Kórusok Éjszakája – Kis éji zene Budapest szívében

Finn népdalfeldolgozások a FSZEK árnyékos kertjében, Rachmaninov a jezsuiták templomában, dél-afrikai gospel a Nemzeti Múzeum udvarán. Rövid ízelítő abból a zenei kavalkádból, ami szombat este fogadta a Palotanegyedbe érkezőket.

A nyár első hétvégéjén rendezték meg – immáron negyedszer – a Kórusok Éjszakája egész estés zenei fesztivált. A szervezők fő célja a közösségi éneklés népszerűsítése volt, amibe idén 50 magyarországi és külföldi (finn, norvég, szlovén, szlovák) kórus kapcsolódott be.

17 órakor ellepték a bérházak, egyetemek és múzeumok udvarát a kórusok, hogy mindössze 6 óra leforgása alatt több mint 70 minikoncerttel szórakoztassák a zenei élményekkel gazdagodni vágyókat. Voltak, akik lehorgonyoztak a 9 helyszín egyikén és ott várták be a kórusokat, míg mások inkább sétálgattak az egymástól pár percre elhelyezkedő színterek között.

A kórusok sokszínűsége tükröződött vissza az este során elhangzott – korukban, stílusukban vagy éppen szerzőjük nemzetiségében egymástól olyannyira különböző, mégis ezen az estén abszolút egyenrangú- zeneművekben. Hallgathattunk régi- és kortárs zenét; magyar, észt vagy éppen dél-afrikai dalokat, de a klasszikus és a folk is megfért egymás mellett.

Az est egyik fénypontja az Erkel Ferenc Vegyeskar koncertje volt, amin többek között Bella Máté Lacrimosa című szerzeménye is elhangzott. A junior Artisjus-díjas magyar zeneszerző ezt a művet a párizsi terrortámadásokban elhunyt áldozatok emlékére írta.

A Kórusok Éjszakája kulturális fesztivált a Csíkszerda Kórus tagjai álmodták meg 2013-ban, és a mai napig maguk szervezik hatalmas lelkesedéssel és tökéletes profizmussal.

Az RTL klub rövid riportot készített a fesztiválról, a videó itt megtekinthető.

SZÖVEG: Karner Zsuzsanna

FOTÓK: Karner Zsuzsanna, Hargitai Ákos, Tímár Kornél

 

 Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: