Az Amazonra is fel lehet tölteni videókat, sokféle módon lehet pénzt keresni velük

Bár a legtöbb cikk úgy tálalja, hogy “YouTube-riválist indít az Amazon”, nálunk rövid távon biztosan nem fogja fenyegetni a Google videómegosztóját az Amazon Video Direct (röviden AVD) – már csak azért sem, mert egyelőre az Egyesült Államokban, Németországban, Ausztriában, Nagy-Britanniában és Japánban lehet nézni. Mégis, kifejezetten érdekes, milyen pénzkereseti módokat kínál az alkotóknak.

Bárki feltölthet videót, aki regisztrált az Amazonra. A videók elérhetőségét és monetizálását az alkotók választhatják ki az alábbiak közül:

– Csak az Amazon Prime előfizetők számára nézhető. (Ez csak az Egyesült Államokban elérhető, évi 99 dollárért ingyenesen szállítják ki a vásárolt árukat, és egyéb kedvezményekkel is jár; zene streamet is kínál, és ezt az USA-ban többen használják, mint ahányan előfizetnek a Spotify-ra.)

– Külön havi előfizetési díjért érhető el az alkotó csatornája.

– A videó megvásárolható vagy “online kölcsönözhető” (vagyis korlátozott ideig nézhető).

– Minden Amazon-felhasználó számára nézhető, reklámok kerülnek mellé.

A bevételből az alkotók a következőképpen részesednek: az előfizetési, kölcsönzési és vásárlási bevételek 50%-át, a hirdetési bevételek 55%-át kapják meg (utóbbi arány megegyezik azzal, amit a YouTube fizet). A Prime Video szolgáltatáson belül a megnézett órák alapján kapnak pénzt az alkotók: ha a felhasználó az Egyesült Államokban van, óránként 15 cent, ha máshol, 6 cent jár. (Itt az évi kereset maximalizálva van.)

Ráadásul a legnépszerűbb száz videó között havonta egymillió dollárt osztanak ki (ez az Amazon Video Direct Star program.)

Az AVD hagyományos és a neten elindult médiacégekkel is partneri kapcsolatot alakított ki; köztük van például a Condé Nast, a Guardian, a Mashable, a Baby Einsteins, a HowStuffWorks és – egyedüli zenei vonatkozású csatornaként – a Pro Guitar Lessons.

Azt ígérik, hogy szűrik a tartalmat, tehát például ha pornográf videót tölt fel valaki, az nem kerülhet a nézők elé. A Music Business Worldwide viszont megjegyzi, hogy arról nem esett szó a hivatalos közleményekben, hogy az esetleg jogsértő (például jogvédett zenét felhasználó) videók kiszűrésére alkalmaznak-e valamilyen rendszert. A Hypebot szerzője szerint bár nem kifejezetten zenei szolgáltatásként indították, az Amazon által elért hatalmas tömegekre való tekintettel érdemes lesz ide is klipeket feltölteni.

A Wall Street Journal a kivétel, amely nem YouTube-riválisként írja le az AVD-t – már csak azért sem valószerű ennek tekinteni, mert a legismertebb videómegosztónak bő évtizedes előnye van. A lapnak egy médiaszakértő azt mondta, hogy valószínűbb, hogy a videók inkább az új vásárlók bevonzását szolgálják, akik aztán a cég reménye szerint mindenfélét vásárolnak majd az Amazonon. Az AVD hivatalos közleménye amúgy tartalmaz egy szúrást a YouTube felé: “először kínálunk lehetőséget arra, hogy valaki maga töltse fel egy előfizetéses stream szolgáltatóhoz a tartalmait.” Ez arra utal, hogy a YouTube-nál egy mezei (vagyis nem a Google által kiválasztott kevesek közé tartozó) alkotó nem választhatja azt, hogy csak a YouTube Red-előfizetők számára legyen elérhető az általa feltöltött videó – emiatt (is) mostanában többen is kritizálják a Google-t.Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: