Az online rádiónak a mobilozókra kell gondolnia, és elszakadni a rádiós műsorbeosztástól

A BBC Radio 1 mobilos tartalmának átalakítása olyan új szemléletre alapul, amely túlmutat a vezető brit közszolgálati zenei adón, a rádiók átalakulásának egy lehetséges irányába. A BBC iPlayer alkalmazásában a zenei tartalmak elszakadnak majd a rádiós műsorbeosztástól, vagyis nem csak akkor lesz elérhető (élőben vagy archiválva) egy-egy program, amikor a rádióban elhangzik. Kezdetben, idén ősszel 25 órányi program kerül majd fel egyszerre (streamre, letöltésre), és jövőre ezt az időtartamot jelentősen bővítik – nyilatkozta a Radio 1 és Radio 1 Xtra vezetője, Ben Cooper a Guardiannek.

Cooper a csapatának azt mondta, hogy legalább olyan hangsúlyt fektessenek a mobilos, on-demand tartalomra, mint az élő adásra. Szerinte a jövő rádiójának abba az irányba kell mozdulnia, amerre a tévés iparágat vitte a Netflix. Ez nemcsak az azonnal elérhető tartalmak bőségére vonatkozik, hanem arra is, hogy komoly pénzeket kell fektetni a tartalomba és a sztárokba. “A Netflix epizódonként kb. 6 millió dollárt költött a Kártyavárra (House of Cards). Gondoljunk bele: ha egy órát el akarunk tölteni a tévé előtt, mit választunk? Nyilván a leglátványosabb programot, amiben a legnagyobb sztárok vannak, és látszik, hogy komolyan fektettek belé. Szerintem ugyanez fog történni az audio világban is.”

Ilyen befektetés volt az Apple Music részéről, hogy elcsábította a BBC-től Zane Lowe sztár-DJ-t, illetve Dr. Dre-hez, Elton Johnhoz mérhető nevek vezetnek műsort a Beats 1 online rádiójukban. A Radio 1 zenei vezetője pedig a Spotify-hoz ment el tavaly. “A Spotify és az Apple el akarja lopni tőlünk az első helyet: azt akarják, hogy náluk találkozzanak először az emberek a legjobb új zenékkel. Úgyhogy egy lépéssel előttük kell járnunk. Ezért kell a mobilt előtérbe helyezni” – mondta Ben Cooper.

A BBC Radio 1 mobilos platformján első körben a legnépszerűbb zeneszámok lesznek elérhetők, péntekenként pedig minden aznap megjelenő új zene; továbbá a “specialista” (egy-egy műfajhoz, színtérhez kötődő) műsorokból is a legtöbbet játszott dalok.Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d