Mindenki azt találgatja: tényleg rekordösszegű szerződést ír-e alá Adele és a Sony

Először a nem éppen megbízható Sun bulvárlap írt arról, hogy Adele és a Sony 90 millió fontos (37 milliárd forintos) szerződést írt alá – ez több, mint bármi, amit valaha brit zenész kapott. Ennek nyomán a zeneipari sajtó jó része azt találgatja, hogy mi ennek a valóságalapja. Kicsit később a Guardian már saját iparági forrásokra hivatkozva közölte ugyanezt az összeget, valamint azt, hogy Adele menedzsere, Jonathan Watkins és az amerikai Columbia még karácsony előtt egyezett meg a részletekről, de eddig sikerült titokban tartaniuk. Hivatalosan egyetlen érintett sem kommentálta az értesülést.

Az közismert, hogy Adele 19 éves korában a független XL Recordingsszal aláírt szerződése lejárt, és az Egyesült Államokban már korábban is a (Sonyhoz tartozó) Columbia volt a kiadója. És persze közismertek Adele lemezeinek elképesztő rekordjai. Ezek alapján több lap is úgy számol, hogy lehet valóságalapja a pletykának; igaz, a Music Week forrásai 90 helyett 80 millió fontról tudnak (33 milliárd forint). A Forbes elemzője is arra hajlik, hogy kb. ilyen nagyságrendű összegről lehet szó, és a Sonynak érdekében áll elfogadni.

A Guardiannak nyilatkozó egyik szakértő szerint a zeneiparban ugyan nem lehet biztosra menni, de az Adele-Sony szerződés nagyon jónak tűnik a kiadó számára: meg fog térülni a befektetés, feltéve, hogy nem akarják a majorök tipikus gondolkodását ráerőltetni, és mondjuk hamarabb kikényszeríteni belőle egy albumot, mint arra készen állna. Egy másik elemző szerint viszont mivel Adele nem tartozik a gigaturnékat sorra lezavaró sztárok közé, elég kockázatos ennyi pénzt tenni a jövőbeli lemezeire.

Óvatosságra int a Guardian összeállítása is a korábbi, hatalmas összegű szerződésekről: ezek közül a Robbie Williamsre költött 80 millió font tűnik utólag valamennyire jónak, az REM, Mariah Carey és Whitney Houston mind azután zuhantak le a csúcsról, hogy aláírták a “megaszerződést”. Whitney Houston egyébként 100 millió dolláros szerződést kötött 2001-ben; eddig ez tartotta a legnagyobb összegű, női előadóval kötött megállapodás rekordját, az Adele kapcsán pletykált összeg azonban jóval nagyobb: 130 millió dollárnak felel meg.

A Guardian annyira bízik az értesülésében, hogy még egy cikket szentelt neki: ebben zeneiparban járatos jogászok spekulálnak arról, hogy vajon mi lehet a szerződésben. Szinte bizonyos, hogy a 90 millió fontot nem kapja meg most rögtön Adele, hanem különböző feltételek teljesítésekor, részletekben; valószínűleg kb. 30 millió font (12,3 milliárd forint) körül lehet az aláíráskor kifizetett összeg. Az is elképzelhető, hogy az ő esetében a hagyományos zenész-kiadó viszony helyett a profiton osztoznak a szerződő felek.Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: