Az EU első lépése, hogy véget vessen a tech-óriások ingyenebédjének

Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta „szerzői jogi csomagját”. Bár még további lépésekre van szükség, a javaslat egyértelmű üzenet a YouTube-hoz hasonló online platformok számára: nekik is be kell tartaniuk a szabályokat annak érdekében, hogy a kreatív tartalmak digitális piaca kiegyensúlyozottan működhessen.

Az Európai Bizottság új javaslatcsomagjában újabb lépéseket kíván tenni az EU szerzői jogi szabályozásának modernizálása és az Egységes Digitális Piac megerősítése érdekében. A javaslatok egyebek mellett megoldást kívánnak nyújtani a szerzők és jogtulajdonosok által az utóbbi időben többször hangsúlyozott értéktranszfer (transfer of values) problémájára.

Értéktranszfer

A platformszolgáltatók jelenleg hatalmas profitra tesznek szert azáltal, hogy hozzáférést biztosítanak különböző kulturális és kreatív alkotásokhoz. Ez a profit azonban egyáltalán nem vagy csak kis részben jut el a munkák valódi alkotóihoz. Ez az ún. „értéktranszfer” megkárosítja az alkotókat, veszélybe sodorja az európai kulturális kreativitást és sokszínűséget, ezenkívül versenyhátrányt okoz a legálisan működő vállalkozásoknak.

Az Artisjus stratégiai és kommunikációs igazgatója, Tóth Péter Benjamin elmondta: „A szerzők, kiadók képviselői üdvözlik azt, hogy a Bizottság végre lépést tett abban az ügyben, hogy az online szolgáltatók gazdasági sikeréből az alkotók is részesüljenek, ezáltal orvosolhatóvá váljon az évek óta tartó piactorzító hatású értéktranszfer. Szerintük azonban tovább kell javítani a szöveget az elfogadás folyamatában.”

További lépések

Az új javaslattal kapcsolatos további lépések a következők. Az Európai Tanácsban és az Európai Parlamentben is meg kell szavazni a javaslatot, ám mindez több fordulóban történik. Mivel még a Bizottság is tud változtatni a javaslaton,  a csomagot reálisan jövő tavasszal fogadhatják majd el. Ezt követi a végleges irányelv publikálása. Ennek szövegében lesz majd egy átültetési határidő a tagállamok számára, ami általában min. 1 év lehet. Összegezve elmondható, hogy a javaslatban foglaltak – a teljes elfogadási folyamatot követően – körülbelül 2 év múlva, vagyis 2018 elején léphetnek konkrétan hatályba az egyes tagállamokban.

 

Közös jogkezelők reakciója

Christophe Depreter, a magyar Artisjust is tagjai között tudó GESAC elnöke elmondta: „A szerzők szólásszabadsága csak abban az esetben létezik, ha biztosítják számukra az alkotás szabadságát és az alkotásokért járó igazságos díjazást is. Létfontosságú, hogy egyértelmű szabályokkal rendelkezzünk a kreatív munkák legális elérhetővé tételével kapcsolatban, hogy a fogyasztók szabadon élvezhessék az alkotásokat, miközben tiszteletben tartják azok teljességét és értékét.”

veroniqe-desbrosse

Véronique Desbrosses, a GESAC igazgatónője

A GESAC igazgatója, Véronique Desbrosses hozzátette: „Nagy várakozással tekintünk az EU intézményeivel közös munka elé, amelynek célja a Bizottság javaslatának gyakorlatba ültetése. Biztos vagyok benne, hogy legtöbbünk véleménye megegyezik azt illetően, hogy egy több szintű rendszert szeretnénk kidolgozni a platformszolgálatók  számára, amely pezsgő kreatív iparágat eredményez, sokszínűséget és még több hozzáférést kínál a fogyasztóknak. Ezt az üzenetet közvetítette a Bizottságnak címzett nyílt levél is, amelyet több mint 22 000 alkotó írt alá. Bízunk benne, hogy az európai képviselők és a tagállamok figyelembe veszik ezt az üzenetet és nem tévesztik el a közös célt”.

 

 

A GESAC

A GESAC 34 közös jogkezelőt tömörít az Európai Unió országaiból, Izlandról, Norvégiából és Svájcból. A szervezet körülbelül 1 millió alkotó és jogtulajdonos jogait képviseli a zene, az audiovizuális és vizuális művészet, valamint az irodalom területén.

 Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d