Dal+Szerző Playlist #11: Nyári toplisták

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus kétheti sorozata azoknak, akiket érdekel a magyar zene, de nem tudják követni napi szinten az újdonságokat. Bővebben itt írtuk le, mi ez. A Playlistek összegyűjtve itt találhatók meg; kérdéseket, észrevételeket erre az e-mail címre várunk.

Az eheti playlistek:

Spotify Deezer – YouTube

A YouTube- és Spotify-playlist a cikk végén beillesztve is megtalálható. A két stream szolgáltató katalógusából viszonylag sok dal hiányzik most.

Mint a tavasz legsikeresebb magyar dalait összegyűjtő toplistánk után, most is bemutatjuk a nyári listák néhány kiemelt előadóját. Bár elemzésünkben azt írtuk, hogy nem volt jó nyara az új magyar zenéknek, azért akadtak olyanok, akiket érdemes bemutatni.

Molnár Tamás / Jetlag

Molnár Tamást a legtöbben mint a 2015-ben feloszlott Anti Fitness Club (AFC) frontemberét ismerték, de azt is sokan tudják, hogy a legkeresettebb szövegírók közé tartozik, több mint 200 szerzeménye jelent meg, a popzenei élvonal számos előadójának dolgozott. A Dal+Szerzőben hosszú interjú jelent meg vele, illetve beszélt nekünk szerzői munkásságáról akkor is, amikor Artisjus Junior-díjra jelölték.

Facebook

Anti Fitness Club: Még vár ránk ez a Föld

A 2002-ben alakult Anti Fitness Club eleinte punkot, majd ennek popos változatát játszotta. Ám amikor a szélesebb közvélemény megismerte őket 2008-ban, sokan megcsinált emo zenekarként könyvelték el őket – nem függetlenül a külsőségektől (frizuráktól, szemfestékektől). Mint Molnár Tamás visszatekintve mondta: “Egyesek szerint depresszívek [az AFC szövegei], de erre rácáfol a közönség. A visszajelzésekből az derül ki, hogy meg tudok fogalmazni érzéseket, melyek segítenek másoknak is túljutni problémákon. Az első befutott dalunknak, a Még vár ránk ez a Földnek 2008-ban is már komoly – a szerelmi bánatnál sokkal globálisabb üzenete volt: a környezetvédelem fontosságára hívtam fel a figyelmet. Mégis inkább a fizimiskánkra volt kihegyezve a közvélemény, úgy érzem, elsiklottak a mondanivaló felett.”

Zene: SZABÓ ZOLTÁN. Szöveg: ORBÁN TAMÁS. ISWC kód: T-007.068.095-3

Anti Fitness Club feat. Tóth Gabi: Mi a szívemen, a számon

Az AFC második, LéleKzet című, 2009-es lemezének záró számában közreműködött Tóth Gabi is, akinek aztán 2010-es Elég volt című albumára Molnár Tamás írt szövegeket (például a címadó számét, ami az énekesnő egyik legsikeresebb dala lett a rádiókban – jóval rádióbarátabb is a hangzása, mint ennek a közös dalnak).

Zene: SZABÓ ZOLTÁN. Szöveg: MOLNÁR TAMÁS, BESSENYEI ISTVÁN. ISWC kód:  T-007.076.667-4

Anti Fitness Club: Lábnyom

Amikor Molnár Tamást megkérdeztük arról, melyik a számára legkedvesebb, a többinél kevésbé sikeres szerzeménye, ezt választotta. “Kellőképp társadalomkritikus dal ez ahhoz, hogy csak azokat érintse meg, akik valóban nyitott szemmel járnak. A határaimat feszegettem, néhol talán át is léptem azokat mint előadó és mint szerző egyaránt. Én ebben látom az alkotás kvinteszenciáját” – mondta róla. Egyébként annyira nem is sikertelen, a rádiókban például ez volt a legnépszerűbb AFC-szám, a Mahasz listáján a 34. helyig jutott.

Zene: SZABÓ ZOLTÁN, MOLNÁR TAMÁS. Szöveg: MOLNÁR TAMÁS. ISWC kód: T-007.242.222-0. 

Takács Nikolas: Rád hangoltam

Az X-Faktorban feltűnt énekesnek az élvonalból választottak szerzőket; ennek a slágernek SzabóZé írta a zenéjét, Molnár Tamás a szövegét. A rádiós listán a 9. helyig jutott, és az Élet Showja című műsor betétdala lett belőle.

Zene: SZABÓ ZOLTÁN. Szöveg: MOLNÁR TAMÁS. ISWC kód: T-007.242.225-3

Jetlag: Karszalagok

A (kissé retrós hangzású) electropopos dal, amely nyári rádiós listánkon a 9. helyre került, meglephette Molnár Tamás rajongóit. De mint a Dal+Szerzőnek mondta: “Szerintem a rock and roll egy attitűd, aminek a középpontjában a folyamatos megújulás, a progresszív, rebellis, olykor forradalmi megközelítések állnak. Ezt a szemléletet követve értelemszerű volt, hogy valami tőlem váratlannal fogok előrukkolni.” A duóban a társa Czoller Bence (A Hated Tomorrow), januárban állnak majd színpadra.

Zene és szöveg: MOLNÁR TAMÁS. ISWC kód: T-007.262.159-0. 

Burai Krisztián

Ahhoz képest, hogy Burai Krisztián a legtöbbet foglalkoztatott szerzők, producerek közé küzdötte fel magát, aki ugyanúgy dolgozik a “hagyományos” médiában szereplő sztárokkal, mint a YouTube-on sokmilliós nézettségeket összeszedő előadókkal, nincs igazán az előtérben – pedig előadóként járt a Megasztárban, a Voice-ban és A Dalban is. Legrészletesebben ebből az interjúból ismerhetjük meg a pályáját. “Békés megyében, Mezőberényben laktam, ahol szerintem első romaként elvégeztem a főiskolát, utána feljöttem Pestre. (…) Már akkor is írtam zenéket, de csak kezdetleges, őskori módszerekkel. Fogalmam sem volt róla – az internet még csak nagyon kezdetleges formában volt jelen -, hogy a zenéimet ismerik Pesten, mint ‘Kis Nyúl’. Berényiek voltak, muzsikusok, akiknek odaadtam a zenéimet. Azt írták rá, hogy kis nyúl. Az embereket az alapok kezdték el érdekelni, de nekem fogalmam sem volt, hogy ez ennyire jó lehet. Elkezdtek rapperek megkeresni, hogy csináljak nekik alapokat. (…) Igazából akkor kezdtem el sikeresebb lenni, amikor megtanultam nemet mondani. Sokáig úgy volt, hogy ha megkeresett például egy ismert arc, meg voltam bolondulva, hogy a TV-ben láttam ezelőtt, most meg itt van. Kérdezte, mennyi egy zene. Mondtam, hogy 100 ezer. Azt mondta, ad 10 ezret. Mondtam hogy oké. Mindenre rámondtam, hogy oké, mert egy forintom nem volt, nem volt mit egyek” – mesélte. Most már tud a szüleinek is segíteni abból, amit zenéléssel keres.

Facebook

Burai Krisztián – Holdfény feat. Missh x G.w.M x Gyulai Viki

Burai Krisztián önálló (tehát nem “featuring”) előadóként ezzel a dallal debütált a YouTube-listán: a 7. helyezést érte el a nyáron összeszedett 2,1 millió kattintással (már 4 millió fölött jár). A romantikus R&B-dalban van a mai trendeknek megfelelő, AutoTune-os, dallamos rapbetét; a hangsúlyos cinek a (hip hopból indult, az elektronikus zenében is megjelenő) trap műfaj jellegzetes eszközei.

A dal regisztrációja folyamatban az Artisjusnál. 

Burai Krisztián x G.w.M.: Ne hantázz Júlia

A nyáron megjelent dal mókás keleti mintával indít, aztán retrós hip hop lesz belőle, utalásokkal a műfaj scratchelős, funkos-diszkós megoldásaira, egy szintetizátor pedig a Dr. Dre-féle G-funkból jött. (Nincs fent a Spotify-on és a Deezeren.)

A dal regisztrációja folyamatban az Artisjusnál. 

Mario feat. Essemm: Semmi gond

Burai Krisztiánnak a YouTube-lista első helyezett dalához is köze van; azt, hogy ő írta az alapot. Ezt a “Burai on the beat” szöveg jelenti be, nemcsak (mint általában) a videó leírásában, hanem az elhangzó szövegként is. (Ez egyébként az amerikai hip hopban megszokott, lásd például az utóbbi évek egyik legsikeresebb új producere, Mike Will Made It számait.) Az R&B-dal érdekessége, ahogyan az alap eljátszik a gitárszólammal. (Mariót a tavaszi toplisták megjelenése után készült Playlistünkben mutattuk be.) (Nincs fent a Spotify-on és a Deezeren.)

Zene: KUNU MÁRIÓ. Szöveg: BOROS TAMÁS. ISWC kód: T0072683818

L.L. Junior: A legszebb tévedés

És még egy dal a YouTube-toplistán, a 8. helyen, aminek Burai Krisztián az egyik szerzője. L.L. Junior Önmegvalósulás című egész albumát együtt készítették. “Közösen dolgozunk Juniorral, kiegészítjük egymást, ő is szerző” – mondta erről.

Zene: BURAI KRISZTIÁN, CSICSÁK NORBERT, LESI LÁSZLÓ, LAKATOS RÓBERT. Szöveg: LAKATOS RÓBERT, LESI LÁSZLÓ. ISWC kód: T0072485290

Kállay Saunders: My Baby

Burai Krisztián egy saját maga által előadott dal (Született szívtörő) mellett két másik szerzeménnyel is szerepelt a 2013-as A Dalban: a Fehér Zoltán és a Kállay-Saunders András által énekelt számnak is szerzője volt. Utóbbival, akinek retrós dala itt hallható, többször is dolgozott. (Nincs fent a Deezeren.)

Zene: BURAI KRISZTIÁN, BODOCZKI ERNŐ, KOCUVIE-TAY LESLIE, KÁLLAY ANDRÁS, PROROK PÉTER, MENDOZA JOHN, PATAKI TAMÁS. Szöveg: BURAI KRISZTIÁN, PATAKI TAMÁS, KÁLLAY ANDRÁS, KOCUVIE-TAY LESLIE. ISWC kód: T0072082166

Benji

Benji, azaz Le Quang Huy Budapesten született, vietnami származású énekes több hangszeren is tanult (kürt, zongora, gitár). 16 éves volt, amikor 2014-ben benevezett az X-Faktorba, ahol a harmadik lett. Első single-je a következő évben jelent meg, de idén látszik igazán beindulni az előadó karrierje: A Dalban a középdöntőig jutott, nyáron pedig a rádiós listára került fel egy dala.

Facebook

Atmosphere (Newik Remix)

Benji első klipjét Az élet szép című dalának angol nyelvű verziójához, pontosabban annak nagyszabású, romantikus dalból táncosra váltó, a vonósoknak végig fontos szerepet adó remixéhez készítette. (Nincs fent a Deezeren.)

Zene: MÁTÉ GYÁRFÁS, PÁL BENJÁMIN. Szöveg: PALMER JOHANNES. ISWC kód: – 

Filteres álmok

Ez a szám már remixelés nélkül is könnyed, rádióbarát house; a nyári rádiós listán a 10. helyre jutott. Érdekessége, hogy a felvétel közben Benji érettségire is készült.

Zene: SZEPESI ZSOLT, BUDAI GÁBOR. Szöveg: SZEPESI ZSOLT, BUDAI GÁBOR. ISWC kód: T-007.268.002-4. 

Kötéltánc

Benji a 2016-os A Dalba az előző kettőtől nagyon eltérő dallal jelentkezett: ebben még csak dob sincs, csak gitár és vonósok kísérnek, középpontba helyezve az énekes előadását.

Zene: Pál Benjámin. Szöveg: Hujber Szabolcs, Máté Gyárfás. ISWC kód: T-007.254.911-1

MaxBeard

Mr. Bustáról a legtöbbeknek az igencsak szókimondó gengszterrap jut az eszébe, de talán népes rajongótáborán kívül is sokan tudják, hogy a lírai, illetve táncos R&B is szerepel az ő és még inkább kiterjedt csapata (a Real Trill Music avagy RTM) palettáján. Több előadónak az a feladata, hogy ezeket a színeket hozzák; közéjük tartozik a – korábban simán Max néven bemutatkozó – MaxBeard, aki több számát is a Kennel33 duóval készítette, ennek maga Mr. Busta és Shawn a két tagja. Amúgy MaxBeard videói nem a RTM, hanem a Money Maker Records YouTube-csatornáján jelennek meg, csakúgy mint Karolától a Méreg feat. Mr. Busta – ez utóbbi a YouTube-lista 16. helyén nyitott.

MaxBeard FacebookMaxBeard x Kennel33 Facebook

MaxBeard x KENNEL33 (Mr.Busta x Shawn): Elmentél feat. AK26

(Szókimondó szövegek!) A YouTube-listán a 4. helyen nyitott Elmentél – mint címe is mutatja – nem a romantikus, hanem a szakítós számok közé tartozik, ennek megfelelően sötét zenei kísérettel. (Nincs fent a Spotify-on és a Deezeren.)

A dal regisztrációja folyamatban. 

MaxBeard: Te kellesz

MaxBeard kevés szólódala közül talán ez a legizgalmasabb zeneileg, ahogy a latinos-táncos R&B-t többször megszaggatják. (Nincs fent a Spotify-on és a Deezeren.)

A dal regisztrációja folyamatban. 

Medix

A Medix névről nem véletlenül juthat eszünkbe az orvoslás: Gál András hivatalos életrajza azzal kezdődik, hogy civilben gyógyszerész hallgató a Debreceni Egyetemen. A zenei életbe nem most került be: több zenekarban dobolt, többek között a 2010-ben egy nyári rádiós slágert szállító Superheroban. Medixként könnyed, nyárias elektronikus tánczenét ír, egyelőre két megjelent dalt jegyez, az egyik azonban máris országos sláger.

HonlapFacebook

Sun City feat. ft. Regina Dukai & Johnny K. Palmer

Medix első megjelent száma stílszerűen a 44. Medikus Kupa (angolul Medical Cup) hivatalos dala volt. A Sun City egyértelműen a tropical house stílusjegyeit mutatja: könnyed elektronikus zene, főként a refrén alatt “lebegős” szintihangok, amelyeket aztán még mókásan manipulál is a szerző-producer. Nemcsak a sztárvendégek rangosak: a számot Bécsben keverték, Berlinben maszterelték.

Zene: SOMOGYVÁRI DÁNIEL, GÁL ANDRÁS. Szöveg: PALMER JOHANNES. ISWC kód: T-007.260.841-3

Metro

Ez pedig a sláger, amely a nyári összesített listánkon a 18. helyre került, a heti listákon a 6. volt a legjobb helyezése. Ebben is megtalálhatók a tropical house jellemzői, de egyben a rádióbarát EDM (elektronikus tánczene) jellegzetes megoldásai is (pl. a kiállásokban).

A dal regisztrációja folyamatban. 

A Playlist a YouTube-on:

és a Spotify-on:Categories: Playlist

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: