Dal+Szerző Playlist#7: Fesztiválszezon 2.

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus kétheti sorozata azoknak, akiket érdekel a magyar zene, de nem tudják követni napi szinten az újdonságokat. Bővebben itt írtuk le, mi ez. A Playlistek összegyűjtve itt találhatók meg; kérdéseket, észrevételeket erre az e-mail címre várunk.

Az eheti playlistek:

Spotify Deezer – YouTube 

A YouTube- és Spotify-playlist a cikk végén beillesztve is megtalálható.

Mint az előző alkalommal, most is a hazai fesztiválokon gyakran fellépő zenekarokat mutatunk be.

Irie Maffia

A 2005-ben alakult, tucatnyi tagú Irie Maffia már régóta a legnépszerűbb magyar koncertzenekarok között van. Jamaicai zenéből, ezen belül reggae-ből, dancehallból indultak, már kezdetben is erős hip hop-hatással (már csak azért is, mert egy énekesnő-rapper, Sena, és három férfi rapper, Busa Pista, Kemon és Columbo van a tagok között). Később egyre sokszínűbb lett a zenekar, az aktuáils elektronikus stílusok és a keményebb rockolás egyaránt beleférnek zenéjükbe, de továbbra is fontosak a fúvósok is. A két zenekarvezető, Élő Márton (Dermot) és Horváth Gáspár (JumoDaddy) számos más projektben is zenél, producerkedik.

Facebook

Hands in the Air

Az Irie Maffia első klipje, korai korszakának legnagyobb slágere.

Zene: HORVÁTH GÁSPÁR, ÉLŐ MÁRTON, BARANYAI ÁKOS. Szöveg: BUSA ISTVÁN, KÉRI ANDRÁS, DAGADU VERONIKA. ISWC kód: T-007.041.318-1

Bacardi Cola

A zenekar második, 2009-es lemezével (What’s My Name?!) indult el elektronikusabb irányba, és azóta újabb és újabb stílusokat emel be.

Zene: HORVÁTH GÁSPÁR, DERMOT. Szöveg: THOMAS KEMON WESLEY, DAGADU VERONIKA. ISWC kód: T-007.068.217-5

Zene Zeng

Harmadik lemezük, a Nagyon jó lesz nyitódalában hallható minden, a (stadion)rockos hatástól az elektronikus tánczenéből átvett megoldásokig, amelyek a lemez nagy részén dominálnak.

Zene: HORVÁTH GÁSPÁR, BARANYAI ÁKOS, SZEKÉR ÁDÁM, DÉSI TAMÁS, HAVAS MIKLÓS. Szöveg: DAGADU VERONIKA, BUSA ISTVÁN, KÉRI ANDRÁS. ISWC kód: T-007.207.860-4

Easy As One Two Three

A tavalyi, az évfordulóról 10 címre keresztelt lemez e számát választották a Sziget himnuszának 2015-ben.

Zene: ÉLŐ MÁRTON, MEGGYES ÁDÁM, BARANYAI ÁKOS, HORVÁTH GÁSPÁR, SZEKÉR ÁDÁM. Szöveg: KÉRI ANDRÁS, DAGADU VERONIKA. ISWC kód: T-007.254.211-0

Bajnok

Az Irie Maffia idei dala a magyar zenében látványosan eluralkodott sportos tematikához nyúl; szerepelt a BON VOYAGE Válogatott slágerek utazáshoz, szurkoláshoz című válogatáson, amely tavaszi toplistánkra is felkerült.

Regisztráció folyamatban. 

Sena Dagadu and Wanlov: Pass It On

Az Irie Maffia-közeli projektek közül Sena második szólólemezéről (Lots of Trees, 2013) emeltünk ki egy számot. Az albumon (amelyen az Irie Maffia több tagja is játszik) számos stílus hallható, ebben a dalban például afrikai ritmusok találkoznak szintikkel és fúvósokkal. Vendég a ghánai Wanlov The Kubolor.

Zene: ÉLŐ MÁRTON, szöveg: DAGADU VERONIKA, OWUSU BONSU EMMANUEL

Magashegyi Underground

Az idén tízéves születésnapját – többek között augusztus 5-én, pénteken egy nagykoncerttel – ünneplő zenekar sajátos hangzást alakított ki, amely a popzenéből (annak az “alternatív” végéből), az elektronikából és a népzenéből egyaránt táplálkozik; nyomot hagytak hangzásukon a szimfonikusokkal adott koncertjeik is. A Magashegyi Underground frontembere az erdélyi származású Bocskor Bíborka, akit ugyan a Megasztárban ismert meg az ország, de hamar túllépett ezen a skatulyán. Rajta kívül a Kaukázusban is játszó zenészek alkotják az együttest (bár több év volt, amikor egyik vagy másik zenekar nem működött); a billentyűs és fő zeneszerző Fodor Máriusz, aki emellett még Magyarország egyik legtöbbet foglalkoztatott reklámzeneszerzője is (lásd a Kreatív interjúját). A szövegek jó részét pedig Tariska Szabolcs írja. Tíz év alatt mindössze három nagylemezt, de a magyar zenekarok átlagához képest elég sok kisebb kiadványt (köztük egy önremixlemezt) jelentettek meg.

HonlapFacebook

Szeplős váll

Az első dal, amelyet a Magashegyi Underground még nem is “rendes zenekarként” csinált, de rögtön hatalmas sikert aratott. Kiindulópontja egy Manu Chao-hangminta, de emellett még sok más íz is belekerült (pl. sanzon), és Bocskor Bíborka játékos előadása is fontos vonzereje.

Zene: FODOR MÁRIUSZ, CHAO JOSE-MANUEL THO. Szöveg: KARDOS HORVÁTH JÁNOS, CHAO JOSE-MANUEL THO. ISWC kód: T-007.242.794-1

Metróhuzat

Az első nagylemez, az Ezer erdő legnagyobb slágere, amelyben az alterpop találkozik a fütyülős dallammal, rock and roll a hegedűkkel.

Zene: TOLDI MIKLÓS, FODOR MÁRIUSZ, FŰRÉSZ GÁBOR, DEMETER ZOLTÁN. Szöveg: TARISKA SZABOLCS. ISWC kód: T-007.144.799-8

Rázz fel

A második lemez (Tegnapután, 2013) slágerén erősen hallatszik a kortárs nagyívű, érzelemdús indie rock (pl. Arcade Fire) hatása, de magyaros ízeit is megtartja.

Zene: TOLDI MIKLÓS. Szöveg: TARISKA SZABOLCS. ISWC kód: T-007.168.775-6

Álmatlanság

A Tegnapután nyitó dala a zenekar elektronikusabb oldalát mutatja meg; egyes hangzások szinte már a legharsányabb tánczenéket idézik, mégis illeszkednek a kissé nyomott hangulatba.

Zene: FODOR MÁRIUSZ. Szöveg: TARISKA SZABOLCS. ISWC kód: T-007.194.096-9

Végtelen kékség

Az idei, harmadik nagylemezt, a Talált tengert ez a nyugodt és filozofikus-lírai (egy kritikus által “popspirituálénak” nevezett) dal vezette fel, jelezve azt, hogy merre mozdult el a zenekar.

Zene: TOLDI MIKLÓS. Szöveg: TARISKA SZABOLCS. ISWC kód: T-007.257.726-4

Supernem

A torzított gitáros, gyors-bulis, fülbemászó dallamokkal hódító pop-punk legismertebb magyar képviselője 2002-ben alakult, más műfajokból (UP!, Roy & Ádám) érkező, profi zenészekből. Hamar befutottak, bár voltak, akik idegenkedéssel fogadták őket “nem punk” előéletük és a “magyar Green Day” bélyeg miatt. Már jó ideje azonban a magyar könnyűzenei élet megkerülhetetlen szereplői, és a frontember Papp Szabolcs (avagy sokaknak Szabi) a rockzene széles körben ismert és szeretett “arca”.

Facebook

Rendőrsztori

A nyíltan a Beastie Boys: Sabotage Spike Jonze által rendezett klipjét megidéző videónak (rendezte: Galler András ‘Indián’), no meg a fülbemászó refrénnek köszönhetően ezzel a számmal ismerték meg sokan a zenekart 2003-ban.

Zene: PAPP SZABOLCS. Szöveg: MÓZSIK IMRE, PAPP SZABOLCS. ISWC kód: T-007.119.715-3

Hova megy, ki?

A 2011-es Tudományos-fantasztikus pop (avagy TuFa pop, ahogy a zenekar szokta rövidíteni) nagy változást hozott a zenekar életében: belépett Kubányi Bálint billentyűs, illetve Takács Zoltán “Jappán” producer is, ami viszonylag poposabb irányba tolta a Supernemet. Ennek meg is lett az eredménye: az együttes ismertsége új szintre lépett. Ez a dal az egyik legnépszerűbb róla, és egysnittes klipje is emlékezetes.

Zene és szöveg: PAPP SZABOLCS. ISWC kód: T-007.150.136-4

Egy a millióból

A Supernem eddigi utolsó lemeze, a 2014-es Túl a frekvencián ismét torzabb gitárokat hozott; “a kiadónak persze égnek állt a haja, hogy ezt hogy fogjuk eladni. ‘De hát életünkben nem adunk el lemezt’ – válaszoltam.” – mondta Papp Szabolcs. (A szóban forgó kiadó a Gold Record.) Persze azért az együtténekelhető refrénnek és a talán nem mindenben felfejthető, de azért egyértelmű irányba mutató szövegnek köszönhetően ez is népszerű lett a rajongók között.

Zene és szöveg: PAPP SZABOLCS. ISWC kód: T-007.235.558-8

Győzelem

A legutóbbi Supernem-dalt a PINKK Pécsi 424 női kosárcsapatnak írták; Papp Szabolcs az idei hokis indulóban, a Gyerünk, gyerekek!-ben is szerepelt.

Zene és szöveg: PAPP SZABOLCS. ISWC kód: T-007.252.390-0

Cloud9+

A rovatunkban már bemutatott Brainshez hasonlóan a Cloud9+ is élő hangszerekkel játssza a törtütemű tánczenék (drum and bass, dubstep), a rock és a hip hop keverékét. 2013-ban tűntek fel, és olyan hatásosnak bizonyult ez a fúzió, hogy hamar bekerültek a klubok és a fesztiválok körforgásába. A 2014-es Nagy-szín-pad döntőjébe is bejutottak. Egy nagylemezt készítettek eddig.

HonlapFacebook

Supernova

Az első megjelent Cloud9+ dal rögtön sikert aratott (a nagylemez is erről kapta a címét). Az ének az érzelmes verzéket és zúzós refréneket váltogató újabb rock- és metalműfajokat idézi (élőben játsszák is a metalcore neves előadója, a Bring Me The Horizon egy számát).

Zene és szöveg: KOLLER MÁRK, SZIVÁK ZSOLT, TÓTH BERTALAN, BIKSI GÁBOR, KAYODE O LAPADE ABEL. ISWC kód: T-007.170.923-3

Breathe In

A zenekar eddigi legnagyobb slágere lágyabban indul a többinél, azonban a dubstepes kemény rész (a drop) az átlagnál zúzósabb; a végén egy hosszabb ilyen rész zár.

Zene és szöveg: KOLLER MÁRK,  SZIVÁK ZSOLT,  KAYODE O LAPADE ABEL, TÓTH BERTALAN, BIKSI GÁBOR, ISWC kód: T-007.178.853-8

Jump Higher feat. MC SirReal

A neves, Magyarországon is gyakran fellépő brit Freestylers rappere, MC SirReal a vendég ebben a számban, a 2014-es Közgáz Gólyabál hivatalos himnuszában. SirReal más magyar csapatokkal is együttműködött, például a Folkfree-vel.

Zene és szöveg: SZIVÁK ZSOLT, KOLLER MÁRK, TÓTH BERTALAN, BIKSI GÁBOR. ISWC kód: T-007.242.586-5

A playlist egyben lejátszható formában

a YouTube-on:

és a Spotify-on:Categories: Playlist

Tags: , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: