Példátlan zeneipari összefogás a jobb adatokért, gyorsabb és pontosabb kifizetésekért

Az egyes zeneszámokhoz tartozó, a jogosultakat azonosító metaadatok kérdése a zeneipar digitális átállása során újra és újra a középpontba került. Tavaly például az ezzel összefüggő átláthatóság volt egy ideig a slágertéma a zeneipari sajtóban. Leegyszerűsítve: a szerzők, előadók, kiadók stb. számára azért égető a kérdés, mert ha pontatlanok az adatok, akkor nem vagy csak későn kapják meg a jussukat; a szolgáltatók számára pedig azért, mert még egy hosszadalmas jogosítási folyamat végén sem érezhetik magukat védve egy olyan pertől, amilyet például a Spotify ellen indítottak.

Az Open Music Initiative (OMI) ezen kíván segíteni. Példa nélküli összefogás áll mögötte: támogatja mindhárom major és több más kiadó; a YouTube, Spotify, Soundcloud, Pandora, Netflix; jogosítással, jogdíjak beszedésével és kiosztásával foglalkozó különböző szervezetek (cégek, startupok, közös jogkezelők), szakmai szervezetek stb. Vagyis olyan felek, amelyek sok esetben nyilvánosan vitáznak egymással, nem egyszer kifejezetten ellenségesen.

Mindennek a kezdeményezője a világhírű Berklee College of Music a kreatív vállalkozással foglalkozó intézete (Institute of Creative Entrepreneurship); valamint az akadémiai szférából csatlakozott hozzá az MIT Media Lab és több egyetem is. Szerintük a nagy összefogás – a probléma fontossága mellett – annak köszönhető, hogy az akadémiai intézmények semleges közvetítőként tudnak működni. Így, remélik, nagyobb esélyük van működő megoldások létrehozására, mint a korábbi kísérleteknek, amelyek inkább egy-egy félhez kötődtek, például amikor a zeneműkiadók próbáltak globális adatbázist létrehozni.

Nem volt eddig szó arról, hogy pontosan mire irányul az OMI, mert ez egyelőre kicsit homályos. Mint a Billboard cikkéből kiderül, nem adatbázist szeretnének létrehozni, hanem “nyílt forráskódú (open source) platformot”. Ez nagyjából olyan standardok kidolgozását és terjesztését jelenti, amelyet minden adatbázis használna, így könnyű lenne ezek között az átjárás. Elsősorban az új művek metaadatainak rögzítésére fókuszálnak, a jogtulajdonosokra bízva, hogy korábbi katalógusuk adatait is a megfelelő formátumra hozzák-e. (Nem említik, de ez rendkívül költséges művelet.)

Emellett olyan új technológiákat, eljárásokat dolgoznának ki, amelyek a jogtulajdonosok azonosítását és kifizetését tennék egyszerűbbé, pontosabbá és gyorsabbá, például a blockchain technológiával (amellyel több, a kezdeményezést támogató cég is foglalkozik).

Az OMI-t a Berklee-nek juttatott adományokból finanszírozzák.Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d