VIVA TV – adatszolgáltatási problémák

Május 17-én, kedden az Artisjus kifizette a 2015-ben befolyt televíziós jogdíjakat a magyar szerzők és jogutódok részére. A jogdíjak felosztásakor 40 TV-csatorna 4,5 millió elhangzási adatát vette figyelembe az egyesület, köztük a VIVA TV-től érkezett játszási adatokat is.

A májusi jogdíjfelosztásunknál azonban hiányzik a VIVA TV

 •  2015. január-szeptember időszak konkrét zenei elhangzásai adatainak (videoklipek) egy része

 • 2015. október-december időszak összes elhangzási adata (videoklipek, szignálzenék, stb.),

így ezen művek után jogdíjfelosztás és -kifizetés nem történt.

Háttér

Az esemény háttere, hogy a VIVA TV a többi magyarországi csatornához hasonlóan

 •  jogdíjat fizet a bevételi adatainak százalékában
 •  elektronikus úton adatot szolgáltat műsoráról az Artisjusnak, ami kiterjed a konkrét zenei elhangzások (pl. videoklipek) mellett a műsorok szignál- és háttérzenéire is. Az adatszolgáltatást a csatornák egy előre egyeztetett szabvány alapján kötelesek elkészíteni és beküldeni az Artisjusnak.A VIVA TV 2015-ös évi működése után
 •  jogdíjbefizetését hiánytalanul teljesítette mind a 4 negyedév vonatkozásában.
 • adatszolgáltatásában azonban technikai okokból olyan hiányosságok keletkeztek, amelyek miatt az elhangzási adatok egy részének, tipikusan a konkrét zenei elhangzásoknak (pl. videoklipeknek) az azonosítását az Artisjus nem tudta megfelelően elvégezni. Emellett 2015. IV. negyedév tekintetében eddig beérkezett adatállomány hibái nem tették lehetővé annak feldolgozását.

Kollégáink és a VIVA TV illetékes munkatársai jelenleg is folyamatosan együttműködnek, hogy az okokat feltárják, és a 2015-ös adatszolgáltatás hibás, hiányos tételei minél hamarabb maradéktalanul javításra kerüljenek.

Az eset kivizsgálását az Artisjus megkezdte, aminek során mind a VIVA TV, mind az Artisjus érintett munkatársainak felelősségét vizsgálni fogjuk. A vizsgálat eredményétől függően meg fogjuk tenni a szükséges és lehetséges lépéseket mind az adott ügyben, mind a hasonló helyzetek jövőbeli elkerülése érdekében.

Kérdések & válaszok

Hogyan tudom ellenőrizni, hogy a dalaim VIVA TV-s elhangzási adatai rendben lejelentésre kerültek-e az Artisjushoz?

Lépjen be a Szerzői Információs Rendszerbe (SZIR) és a Forgalmak oldalon ellenőrizze az elhangzási adatokat. Videónkban lépésről lépésre mutatjuk ennek legegyszerűbb módját.

FONTOS! A SZIR-ben a 2016-os elhangzási adatok még nem szerepelnek, most kizárólag a 2015-ös adatokat lehetséges átnézni.

Mi a teendőm? Hogyan tudom jelezni, ha hiányosságot látok?

Az Artisjus Szerzői Ügyfélszolgálatának e-mail címére (ugyfelszolgalat@artisjus.com) küldje el a követező adatokat:

–          dal címe

–          a tavalyi év melyik időszakában játszotta a VIVA TV a dalt

–          a dal feltehetőleg hányszor hangzott el tavaly a VIVA TV-n (ha ismert)

A szerzői bejelentések alapján munkatársaink minden egyes hiányzó elhangzást jeleznek a csatornának, az elhangzási adatok tisztázása érdekében a VIVA TV-vel egyeztetnek.

Mikor kapom meg a hiányzó 2015-ös VIVA TV-s játszások után járó jogdíjamat?

A 2015-ben befolyt televíziós jogdíjakat az Artisjus – Felosztási Szabályzatának megfelelően – 2016. május 17-én teljes egészében kifizette a szerzőknek és jogutódoknak a rendelkezésre álló 4,5 millió elhangzási adat alapján.  Ha az egyeztetések eredményeként pótlólagos adatokat kapunk a 2015-ös évi elhangzásokra, azokat a 2017 májusában esedékes felosztáskor tudjuk figyelembe venni, tehát a jogdíjak utólagos kifizetése is ekkor történhet majd meg.

Tisztában vagyunk azzal, hogy ez a helyzet addig sok szerzőnél eredményez jogdíjkiesést, és ez akár komoly anyagi problémát is eredményezhet. Ezt két módon tudjuk enyhíteni:

1.)   Jogdíjelőleg kérhető, ha:

 • Ön az előző 5 év mindegyikében legalább 5.000 Ft jogdíjat kapott az Artisjustól, és
 • a tavalyi évben az Ön részére felosztott jogdíj összege a bruttó 200ezer Ft-ot elérte, és
 • az előző 3 évben nem kért jogdíjelőleget.
 • A jogdíjelőleg maximális összege: öt évre számított éves átlagjogdíjának fele, max. br. 500.000 Ft.
 • Jogdíjelőleg kéréséhez formanyomtatványt az ugyfelszolgalat@artisjus.com címről kérhet.

2.) Szociális (rászorultsági) támogatás:

 • az Artisjus a Zenei Alapítvány révén nyújt szociális támogatást (www.artisjus.hu/zenei-alapitvany)
 • a következő rászorultsági pályázat kiírása 2016 nyarán várható (hírlevelünkben és Facebook-oldalunkon is megosztjuk majd a hírt).

Várhatok további tájékoztatást az ügyben?

Igen, az ügyről – így különösen az adatszolgáltatás fejleményeiről, a vizsgálat eredményéről, a megtett lépésekről, a várható kifizetési időpontról – tájékoztatni fogunk minden szerzőt, aki panaszát a fent írt módon bejelenti a Szerzői Ügyfélszolgálatnak.

Munkatársaink megtesznek mindent a helyzet tisztázására és javítására, a szerzők jogainak és jogos érdekeinek hatékony képviseletére. Ha a fentiek mellett további információra van szüksége az ügyben, keresse Szerzői Ügyfélszolgálatunkat akár e-mailben (ugyfelszolgalat@artisjus.com), akár telefonon: (+36-1-488-2666).Categories: Artisjus, Hírek

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d