Majdnem egymilliárd forintot költ a brit kormány zenei exportra 2020-ig

Bejelentették a 2016-tól 2020-ig tartó brit zenei exporttámogatás részleteit. Számunkra is érdekes lehet, hogy milyen összeget, milyen keretek között költ erre a brit kormány. A megpályázható keretösszeget 2,8 millió fontra (946 millió forintra) emelték a korábbi, igaz, rövidebb időszakban (2014. január – 2016. március) erre a célra költött 1,6 millió fontról (540 millió forintról).

A támogatásban független, kis- és középvállalkozásnak számító cégek (kiadók, menedzsmentek) részesülhetnek. 5 és 50 ezer font közötti összegre lehet pályázni (1,7-17 millió forint); egy cég egy évben legfeljebb két művészének exportjára kaphat támogatást. Feltétel, hogy az adott művész beleférjen a feltörekvő kategóriába, de a brit piacon már legyenek felmutatható sikerei. A támogatható tevékenységek: promóció, turnézás (az utazási költségektől a vízumkérelemig), showcase-fellépések – mindebbe beleértve pl. a nemzetközi tévés fellépésekhez felfogadott session zenészek díját is. 30% önrészt kell vállalni. Mindezt az Exporting is GREAT kormányzati kezdeményezés finanszírozza, és a brit kiadók szervezete, a BPI bonyolítja le.

A sajtóközlemény kiemeli, milyen sikeres a brit könnyűzene a nemzetközi piacon. Az ország a legnagyobb könnyűzenei exportőr az Egyesült Államok után. 2015 tíz legkelendőbb lemezéből öt brit művészekhez kötődik (Adele, Coldplay, One Direction, Sam Smith, Ed Sheeran). A brit zene a globális hangfelvételpiac 17,1%-át tette ki 2015-ben; a brit gazdasághoz több mint 4 milliárd fonttal járult hozzá. A sajtóközlemény nem említi a Brexit problémáját, ami sok elemző szerint megnehezítheti majd a brit zenei exportot de a BPI vezetőjének nyilatkozata mintha erre is utalna: “A brit zene és kreatív ipar stratégiai fontosságú az ország számára, és fontos névjegy egy olyan világban, amelyben új kereskedelmi kapcsolatokat kell kiépítenünk.”Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d