Dal+Szerző Playlist#1: Nagy-szín-pad 1

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus kétheti sorozata azoknak, akiket érdekel a magyar zene, de nem tudják követni napi szinten az újdonságokat. Bővebben itt írtuk le, mi ez. A Playlistek összegyűjtve itt találhatók meg; kérdéseket, észrevételeket erre az e-mail címre várunk.

A playlistek egyben:

Deezer playlist – Spotify playlistYouTube playlist

A cikk alatt a YouTube és Spotify lista beágyazva is megtalálható.

A Sziget által több partnerrel együtt két éve elindított Nagy-szín-pad “tehetségmutató” több ponton átalakult, de alapelve ugyanaz volt: már ismert, de még nem nagyszínpados produkciókat megmutatni a közönségnek, és ezzel kicsit frissíteni a nagyszínpadok lassan változó programját. A 12 döntős mindegyike fellépett az Akváriumban, a koncerteket a Petőfi élőben közvetítette, az elődöntőkben közönség mellett zsűri is szavazott. A győztes Bohemian Betyars nagyszínpados fellépést kap a Szigeten, a Volton és Strand Fesztiválon, és egyéb díjak mellett kimegy az Eurosonic showcase fesztiválra is.

A Nagy-szín-pad fellépései archiválva itt láthatók

Hivatalos honlap

Bagossy Brothers Company

A fiatal, gyergyószentmiklósi együttes folkos indie rockot játszik. Bár ez a műfaj Magyarországon alternatívnak tűnhet, valójában világsztárt is kitermelt már (Mumford And Sons). A névnek megfelelően a Bagossy testvérek által vezetett zenekar dalait játsszák magyarországi és erdélyi rádiók, a Cseh Tamás Program (CSTP) is támogatja őket.

Honlap Facebook

Van egy ház 

Legnépszerűbb számukban van harmonikaszóló és ugráltatós refrén is.

zene, szöveg: Bagossy Norbert, Bagossy László, Bartis Szilárd, Kozma Zsombor, Tatár Attila – ISWC: T-007.244.491-7

Elviszlek

A CSTP támogatásával létrejött nagylemez címadó dala a líraibb szerzeményeik közé tartozik.

zene, szöveg: Bagossy Norbert, Bagossy László, Bartis Szilárd, Kozma Zsombor, Tatár Attila – ISWC: T-007.244.484-8

Harmonikás

Akár még a mulatósabb hangvétel is belefér náluk (idei EP-jük egyik dala).

regisztráció folyamatban

Bohemian Betyars

A versenyt megnyerő miskolci zenekar a magyar, cigány és balkáni dallamokat punkos lendülettel játssza. Nyilvánvalóak az előképeik (pl. a Gogol Bordello, itthonról a Besh o Drom), de ebben a műfajban elsősorban a koncertek energiája számít. Emellett néhány sajátos elemet is tartalmaz zenéjük, pl. csujogatókat idéznek (kántálós, tréfás, nem egyszer trágár versike). Sokat koncerteznek Európa-szerte.

Honlap Facebook

Megjöttek a fiúk

Legismertebb daluk igazi energikus mulatós.

zene: trad., szöveg: Palágyi Máté – ISWC: T-007.201.370-7

Bohemian Betyars vs. Chip Chip Chokas: 200 BPM

Akármilyen “népies” és akusztikus hangszerelésű, jól összefér ez a zene a pörgős elektronikával. A Chip Chip Chokas DJ Titusz (Bëlga, Carbonfools) játékos projektje. A 200 BPM a tempóra utal (BPM = beats per minute).

zene, szöveg: Szűcs Levente, zene: Palágyi Máté, átdolgozó: Bicskei Titusz –  ISWC: T-007.201.371-8

Összefúj a szél

Az előbbi szám ellenpontja: 2015-ös EP-jük címadó dala az együttes akusztikusabb oldalát mutatja.

zene és szöveg: Szűcs Levente, zene: Palágyi Máté, Mihályfi Máté, Fehér Gábor, Muhari Krisztián Ákos, Gilinger Ádám – ISWC: T-007.244.833-9

Esti Kornél

A tízéves zenekar a Kispál és a Borz búcsúkoncertjén volt előzenekar a Sziget nagyszínpadán, így hamar ismertté vált az alternatív rock közönsége előtt. A műfaj magyar hagyomány mellett az angolszász indie is erősen érződik a megszólalásukon; szövegviláguk elég sötét, melankolikus. Akusztikus műsort is készítettek a dalaikból.

Honlap Facebook

Boldogság, te kurva

A zenekar legnépszerűbb dala az első énekessel (Nagy István) felvett két lemez közül a másodikon hallható. Itt még jobban érződik a magyar alternatív rock, illetve a dark zenék hatása.

zene és szöveg: Lázár Domokos, Nagy István, Veres Imre – ISWC: T-007.158.614-5

Rohadt eső

Az új énekessel, Bodor Áronnal készült harmadik lemez kiemelt dala az indie rockból ismert hangzásokkal, nagy fokozással.

zene és szöveg: Bodor Áron Tamás, Pályi Ádám, Horváth Kristóf, Veres Imre, Lázár Ágoston, Lázár Domokos – ISWC: T-007.243.884-6

Egyedül

Az idén márciusban megjelent negyedik lemez kiemelt dala, szaggatott és zaklatott, a végén még jobban felpörgő tempóval. Bravúros, egy snittes klip készült hozzá.

regisztráció folyamatban

Fran Palermo

“Vagabond rock’n’roll”, “jungle rock’n’roll / tropical / indie”: ilyen címkéket ragaszt magára a 2012-ben indult zenekar. A szörfrocktól a mediterrán hangulatokig és afrikai ritmusokig számos hatás megjelenik a zenéjükben, amely könnyen lehetne harsány, de ehelyett nyári könnyedség jellemzi; élőben ugyanez rockosabb, bulisabb hangzást kap. A kritika a legjobb új zenekarok között tartja számon, rendszeres fellépők fesztiválokon, telt házas klubkoncerteket adnak. A zenekar frontembere, a spanyol-kubai származású Henri Gonzalez az Artisjus Junior-díj jelöltje volt; ennek kapcsán interjú itt olvasható vele a dalszerzo.hu-n.

Facebook

Am I Right Boy

A zenekar legnépszerűbb számán hallatszik, hogy egy szál gitáron indult; a hangszerelés egészen finoman emeli el ettől.

zene: Galeotti Álmos Stefano, szöveg: Perez Garcia Henry – ISWC: T-007.177.192-0

Yolanda

Hawaii, Spanyolország, majd Afrika: a dal jól példázza a Fran Palermo sokoldalúságát.

szöveg: Galeotti Álmos Stefano, zene: Perez Garcia Henry – ISWC: T-007.245.779-4

Yellow Man

A verseny után nem sokkal jött ki a második nagylemez, amelyet ez a könnyed, besorolhatatlan (vagy túl sok mindenbe besorolható) dal vezetett fel. A kritikusok, a szakma eddig is szerette a zenekart (ők kapták a legtöbb pontot a zsűritől), a Razzle Dazzle-t is egyöntetű elismerés övezi. Kommentárokkal együtt meghallgatható itt.

szöveg: Galeotti Álmos Stefano, zene: Perez Garcia Henry – ISWC: T-007.265.261-9

Morning Waltz

A zenekar egyik korai, népszerű dala, amelyen jól hallhatók a címben megjelölt műfaji hatás mellett az indie rockban megszokott gitárok is.

zene és szöveg: Galeotti Álmos Stefano, Perez Garcia Henry – ISWC: T-007.164.097-5

Freddie / Fehérvári Gábor Alfréd

A Nagy-szín-pad mezőnyéből kissé kilógó Freddie a Rising Star tehetségkutatóban tűnt fel, és közismert, hogy ő megy az Eurovíziós Dalversenyre. Rádióbarát, de az átlagtól eltérően – hangi adottságainak megfelelően – többé-kevésbé rockos vagy bluesos beütésű dalokat énekel. Ő a legismertebb előadó, egyben neki van a legkisebb “életműve” is; ugyanakkor hangsúlyozza, hogy nem pusztán médiaszemélyiség, hanem valódi énekes, immár saját zenekarral.

Honlap Facebook

Mary Joe

Rögtön a tehetségkutató utáni első száma a legnépszerűbb magyar dal volt a rádiókban 2015 nyarán (lásd a Dal+Szerzőben megjelent listát). A bluesos beütésű Mary Joe két régi profi, Kállay Saunders András és Szakos Krisztián szerzeménye.

zene: Szakos Krisztián, zene és szöveg: Kállay András – ISWC: T-007.242.242-4

Pioneer 

Az “Eurovízió-kompatibilis” szám megnyerte A Dalt.

regisztráció folyamatban

Neked nem kell

Freddie harmadik, szintén klipes dala nem aratott sikert a rádióknál, de a YouTube-on viszonylag jól megy (638 ezer megtekintés).

zene: Szabó Tibor, szöveg: Kara Mihály – ISWC: T-007.250.558-8

Marge

A fiatal énekesnő máris több “korszakon” van túl. Első, ingyenesen letölthető lemeze hiphopos-jazzes-soulos hatásokat ötvözött. A hosszabban külföldön élő, pl. egyiptomi zenészekkel is játsszó énekesnő underground elektronikus alapokkal tért vissza. A Dalban 2014-ben (ahol várandósan lépett fel) viszonylag idegen elem volt; újabb “elektronikus pop” számai viszont jóval rádióbarátabbak, bár ez egyelőre leginkább a Petőfit jelenti.

Facebook

My Way

Jazzes-soulos kiemelt dal az első lemezről, amelyhez látványos animációs klip készült.

zene: Rochlitz Tamás, szöveg: Batta Zsuzsanna – ISWC: T-007.127.048-8

Stronger

Az “átmeneti”, EP-kkel fémjelzett korszak talán legerősebb dalának kísérete különleges, keleties dallammal és a trap nevű elektronikus-hiphop stílus lelassításával, a középpontban viszont egyértelműen az énekesnő áll.

szöveg: Batta Zsuzsanna, zene: Lotfi Árzsáng Áron – ISWC: T-007.199.667-2

Váratlan nyár

Eddigi legnagyobb, immár magyar nyelvű slágere tavaly nyáron az akkor hódító ún. tropical house hangzást használja fel (a jellegzetes szintihangok, “etnikus” hangminták, illetve ezek furán effektezett változatai). A producer Monkeyneck.

szöveg: Dunajcsik Mátyás És Batta Zsuzsanna, zene: Rochlitz Tamás –ISWC: T-007.259.089-6

Playlistek

 

 Categories: Playlist

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: