónia nélkül, a Twitteren jelentette be Daniel Ek, a Spotify vezetője, hogy a vezető stream szolgáltató elérte a 30 millió előfizetőt. Ez nem hivatalosan közölt statisztika (a Music Ally szerint talán azért nem, mert a legutóbbi “három hónapig próbáld ki nagyon olcsón” promóció decemberben indult, tehát nemrég járt le), és nincs adat az összes havi aktív felhasználó számáról sem. A legtöbb lap úgy sejti, hogy utóbbi már közel lehet a 100 millióhoz, vagyis a sokáig 25% körüli előfizető / összes felhasználó arány közelebb kerülhetett a 30 %-hoz.

Fontos, hogy egyre gyorsul a Spotify növekedése: az első 10 millió előfizetőt az indulás után öt és fél évvel érték el, a 20-at tavaly júniusban, és az újabb tízmillióhoz már csak kilenc hónap kellett.

Ugyanakkor a Billboard az SXSW konferenciáról írt beszámolója szerint azokon a piacokon, amelyek a leghamarabb és legjobban hódított a stream (Svédország, Dél-Korea), az előfizető / összes felhasználó arány kb. 30% körül állt be. Ez érthető is: a “bármikor bármilyen zenét elérhetsz” szolgáltatás inkább az elkötelezett zenefogyasztóknak szól, és kevésbé izgatja az alkalmi hallgatókat. Ezért a lap szerint már zeneipari berkekben is terjed a nézet, amit a sajtóban már sokszor leírtak: rugalmasabb árazással, többféle szolgáltatásra lenne szükség a mainstream közönség bevonásához, és ehhez kellene igazítani a kiadók eddig meglehetősen merev jogosítási gyakorlatát is.

(Daniel Ek Twitter-üzenete egyébként úgy szólt, hogy “a 30 millió előfizető között nincs kubai… még” – ami arra utal, hogy terveznek megjelenni az országban, bár erről hivatalos hír nincs; viszont hamarosan Indonéziában elérhető lesz a Spotify.)Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: