Feloszlottak, visszatértek – tízszer annyit keresnek

Ahányszor visszatér egy feloszlott zenekar, mindig felmerül, hogy “csak a pénzért” tették. A Billboard összegyűjtött néhány adatot arról, hogy mennyit kereshetnek a visszatérő zenekarok – az igazán érdekes az, hogy mennyivel többet.

A cikk két zenekar példáját nézi meg részletesen. Az LCD Soundsystem a kritikusok által nagyon kedvelt, kultikus zenekar 2011-es feloszlásáig a közönségsikert, tehát például a fesztiválprogramokat tekintve a közepes nevek közé tartozott; egy-egy fellépésért aligha kérhettek többet 100 ezer dollárnál (mai árfolyamon 27,5 millió forint) – mondta a Billboardnak egy ügynök. A nem is olyan hosszú szünet után visszatérve a legnagyobb amerikai fesztiválok (Coachella, Bonnaroo, Lollapalooza) headlinerei lesznek az idei szezonban, fellépésenként kb. tízszer ekkora, 1 millió dolláros gázsival.

A Guns N’ Roses nem oszlott fel, de a legsikeresebb felállásból kb. húsz éve távozott a többi híres tag Axl Rose mellől. Az általa vezetett – a nevet továbbvivő – zenekar fellépésenként 350-500 ezer dollárt (96-137 millió forint) kapott. Slash és Duff McKagan visszatérése után a stadionturné egyes állomásain 2,75 millió lesz a gázsijuk (755 millió forint), fesztiválheadlinerként pedig 8 millió dollárt (2,2 milliárd forintot) kapnak naponta – és a Coachellán két szombaton is fel fognak lépni.

A feloszlott zenekarok persze nem mostanában kezdtek összeállni; a Billboard felidézi, hogy a Beatles 1976-ban egy egyszeri visszatérő koncertre 230 millió dolláros, mai árra átszámítva majdnem egymilliárdos (!) ajánlatot kapott. Azonban a fesztiválrobbanás újabb olajat öntött a tűzre. Nemcsak magasabb gázsit tudnak ajánlani (lásd a GNR példáját), hanem azt a lehetőséget is, hogy a már lezárt(nak hitt) életműnek újabb rajongókat nyernek meg az előadók, hiszen egy fesztiválfellépésen a legismertebb slágerek elhangzásának ígérete – és egyáltalán az összeállás szenzációja – odavonzhat sok olyan embert is a nagy színpad elé, akik amúgy az előadó saját koncertjére nem mennének el. Közismert, hogy a Coachella – főként alapítója-főszervezője, Paul Tollett érdemeként – több, korábban hihetetlen – legalábbis időleges – összeállás katalizátora volt: Outkast, Rage Against The Machine, Pulp, My Bloody Valentine stb.Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d