Dal+Szerző Playlist#2: International Songwriting Competition, Nagyszínpad 2.

#A Dal+Szerző Playlist az Artisjus kétheti sorozata azoknak, akiket érdekel a magyar zene, de nem tudják követni napi szinten az újdonságokat. Bővebben itt írtuk le, mi ez. A Playlistek összegyűjtve itt találhatók meg; kérdéseket, észrevételeket erre az e-mail címre várunk.

Playlistek:

Spotify playlist – Deezer playlist – YouTube playlist

Lent a YouTube és a Spotify playlistek beillesztve is megtalálhatók. Lajkó Félix számai közül több is más-más verzióban található meg a YouTube-on és a stream szolgáltatóknál. A YouTube-on nincsenek fent Oláh Szabolcs kiválasztott szerzeményei; mások igen

International Songwriting Competition

Talán a leghíresebb nemzetközi dalszerző verseny, amelynek zsűrijében rengeteg sztár ül, veteránoktól fiatalokig (Tom Waits, Lorde, Hardwell, Keane, Femi Kuti stb.), illetve fontos kiadók, zeneműkiadók vezetői vagy A&R menedzserei. A kreativitást, eredetiséget, szöveget, dallamot, hangszerelést egyaránt értékelő versenyen korábban is kaptak díjakat magyar szerzők (itt kell rákeresni a “Hungary” szóra). Idén hárman kerültek a díjazottak közé; a fődíjat ez a dal kapta.

Honlap

Lajkó Félix

A Vajdaságból származó hegedűs-cimbalmos egyedi hangú művészetében a népzene, a klasszikus zene és az improvizáció keveredik virtuóz módon, vagy inkább árad szabadon. Bár látszólag “nehéz”, valójában többféle közönséget is el tud varázsolni (közte a rock alternatívabb végéről érkező rajongókat is). Sokat turnézik világszerte, nagy tömegek előtt is. Pályája kezdete óta ünnepli a kritika. Együtt zenélt Alexander Balanescuval, a Noir Désirrel, Szabados Györggyel és Boban Markoviccsal; írt film- és színházi zenéket, szerepelt játékfilmekben, dokumentumfilmeket is forgattak róla.

Honlap Facebook

A Madárnak

A zenei videó kategóriában második díjat kapot az A Madárnak videója, ami meglepő módon Lajkó Félix első “hivatalos klipje” (Vandad Kashefi rendezte 2013-ban, az A:normal Session keretében). Érdemes kiemelni, hogyan ellenpontozza a virtuóz hangszeres játékot a füttyszó egyszerűsége, spontaneitása. A videóban Brasnyó Antal hegedül mellette. Többféle lemezverzió létezik: szóló (a playlistben ez van), duó Balázs János zongoristával, illetve a Budafoki Dohnányi zenekarral készült.

zene: Lajkó Félix, ISWC kód: T0070622477

Lajkó Félix – Rúzsa Magdolna: Még azt mondják

Talán ez a nagyközönség számára a legismertebb (a YouTube-on kétmillió fölötti nézettségű) Lajkó Félix-felvétel. A koncertfelvételen Lajkó elsöprő citerajátéka (ami a rock felől érkező közönség számára talán a legfőbb vonzerő) kíséri az énekesnő egyik legjobb előadását. (A stream playlistekben a Most jöttem című albumon megjelent verzió hallható; ezen az albumon Palya Bea, Tintér Gabriella és Csizmadia Anna énekel.)

zene: Lajkó Félix, szöveg: tradicionális, ISWC kód:  T0071153417

Mező

Lajkó Félix első citerás lemeze, a Mező 2013-ban felkerült a világzenei toplista (World Music Chart Europe) első helyére. Hosszú idő után ez volt az első ilyen elismerés a magyar zenének. Az utóbbi néhány évben viszont szinte már az a szokatlan, ha nincs magyar album ezen a toplistán.

Lajkó Félix, ISWC kód: T0071783340

A bokorból

Egy példa a szabadabban áradó, a dalformától időről-időre elszakadó, majd oda visszatérő Lajkó Félix-számra. (A playlistben koncertverzió hallható.)

Lajkó Félix, ISWC kód: T0070622433

Barrio Latino Hungría

A kubai zenét játszó Barrio Latino 2008-ban alakult, 2013-ban csatlakozott hozzájuk a hondurasi származású Mario Ochoa énekesként. Műfajuk a salsa és a nálunk kevésbé ismert timba, amelyben a kubai hagyományos zenék más hatásokkal (funk, jazz, rock) keverednek.

Honlap Facebook

Con Clave Y Tambó (feat. Danny Lozada)

A ISC latin kategóriájában (egyedüli nem dél- vagy észak-amerikaiként) díjazott dal a zenekar első single-je. 2013-ban jelent meg, a kaliforniai Latin Pulse kiadó gondozásában (erre véletlenül találtak rá, miközben spanyol nyelvű dalszövegírót kerestek a neten). A salsa-klubokban rendszeresen hallható, több mint 50 országban; a havannai Capri hotel reklámfilmjében is felhasználta.

zene és szöveg: Bodzsár Tamás, ISWC kód:  T0072088551

Nadie Te Da Na

A zenekar (itt végighallgatható, letölthető) első nagylemezének másik kiemelt dala.

zene: Bodzsár Tamás, szöveg: Sarduy Leonardo Wilber, ISWC kód:  T0072347717

Oláh Szabolcs Quintet

A jazztanszakon gitárosként végzett zenész, zeneszerző, hangszerelő második saját zenekara az Oláh Szabolcs Quintet (tagjai rajta kiívül: Ávéd János, Cseke Gábor, Soós Márton, Dés András). Szerzőként, hangszerelőként is a magyar jazz élvonalában van, olyan zenekaroknak komponált, hangszerelt, mint a Budapest Jazz Orchestra, a Modern Art Orchestra, a Fekete-Kovács Quintet és a Balázs Elemér Group. Játékát Rieger Attila kritikus így írja le: “érett, kiművelt, ám minden manírosságot nélkülöző; erőteljes, néhol légies”.

Honlap Facebook

I Care About You

A második lemez, a Gleam díjnyertes szerzeménye; példa az említett “légies” megközelítésre.

zene: OLÁH SZABOLCS, ISWC kód:  T0072359557

Animal Fable

Az első lemez (Connection) egyik lendületesebb szerzeménye.

zene: OLÁH SZABOLCS, ISWC kód: T0071587626

Nagy-Szín-Pad 2.

Folytatódik a Sziget és több partnere által szervezett “tehetségmutató” verseny már meglehetős ismertségre szert tett, de még nem nagyszínpados jelöltjeinek bemutatása.

Mongooz and the Magnet

A pécsi trióban a felállás az igazán meglepő: énekes-gitárosa norvég, bőgőse ír, dobosa magyar. Régi iskolás, bulis rock and rollt játszanak. A Cseh Tamás Program a kezdő zenekarok között is támogatta őket, valamint nemzetközi piacra lépésüket is segíti.

Honlap Facebook

She Gonna Leave Me

Az első, a honlapról ingyenesen letölthető EP klipes száma.

regisztráció folyamatban

Don’t Wanna Be Like You

A Please Be Naked című debütáló nagylemez első klipes dala. “Igen. Üzenete van” – szól a kommentár a YouTube-on.

regisztráció folyamatban

Run Over Dogs

A 2012-ben alakult zenekar “desert rockot” játszik. A Sziget több fesztiválján is járt Queens of the Stone Age (és vezetője, Josh Homme) által igazán népszerűvé tett sivatagi rock jellemzően lassú vagy középtempós; központba állítja a torzított riffeket, hangsúlyos a ritmusszekció; erős hatás a pszichedelikus rock (a “stoner” szleng szó a marihuánafogyasztókra utal), a blues, a hard rock és a heavy metal (ezen belül a sötét doom). A Run Over Dogs sokat turnézik Európában, és az Egyesült Államokat is megjárták.

Facebook

Our Love feat. Németh Juci

Egy EP után a Run Over Dogs az első, 2013-as Noxious Foodies című nagylemezével hívta fel igazán magára a figyelmet. Máig a bluesosan induló, (a témának, a párkapcsolat stációinak megfelelően) több tételen végiglépkedő Our Love máig a legismertebb számuk, köszönhetően többek között Németh Juci közreműködésének (nemcsak énekesnőként, hanem producerként is), illetve az egysnittes klipnek is, amely szintén a párkapcsolat alakulásával foglalkozik stilizáltan.

zene: Németh Judit, Gál Máté, Vilczek Áron Béla, Juhász Tamás, szöveg: Czeglédi Szabolcs, ISWC kód:  T0071818284

Roll Down Your Cheeks

A 2015-ös, második nagylemez, a Cold Sweat of Lust klipjét külföldi turnéfelvételekből állították össze. Lassú és súlyos, ami jellemző kombináció a stonerben.

zene: Gál Máté, Vilczek Áron Béla, Juhász Tamás, szöveg: Czeglédi Szabolcs, ISWC kód:  T0072512903

Got No God

A második nagylemez második klipes dala a gyorsabb Run Over Dogs-számok közé tartozik.

zene: Gál Máté, Vilczek Áron Béla, Juhász Tamás, szöveg: Czeglédi Szabolcs, Börönte Tamás, ISWC kód:  T0072512856

Beágyazott playlistek:

 Categories: Playlist

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: