Az amerikai zeneipar lelkesen támogatja az EU szerzői jogi reformtervét

Nyílt levélben fordult az Egyesült Államok EU-nagykövetéhez, Anthony L. Gardnerhez az ország számos nagy zeneipari szervezete. Arra kérik a nagykövetet, hogy támogassa az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozott szerzői jogi reformtervezetét. Mint arról részletesen itt írtunk, a javaslatból több lépcsőben, kb. két év múlva lehet hatályos joganyag, és addig, több tárgyalási fordulóban módosulhat még a tartalma. A nyílt levél aláíró amellett, hogy az EU-s nagykövethez szólnak, feltehetőleg haza is beszélnek: közvetve arról is szól a levél, hogy az amerikai szerzői jogot is az európai javaslatok mintájára kellene átalakítani.

A nyílt levelet számos iparági szervezet írta alá, köztük a hangfelvételkiadókat tömörítő RIAA, a független kiadók szövetsége (A2IM), közös jogkezelők (SESAC, SoundExchange), zenei menedzserek fóruma, több szerzőket és/vagy zeneműkiadókat tömörítő szervezet, valamint a Grammy-díjakat is osztó Akadémia – és még sokan mások.

A szöveg középpontjában az értéktranszfer avagy value gap áll. Meg is nevezi a Spotify-t mint pozitív példát, hozzátéve, hogy “különböző jogtulajdonosok különféleképpen vélekednek a Spotify konkrét üzleti megoldásairól” – azonban az biztos, hogy a YouTube sokkal rosszabb a zeneipar számára. Míg a Spotify egy felhasználója után átlagosan évi 18 dollár volt 2014-ben a zeneipar bevétele, addig a YouTube-nál ez 1 dollárnál kevesebb. Azonban a jelenlegi, “az analóg korban született” törvények az utóbbi számára jogosulatlan előnyt nyújtanak (nevezetesen hogy nem kell “szabadpiacon kialkudott áron” jogosíttatnia a katalógusokat).

A levél kiemeli, hogy az EB javaslata nem “technológiaellenes”, épp ellenkezőleg, csak ez teremt egyenlő esélyeket új szolgáltatások piacra lépéséhez és növekedéséhez. Továbbá külön szól arról, hogy az amerikai alkotók számára anyagilag milyen fontos lenne az EU tervezett reformja. És ezen túl is, az ország gazdasági érdekén túl “Amerika kreatív vezető szerepének” megőrzése is fontos: “az amerikai zene talán az ország egyik legfontosabb reprezentálója, amelyet a világon mindenhol ismernek és értékelnek.”Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: