Legálisnak látszó kalózboltok fölözik le az elektronikus zene eladásainak túlnyomó részét

A BBC Newsbeat közölt interjút a “kalózellenes” szolgáltatásokat kínáló AudioLock, illetve egy elektronikus zenei szervezet (AFEM) vezetőjével. Mint mondták, miközben sok szó esik arról, hogy a stream elterjedése egyben az illegális letöltések visszaszorulását is hozta, elfeledkezünk arról, hogy legálisnak látszó illegális “áruházak” rengeteg kárt okoznak. Elsősorban az elektronikus zenében, már csak azért is, mert a világon becslésük szerint kb. ötmillió (!) DJ van, akik számára a stream nem megoldás, nekik muszáj letölteniük a zenéket, amiket lejátszanak (hacsak nem ragaszkodnak a vinylhez vagy netán a CD-hez).

Ezt használják ki olyan oldalak, amelyek havi díjért (mondjuk 25 fontért, vagyis 9300 forintért) cserébe “all you can eat”, vagyis korlátlan számú letöltést kínálnak. Aki kicsit is ismeri a zeneipart, az rögtön láthatja, hogy ez nem volna fenntartható üzleti modell – már ha a jogtulajdonosok bármennyi pénzt látnának ebből, de persze nem látnak. Ezek az oldalak sok szempontból a legális áruházak felépítését, kinézetét másolják, bár az is gyanússá tehetné őket, hogy (a lenyomozhatatlanság miatt) a gyakran nem a megszokott csatornákon, hanem az ún. dark weben intézik.

A probléma nagyságát jelzi, hogy az AudioLock kb. 50 ilyen oldalról tud, de lehet, hogy ez csak a jéghegy csúcsa. Az AFEM becslése szerint ezek bevétele a legális áruházakénak akár tízszerese is lehet. Mivel azonban elsősorban az elektronikus tánczenét érintő problémáról van szó, a tágabb zeneipart annyira nem izgatja a probléma, a kisebb kiadókat pedig úgy lefoglalja a napi üzletmenet, hogy nem tudnak vele foglalkozni. A szakértők szerint a megoldás egyik része az lehetne, hogy a legális oldalak tanúsítvánnyal igazolhassák, hogy kifizetik a jogtulajdonosokat.Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d