Szeptember 1-től a dalszöveget is mellékelni kell a műbejelentéshez

A változás csak az elektronikus műbejelentést érinti, tehát a Szerzői Információs Rendszeren (SZIR) keresztül történő műregisztrációt. A módosítás lényege röviden az, hogy a műpéldány (hangzóanyag, kotta) feltöltése után a dal szövegét külön is mellékelni kell a regisztrálni kívánt dalokhoz.

A bejelentést végző szerzőnek a mű feltöltését követően egy új, „Dalszöveg” nevű oldalon lesz lehetősége a dal szövegét megadni, legegyszerűbben úgy, hogy bemásolja azt az ebből a célból kialakított, szerkeszthető mezőbe.

szir

A változásra azért van szükség, mert tapasztalataink szerint a rendezvényszervezők vagy a hangfelvétel-kiadók nem minden esetben ismerik a zeneművek pontos címét, így előfordul, hogy a szöveg egy sorát tüntetik fel műcímként az adatszolgáltatásukban. Ez a pontatlanság sajnos meggátolhatja a helyes műazonosítást és ezzel együtt a jogdíjak kifizetését is.

A jövőben a külön, írásos formában is beérkező dalszövegeket egy program automatikusan összeveti a felhasználói adatszolgáltatásokból érkező információkkal, így a pontatlanságok egy része kiszűrhetővé válik.

A korábban akár papíron, akár elektronikusan bejelentett zeneműveknél is hasznosnak gondoljuk a dalszövegek utólagos feltöltését a SZIR-be – ez viszont egyelőre még nem lehetséges, a szükséges informatikai fejlesztéseken még dolgozunk.

Szöveg: Karner ZsuzsannaCategories: Hírek

Tags: , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: