Már jogvita közben is termel pénzt a YouTube-videó

Közismert, hogy a YouTube-videók után azok az alkotók, akik partnerei a videómegosztónak, a reklámbevételek 55 %-át kapják; és az is, hogy ha egy videóban vagy az automatikus Content ID rendszer, vagy maga a jogtulajdonos jogvédett tartalmat vél felfedezni, akkor eltávolíttathatja azt, vagy kérheti, hogy ő kapja a bevételt. Ám a videó feltöltője jelezheti, ha szerinte tévesen vádolják jogvédett mű felhasználásával (ez így van más, a felhasználók által feltöltött tartalmakra épülő szolgáltatásoknál is).

Eddig az ilyen esetekben a vita eldöntéséig a videó nem termelt további bevételt egyik fél számára sem. Mint azt a YouTube egy blogposztban jelezte, most úgy változtatták meg a rendszert, hogy a reklámbevételt továbbra is számolják, és amikor eldőlt a kérdés, akkor ennek az 55 %-át is megkapja az, aki a valódi jogosultnak bizonyult. Apró változtatásnak tűnhet ez, de mint a posztban olvasható, azért is sokat számít, mert gyakran pont a feltöltés utáni első napokban kapja a videó a legtöbb találatot – és eddig vita esetén ezek nem termeltek bevételt.

Ugyanitt az is kiderül, hogy nemcsak azokat bünteti akár a hozzáférés megszüntetésével a Google, akik sorozatban követnek el jogsértést, hanem a másik oldalon egy jogtulajdonostól is megvonhatják a Content ID által nyújtott előnyöket, ha túl gyakran “él vissza” ezzel, vagyis igényel jogosulatlanul bevételt mások videói után. A Google 2015-ben “milliónyi” jogosulatlan bejelentést bírált el. Van egy külön team, amely csak ezzel foglalkozik, munkájukat algoritmusok is segítik. Mint a Billboard cikkében olvasható, “milliónyi” az olyan videók száma is, “amelyeknél a csapat még azelőtt beavatkozik, mielőtt az alkotókra hatással lett volna a bejelentés”. A cikk szerint azt viszont nem árulja el a Google, hogy mennyi a felfüggesztett monetizálások alatt elveszett pénz.

YouTube disputeCategories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: