Az Egység Média a legizgalmasabb fiatal, európai független kiadók között

Az IMPALA a független kiadók európai lobbiszervezete, amely a [PIAS] kezdeményezésére jött létre 2000-ben. Most márciusban egy új kezdeményezést indítottak: a FIVEUNDERFIFTEEN havonta öt fiatal (vagyis az IMPALA-nál nem idősebb) európai független kiadót helyez a fókuszba. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a [PIAS] blogján, illetve az Independent Echo című hírlevélben playlisttel és interjúval ajánlják a többi európai független figyelmébe a kiválasztottakat. Júniusban pedig a Midem szakvásáron lesz egy kerekasztal-beszélgetés, amely szintén az ilyen kiadókra fókuszál, illetve díjkiosztó is.

A második havi válogatásba került be az Egység Média. Mint azt a magyar zeneiparban mindenki tudja, ez Bérczes Ádám a CLS utáni kiadója, amelynek művészei között ott az Ocho Macho és a Kállay Saunders Band is, korábbról pedig ByeAlex, de ők gondozták a 30Y az eladási listán előkelő helyet szerzett válogatáslemezét is. A kiadót bemutató cikk itt található, Spotify-playlisttel, illetve egy rövid interjúval, amelyben Bérczes Ádám többek között arról beszél, hogy “a zene művészet, nem ipar”, mert “az ipar a pénzről szól, a művészet pedig maga az élet”. Más kiadóknak pedig azt a tanácsot adja, hogy “ne csak zenészeket, hanem művészeket keressenek”, a különbség az, hogy utóbbiaknak van üzenete.

Az IMPALA egyébként meghatározó szereplő az európai piacon. Főbb eredményeiket itt sorolják fel: több esetben bekerültek ajánlásaik EU-s szakpolitikákba, illetve rendszeresen részt vesznek európai szintű konzultációkon; több nemzetközi, a függetleneket segítő szervezet létrehozásában ott voltak; sikeresen küzdöttek a major kiadók összeolvadása miatt növekvő piaci koncentráció ellen. A szervezet hitvallása az, hogy olyan piaci környezetet kell létrehozni, ahol mindenki egyenlő esélyekkel indul – vagyis a major kiadók nem tudnak olyan feltételeket szabni, hogy feléjük “lejtsen a pálya”. Mint arról részletesen itt írtunk, nemrég ugyanezen elv alapján keményen bírálták erős független csoportok vezetői a zeneipar megosztottságát, a majoröket.Categories: Hírek

Tags: , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: