Adókedvezmény támogatja az élőzenét szolgáltató éttermeket

Folyik a parlamentben az adótörvények módosításáról benyújtott javaslat megtárgyalása. Ennek egy pontja adókedvezményt ad az élőzenét szolgáltató vendéglátóhelyeknek, a koncertek díjának fele értékében. Ennek részleteit magyarázzuk meg e cikkben. (Az előterjesztés itt olvasható; a 15. §-ról van szó.)

Ki veheti igénybe az adókedvezményt?

Az adókedvezmény az élőzenei szolgáltatást nyújtó vendéglátóhelyet illeti meg. Ezek a meghatározás szerint olyan melegkonyhás vendéglátóhelyek vagy borospincék lehetnek, ahol az éves árbevétel legalább 75%-a étel- és italforgalomból, illetve szálláshely-szolgáltatás nyújtásából származik.

Milyen koncertek számítanak?

Az élőzenei szolgáltatás a javaslat meghatározása szerint a vendégek számára ingyenes kell, hogy legyen. A megfogalmazásba belefér mind a koncert, mind az élő háttérzene (tehát amikor a vendégek fogyasztanak, és közben szól a zene), viszont a DJ-fellépés nem.

Miből, mennyi a kedvezmény?

A társasági adóból lehet leírni a nyújtott élőzenei szolgáltatás “ellenértékének (díjának) áfa nélkül számított összegének legfeljebb 50 százalékát“, vagyis például a fellépő által adott számla összegének felét.

A “legfeljebb” minden bizonnyal (szinte) minden esetben tényleges 50% lesz. Ugyanis ez egy – mint a javaslat kimondja – ún. “de minimis” támogatás, vagyis megszabott felső korlátja van: három év alatt összesen legfeljebb 200 000 euró írható le az adóból. Ez jelenlegi árfolyamon kb. 62 millió forint. Még ha három éven át minden nap van koncert, akkor is átlagban 113 ezret kéne költeni mindegyikre, hogy valaki átlépje a 124 milliós korlátot.

Mi a jogalkotó szándéka?

Mivel a törvényjavaslat indoklásában csak nagyon röviden kerül elő ez az adókedvezmény, megkérdeztük a javaslat mögötti jogalkotói szándékról a benyújtó Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) Sajtó- és Kommunikációs Titkárságát. A következő választ kaptuk:

“A Kormány messzemenőkig elkötelezett kulturális, azon belül zenei örökségünk megőrzése, ápolása iránt. Mindez leghatékonyabban akként juttatható érvényre, ha népzenei, zenei hagyományaink a mindennapok részévé válnak, a zenét művelők és a zeneszeretők azokkal nemcsak koncerteken találkoznak. Ezért a kormány elő kívánja segíteni azt, hogy a vendéglátóhelyeken, éttermekben – hagyományainkhoz híven – élőzene szóljon, ami fellépti lehetőséget, megélhetést is ad a zenészek számára. Ennek egyik módja lehet az élőzenei szolgáltatást igénybevevő vállalkozások adóelőnyben részesítése a társasági adóban.”Categories: Hírek

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Végre egy lépés a jó irányba! Egyúttal nem ártana meghatározni az “élőzene” fogalmát is, mivel az már eléggé félreértelmezett!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: