Nem szabad táskát vinni a fesztivál területére a terrorveszély miatt

A tavalyi párizsi terrortámadás után került előtérbe a koncerthelyszínek biztonsága (lásd akkori cikkünket). A fesztiváloknak is újra kellett gondolniuk, hogyan tudnak megelőzni egy gyilkos támadást, vagy minimalizálni a terroristák által okozott károkat.

A Wacken Open Air által nemrég bejelentett biztonsági intézkedés eddig a legmeglepőbb és -radikálisabb: a fesztivál területéről kitiltották a táskákat és hátizsákokat. Mint a neves német metalfesztivál honlapján olvasható, a színpadok előtti terület mellett a vendéglátó egységekbe és a “Metal Marketbe” sem szabad ezeket bevinni; a kempingbe viszont igen. Övtáska mindenhol engedélyezve van. A táskamentes terület bejáratainál biztonságba lehet helyezni minden személyes tulajdont.

A fesztivál alapítója elmondta, hogy alapvetően a motozás leegyszerűsítése miatt volt erre szükség: a táskák, hátizsákok átvizsgálása nagyon sok ideig tartana.

Sok más fesztivál fémdetektorokat alkalmaz a beléptetésnél. Mint a Billboard a témát körüljáró cikkében egy belga fesztivál szervezője mondja, már egy repülőtéréhez fogható a biztonsági ellenőrzés. A cikkben sok szervező megszólal; általánosságban annyi derül ki, hogy mindenhol a hatóságokkal együttműködve vizsgálták át és fejlesztették a biztonsági intézkedéseket, de részleteket érthető módon nem árulnak el. (A Music Hungary konferencián is volt a témáról beszélgetés, de megkérték a sajtó képviselőit, ne számoljanak be róla.)

A Wacken Open Air egyik különlegessége egyébként az, hogy a “metal szocializmus” jegyében szervezik: minimális a szponzorok jelenléte, igyekeznek mindent megfizethető áron tartani, és nincs VIP – lásd tavalyi cikkünket.

Wacken hátizsák

Fotó: Wacken.comCategories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: