A zenekar, ami ötször annyit keres a rajongók videóin, mint a sajátjain

Érdekes esettanulmányt közölt a Billboard a Starset rockzenekarról. Ők minden szövegüket, videójukat és egyéb megnyilvánulásukat – képregényt, könyvet – egy átfogó sci-fi történetbe illesztik be. Eszerint a világűrből érkezett egy üzenet, amely nemcsak azt jósolja meg, hogy 2047-ben megsemmisül az emberiség, hanem tartalmazza azt a tudást is, amellyel ez a végzet elkerülhető. A zenekarnak az a küldetése, hogy ezt eljuttassa az emberekhez.

A Starset 2014-es debütáló lemeze a Billboard albumlistáján 49. helyre jutott, az Egyesült Államokban 79 ezret adtak el belőle; alább hallható legnépszerűbb slágere. Ennél jóval fontosabb azonban, hogy a YouTube játékos (gamer) és anime-rajongó közössége felfedezte magának a Starset zenéjét. Nemcsak kommentelik, megosztják a klipjeiket és (a sci-fi történetbe illő) más “üzeneteket”, hanem saját videóik aláfestő zenéjeként is Starset-dalokat vágnak be.

A Billboard által megkapott adatok szerint a Starset saját videói összesítve 85,4 milliós nézettséget szedtek össze három év alatt – a felhasználók által feltöltött videókra pedig 449,4 millióan kattintottak, vagyis több mint ötször annyian (legalábbis ennyit azonosított a Content ID, amely közismerten lehetőséget ad arra, hogy a mások által felhasznált, azonosított zenét tartalmazó videó mellé rakott reklámokból az eredeti jogtulajdonos részesüljön). Ennek megfelelően ötször annyi pénzt kerestek az utóbbiakból: 195 ezer dollárt, szemben a 37 ezerrel (55,2 és 10,5 millió forint). A legnépszerűbb felhasználói videó nézettsége 28 millió fölött van, ami majdnem duplája annak, amit saját, hivatalos videóval el tudtak érni. (Néhányat közülük a Starset hivatalos csatornáján rendszereztek.)

A Billboard cikkének árulkodó címe: Hogyan ért el egy független rockzenekar nagy sikert a YouTube-on úgy, hogy még csak erőlködnie sem kellett. Valóban: a Starset kiadójának (Razor & Tie) vezetője, Cliff Chenfeld azt mondta a lapnak, hogy mindez organikusan történt – nem is tudja, hogy egy marketingtervben egyáltalán hogyan lehetne tervezni ezt az érdeklődést, vagy nagy pénzek befektetésével mesterségesen felkelteni. Ennek megfelelően a következő, 2017 elején megjelenő lemezre is viszonylag szerény a terve: annyit szeretne elérni, hogy a zenekar kétféle közönsége tudjon egymásról; a rádióhallgatók értesüljenek arról, mi történik a zenekarral a videómegosztón, ott pedig legyenek tisztában azzal, hogy amúgy a Starset a rockrádiókban is szerepel. “De úgy általában nem nagyon szeretnék belenyúlni abba, ami amúgy is jól működik; csak hozzáadni szeretnék” – mondta a kiadóvezető.

starset-society

Egy részlet a Starset képregényéből (a zenekar Facebook-oldaláról)

Cliff Chenfeld a YouTube vs. zeneipar vitában nem akart állást foglalni, csak annyit mondott el, hogy szerinte a Starset példája azt bizonyítja, hogy itt egy hatalmas tömeg, amelynek nagy része valószínűleg a hagyományos zenei csatornákon elérhetetlen, a YouTube-on viszont a megfelelő zenével megfogható. Ettől persze még kérdés marad, hogy ezt az érdeklődést hogyan monetizálják, és ki mennyit lát a termelődő bevételből.Categories: Hírek

Tags: , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d