Dal+Szerző Playlist#3: Nagy-Szín-Pad, Petőfi Díj

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus kétheti sorozata azoknak, akiket érdekel a magyar zene, de nem tudják követni napi szinten az újdonságokat. Bővebben itt írtuk le, mi ez. A Playlistek összegyűjtve itt találhatók meg; kérdéseket, észrevételeket erre az e-mail címre várunk.

Playlistek:

Spotify playlist – Deezer playlist – YouTube playlist

Alább a cikkbe beillesztve is megtalálható a Spotify- és YouTube playlist.

Nagy-szín-pad 3

Passed

“Elektronikus hárfa-pop” – sokan így próbálják megközelíteni a Passed műfaját. Zenéjükben slágeres, R&B-beütésű dallamok találkoznak kortárs (nálunk nem egyszer inkább undergroundnak számító) elektronikus alapokkal és a hárfa hangjával. Két fiú – két lány felállással indultak, mára az egyik fiú kiszállt. Szép sikerekkel dicsekedhetnek, ugyanakkor még mindig pályájuk elején járnak.

Facebook

Mesmerize

A Passednak sikerült első dalával rögtön berobbannia: először az Index írt róla, és itt rögtön elő is került az a sokszor visszatérő szólam, hogy “ilyen zenének kellene szólnia a rádióból”. Majd a Passed bekerült A Dalba is ezzel a számmal, és országos ismertségre tett szert.

zene: GODZSÁK DÁVID, NIZALOWSKI FANNI és SZABÓ LEVENTE, szöveg: NIZALOWSKI DOROTTYA, ISWC kód: T-007.225.854-8

On The Grind

A könnyed (tropical) house-os popdal 2015 nyarán jelent meg, a hárfáé mellett is érdekes hangokkal, karakteres refrénnel. Az 1919 című első EP egyik dala.

zene: FARKAS BÁLINT ÁRON, NIZALOWSKI FANNI és SZABÓ LEVENTE, szöveg: NIZALOWSKI DOROTTYA, ISWC kód: T-007.248.663-5

Driftin’

A 2016-os A Dalba bekerült Driftin’ a Passed ismertebb dalai közül a legtáncosabb és legminimalistább. Egyben ez az egyetlen, amely ha rövid időre is, de felkerült a Mahasz rádiós listájára.

zene: FARKAS BÁLINT ÁRON, NIZALOWSKI FANNI és SZABÓ LEVENTE, szöveg: NIZALOWSKI DOROTTYA, ISWC kód: T-007.258.241-2

Szabó Benedek és a Galaxisok

A zenei újságíróként (Recorder, Quart) is ismert Szabó Benedek a bajai Gyökkető tagjaként indult, majd az ún. hálószobapop “mozgalom” keretében vett fel otthon, szándékosan torzan szóló dalokat Zombie Girlfriendként. Később magyar nyelvre váltott, sőt, saját nevén, a Galaxisok zenekarral kiadott két nagylemeze kifejezetten szövegcentrikus; érezhetők rajta a magyar hagyományok (Cseh Tamás ugyanúgy letagadhatatlan, mint az alternatív rock) és az angolszász független zenék hatása is. Tekintve az indulást, náluk a legmeglepőbb, hogy “nagyszínpad-érett” produkció lett a zenekar.

Facebook

A teljesség felé

A második lemez, a 2015-ös A legszebb éveink (a többihez hasonlóan akár ingyen is letölthető a Bandcampről) slágere, a zenekar legismertebb száma. Együtténeklésre kínálkozó nemzedéki himnusz, még akkor is, ha van benne egy önironikus csavar (vagy épp azért).

zene és szöveg: SZABÓ BENEDEK, ISWC kód: T-007.218.898-7

Gubancok

Szintén önironikus,sőt, önostorozó, de pont így megható szerelmes dal, a második lemez legújabb klipes dala.

regisztráció folyamatban

Huszonöt

Szintén egy nemzedéki dal, de kifejezetten keserűbb hangulatú, mint a később született A teljesség felé: ez az első, Kapuzárási piknik című nagylemez legismertebb száma.

zene és szöveg: SZABÓ BENEDEK, ISWC kód: T-007.172.775-7

Zombie Girlfriend: Sleeping Song

Szabó Benedek magyar nyelvű bemutatkozása előtt Zombie Girlfriend néven készített zajos, lo-fi dalokat; több kiadványa is megtalálható a Bandcampen. (A stream szolgáltatóknál nem.) Ez a szám tipikus shoegaze: a torz “gitárfüggöny” lassú, álmos tempójú, pszichedelikus dallamokkal párosul.

zene és szöveg: SZABÓ BENEDEK, ISWC kód: T-007.175.656-3

Superstereo

A Superstereo egyrészt Laskai Viktor művészneve, másrészt négytagú zenekar(rá is lett). A sokszínű zenész legismertebb oldala a rádióbarát house, érdekes szinti- és ütős hangzásokkal (hiszen dobosként indult), Tariska Szabolcs jellegzetes szövegeivel. Emellett a balkáni zenéket párosítja underground elektronikus stílusokkal, más “egzotikus” (afrikai, latin, karibi stb.) műfajokba is belenyúlva; ma ezt inkább a Bazaar Kings tagjaként teszi. A Dal+Szerző blog itt olvasható interjúja segít eligazodni a szerteágazó életműben.

Honlap – Facebook

Bent a neved

2015 egyik legnagyobb magyar rádiós slágere, amely szokatlan módon a YouTube-lista élvonalába később került fel. “Féltem attól is, hogy kicsit fura zene ez Magyarországra, hiszen akárhogy nézzük, nem az a tipikus pop. Ráadásul ott vannak benne az én hülye visítozós szintijeim. De ezt sokan ki is emelik, hogy ez a ‘fütyülős rész’ a kedvencük. Mondjuk lehetetlen elfütyülni, de benne marad az emberekben” – mondta róla Laskai Viktor, aki egyébként évekkel korábban írta a számot, csak akkor még nem volt refrénje. Nagyjából ebben a stílusban készült az újabb klip, a Hotelszoba is.

zene: DARABOS DÁVID, LASKAI VIKTOR, szöveg: TARISKA SZABOLCS, ISWC kód: T-007.243.629-3

DJ SuperStereo & Stas feat. Péterfy Bori: Hajnal

Péterfy Bori (akinek a zenekarában Laskai Viktor dobolt, mielőtt szólókarrierje miatt kiszállt) éneke teszi slágeressé ezt a dalt, amely a nálunk amúgy kevéssé ismert moombahton és a kolumbiai cumbia stílusjegyeit használja. SuperStereo producertársa Stas, aki az underground tánczene ezen ágában nemzetközileg ismert.

regisztráció folyamatban

Bazaar Kings feat. Attila: Summer Things

A Bazaar Kings duóban Laskai Viktor társa DJ Pozor. Első, tavalyi számuk a nyárias, vicces Summer Things volt; a benne éneklő Attila valójában olasz. A Bazaar Kings fellépett a Womex DJ-szekciójában.

zene: LASKAI VIKTOR, MOLNÁR DÁVID, szöveg: MUSCA DAVIDE, ISWC kód: T-007.247.802-4

DJ Superstereo feat. Killo Killo: Right Foot Dancer 

Ritka együttműködés: egy magyar producer és egy újvidéki rapper. A rezeseket, cimbalmokat használó buliszám klipjét a Szerbiában játszotta a helyi MTV. A balkáni hatások Superstereo első, Hello Future című lemezének legtöbb számában ott vannak (itt hallgatható végig).

zene: LASKAI VIKTOR, MENDRE JÁNOS, szöveg: MALESEV VOJISLAV, ISWC kód: T-007.237.818-7

Zaporozsec

A 2004-ben, középiskolai zenekarként alakult, szentgotthárdi Zaporozsec trió 2007-ben kezdett feltűnni tehetségkutatókon. Két EP után 2015-ben készítették el első nagylemezüket. Érzelmes, költői szövegeket írnak, a zene rádióbarát, brites hatású gitárpop. A Cseh Tamás Program támogatta, hogy a Hooligans előzenekaraként lépjenek fel.

Honlap – Facebook

Azon az éjszakán

A Zaporozsec eddigi legnagyobb slágerében lágy és keményebb (de azért a rádióbarát hangzáson belül maradó) részek váltogatják egymást.

zene és szöveg: ODELL TOM PETER, átdolgozó: VARGA BENCE

Mr. Gorsky

A nagylemez címét is adó könnyed dal egy pajkos történetet – urbánus legendát – dolgoz fel, amely nélkül aligha érthető a szöveg, ezzel viszont értelmet kapnak az olyan sorok “Indul máris a kéjjárat / Úti cél a mennyország”. A történet szerint Neil Armstrong azt hallotta a szomszédból, hogy Mr. Gorsky felesége ezt kiabálja: “”Orális szexet akarsz? Majd ha a szomszéd kölyök a Holdon jár!” – ezért mondta volna az űrhajós a Holdra lépésekor, hogy “sok szerencsét, Mr. Gorsky”. Ezzel a számmal jutottak először az Petőfi 30-as listájára; nagylemezük címét is innen vették.

zene és szöveg: VARGA BENCE, ISWC: T-007.183.124-7

Emszercénégyzet  

Fizikai és matematikai metaforákkal is dolgozó, a “költői” szövegű dalok közé mégis illeszkedő szerelmes dal, a Zaporozsec második legnépszerűbb száma több platformon is.

zene és szöveg: VARGA BENCE, ISWC: T-007.183.121-4

Petőfi Zenei Díj

Nemrég újabb zenei díjjal bővült a magyar könnyűzene, bár a Petőfi irányváltása némileg furcsa fénytörésbe helyezi a korábbi szerkesztési irányokat tükröző jelölteket. A talán legfontosabb kategória, Az év dala jelöltjei között vannak nagy múltú előadók számai (Ákos, Halott Pénz, Vad Fruttik), a Nagy-szín-padon is szereplő Marge, valamint a Margaret Island.

Honlap

Margaret Island

Talán a legújabb példa a korábban elképzelhetetlen gyorsasággal felívelő zenei karrierre. A legenda (vagyis a hivatalos bio) szerint az indulás egyszerű: “néhány fiatal ül a margitszigeti platánok alatt és énekel meg zenél.” A “tábortüzes” kezdetekből a CSTP támogatta, klubokat, fesztiválokat járó zenekar lett. Akusztikus folk-pop a műfajuk, legfőbb vonzerejük a velük kapcsolatban mindig előkerülő “gyermeki, tiszta derű” – noha Egyszer volt című bemutatkozó nagylemezük (2015) egyben a felnőtté válásról is szól. Lábas Viki, Füstös Bálint és Törőcsik Kristóf trióját több zenész egészíti ki. A Petőfi Díj több kategóriájában is jelöltek (Az év dala: Eső, Az év zenekara, Az év női előadója), amit két Fonogram-jelölés is kiegészít (hazai alternatív album, az év felfedezettje).

Facebook

Eső

A zongorás, akusztikus gitáros (de egy elektromos gitáros szólót is tartalmazó) dal a Margaret Island legnagyobb slágere, érzelmes-összebújós, fülbemászó refrénnel.

zene: LÁBAS VIKTÓRIA, FÜSTÖS BÁLINT, TÖRŐCSIK KRISTÓF, szöveg: HUJBER SZABOLCS, ISWC kód: T-007.248.726-3

Nem voltál jó

A dal, amelynek Bródy János írta a szövegét, a másik, milliós nézettség fölötti Margaret Island-klip. Szakítós dal, emiatt kicsit visszafogottabb, de azért a zenekar alapvető derűje itt is megvan.

zene: FÜSTÖS BÁLINT, szöveg: BRÓDY JÁNOS, ISWC kód: T-007.217.231-6

Lotfi Begi feat. Margaret Island: Csillagtalan

A Margaret Island két rádiós slágere közül a másik a Compact Disco tagjaként megismert, mára a legismertebb elektronikus zenészek, remixerek közé tartozó Lotfi Begi remixe (szintén millió nézettség fölött van a YouTube-on). Az akusztikus hangszerelés részleteit megtartja, de a lemezverziót jelentősen felgyorsítja. Ezt a népdalt egyébként az Anima Sound System is feldolgozta 1997-ben, Bognár Szilvia énekesnővel.

zene és szöveg: tradicionális, átdolgozták: FÜSTÖS BÁLINT, NAGY DÁVID, LOTFI BEHNAM, TÖRŐCSIK KRISTÓF, LÁBAS VIKTÓRIA. ISWC kód: T-007.245.535-6

A teljes playlist a Spotify-on:

és a YouTube-on:



Categories: Playlist

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: