Dal+Szerző Playlist #15: Induló előadók a Cseh Tamás Programban 2.

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus kétheti sorozata azoknak, akiket érdekel a magyar zene, de nem tudják követni napi szinten az újdonságokat. Bővebben itt írtuk le, mi ez. A Playlistek összegyűjtve itt találhatók meg; kérdéseket, észrevételeket erre az e-mail címre várunk.

Az eheti playlistek:

Spotify Deezer – YouTube

A Spotify- és Deezer-lista kényszerűen meglehetősen hiányos. A YouTube- és Spotify-playlist a cikk végén beillesztve is megtalálható.

Folytatjuk a Cseh Tamás Program által támogatott 25 induló előadó bemutatását (az első rész itt található). Az üres hordozó díjból finanszírozott program két-kétmillió forintot ítélt meg mindegyiküknek, amiből hangfelvételt, klipet, promóciós anyagot kell készíteniük, és mentort is kapnak. Mint látható, ismét vannak régóta a pályán lévő előadók, és csak néhány megjelentetett számmal bíró valódi kezdők. (A pályázati kiírás szerint a kritérium: “legfeljebb egy, nem szerzői kiadású nagylemez; az utóbbi egy évben legfeljebb húsz élő koncert; legfeljebb két, országos rádióban játszott dal.”)

Ív

Katona-Zsombori Éva számos különböző stílust énekelt, számos különböző formációban, a jazztől a soulon át a popig. Hét éven át volt az elektronikus-rockos-műfajkeverő Mantra Porno énekesnője. Szerepelt A Dalban és kereskedelmi tévében; fellépett többek között a Wellhello és a Biebers előtt; női magazinokban is lehet olvasni róla.

Facebook

ByeAlex feat. Ív – bocs, hogy

Katona-Zsombori Éva 2013-ban vette fel az Ív nevet, amikor ByeAlex oldalán debütált ezzel a könnyed retrós (a bridge részben elektronikusra váltó) dallal, és ekkor szerepelt a Sztárban Sztár című műsorban is.

Zene, szöveg: MÁRTA ALEX. ISWC kód: T-007.239.039-6

Fire

Ív 2015-ben és 2016-ban is indult A Dalban; a két versenyszám közül a korábbit választottuk, amely kicsit rockos beütésű; két perc után viszont elektronikus, sőt, EDM-es hangzásokat, vokáleffekteket hallhatunk benne. Az egy évvel későbbi Love Kills Me jól illik a mai retrós rádiós hangzásba.

Zene: TÓTH LÓRÁNT, GÁLOSI LÁSZLÓ. Szöveg:  KATONA ZSOMBORI ÉVA, TÓTH LÓRÁNT. ISWC kód: T-007.235.708-4

Mindig vársz

Az énekesnő legutóbbi klipes dala nyáron jelent meg, könnyed, house-os beütésű dal.

Zene, szöveg: TÓTH LÓRÁNT.  ISWC kód: T-007.263.722-9

Kies

A több rockzenekarból összejött, négy tagú Kies a lendületes (modern) rock és a grunge keverékét játssza, kicsit poppunkos beütéssel (gyakran előkerül velük kapcsolatban a Foo Fighters neve). 2015-ben alakultak, eddig egy nagylemezt jelentettek meg Kaland az élet címmel. A rockzenei sajtó (talán a tagok előéletének is köszönhetően) rendszeresen foglalkozik velük. Nyáron végigjárták a fesztiválokat, a klubokban a Fish! előzenekaraként turnéztak.

Facebook

Tönkretenni mindent

A zenekar első és egyben eddig legsikeresebb klipje, amelynek végén a címhez méltóan összetörnek a gitárok és sok minden más is. (A szám nem található meg a stream szolgáltatóknál.)

Zene, szöveg: KALDENEKKER FERENC, KISS MILÁN, SZŰCS ÁDÁM, KOVÁCS GERGELY. ISWC kód: T-007.246.990-9

Nem a világ vége

Ahhoz képest, hogy milyen fiatal a zenekar, elég sok klipjük van. Ebben egy fiatal zombi egy napját követhetjük, a végén ismét van gitártörés. “Ez egy életigenlő dal, ami a Kies alapvető habitusát is jól kifejezi. Panaszkodni könnyű, de odatenni magad, nevetni egy jót a rossznak tűnő dolgokon sokkal elviselhetőbbé teszi a szürke hétköznapokat is” – foglalta össze az üzenetet a Kies gitárosa.

Zene, szöveg: KALDENEKKER FERENC, KISS MILÁN, SZŰCS ÁDÁM, KOVÁCS GERGELY. ISWC kód: T-007.268.289-3

The Couple

A zenekart alkotó Eszes Viktória és Berkó Gábor a választott névnek megfelelően az életben is párt alkotnak. A 2011-ben konzis diákokból alakult Backgroundban már együtt zenéltek, sikereket is elértek. A Couple új formációjuk, amelyben a popos és elektronikus (dubstep, drum and bass) elemek mellé az egyház zene (!) egyes megoldásait is beemelték,

Facebook

Állj

A Couple első dala (amely angol nyelvű változatban is elkészült) rögtön a döntőbe jutott az Index dalversenyén. A fülbemászó, kedves vokált (“Mennyire cuki már ez, úristen” – írta az Index egyik kritikusa) pörgős drum and bass-ritmus ellenpontozza.

Zene: BERKÓ GÁBOR. Szöveg: BÉRCZES ÁDÁM. ISWC kód: T-007.254.245-0

Alszik az ördög

A Couple második megjelent dala a divatos “tropical” ritmust alkalmazza, a vokáleffekt erősen 2015 meghatározó slágerét, a Lean Ont idézi. (A stream szolgáltatóknál nem található meg.)

A dal regisztrációja még folyamatban. 

Background: Neonzöld

A duó előző zenekara, a Background első klipje, egyben A Dalba nevezett versenyszámuk. Míg a verzék az elektronikát és a rockot keverik, a refrének alatt a dubstep basszusait és lézerszintijeit hallhatjuk.

Zene: Berkó Gábor, Farkas Bálint Áron. Szöveg: Berkó Gábor. ISWC kód: T-007.174.103-1

yesyes

A 2015-ös A Dal döntőjébe jutott számon dolgozott együtt először Szabó Ádám énekes-harmonikás és a Yesyes többi tagja (Vereb Márk: elektronika, derbuka; Katona Tamás: dob). Szabó Ádám korábban a Csillag születikben és az X-Faktorban is szerepelt, valamint harmonikaversenyeken kapott díjakat. A Norbert Miklós szerzővel együtt dolgozó trió a nagyszabású, romantikus popzenét elektronikus zenei elemekkel (EDM-mel vagy éppen rádióbarát drum and bass-szel) vegyíti. Eddigi egyetlen megjelent, EP-jükön (Pollyanna, 2016) három dal található.

Facebook

Szabó Ádám: Give Me Your Love

A Dalba bekerült szám inkább nagyszabású, Eurovízió-kompatibilis szerzemény, drámai fokozásokkal, vonósokkal stb., az elektronika még nem kap szerepet.

Zene: SZABÓ ÁDÁM. Szöveg: KOZMA KATA. ISWC kód: T-007.237.977-1

yesyes: Papers

Az EP legnépszerűbb, nyitó dala fekete-fehér animációs klipjével is sokakat megfogott. Ballada és erős basszusokra, pulzáló szintikre építő EDM váltogatja egymást, hogy aztán egy akusztikus betét lepjen meg.

Zene: KATONA TAMÁS, VEREB MÁRK DÁNIEL, SZABÓ ÁDÁM. Szöveg: MIKLÓS NORBERT. ISWC kód: T-007.268.995-2

Deep Glaze

A négytagú zenekar egyik különlegessége, hogy a két alapító, Golecász Jorgosz (gitár, ének), Topuzidisz Dimitrisz (gitár) az ötvenes évek elején Magyarországra menekült görög családok gyermekei. A zenekar pszichedelikus, egyben az Arctic Monkeyst is megidéző indie rockot játszik. Egyetlen, ingyenesen letölthető EP-t jelentettek meg Unveiled címmel, 2015-ben. Ez nagy sikert aratott, a Magyar Nemzet Ígéretes Titánok című sorozatában például az olvasható róla: “az idei év legjobb cucca”. Összehasonlításként ugyanott a Middlemist Red merült fel (őket itt mutattuk be).

Facebook

Shadow

Az EP kiemelt, nyitó dala az egyik gitárszólam westernes megszólalásával, valamint összetett szerkezetével emelkedik ki a mezőnyből. A műfajhoz és a debütáláshoz képest magas a YouTube-nézettsége: 17 ezer fölötti; a teljes EP 13 ezer fölött jár.

Zene: TOPUZIDISZ DIMITRISZ, MILLER DÁVID ZOLTÁN, GOLECÁSZ JORGOSZ. Szöveg: GOLECÁSZ JORGOSZ. ISWC kód: T-007.265.162-7

The Sea

Ahhoz képest, hogy milyen rövidke ez a szám, van benne egy lecsupaszított “szakítós” rész, egy bluesos hatású beindulás és egy elektronikával megkezelt dobszóló is. (Különállóan csak a Bandcampen található meg, a YouTube-on és a stream oldalakon nem.)

Zene: MILLER DÁVID ZOLTÁN, TOPUZIDISZ DIMITRISZ, GOLECÁSZ JORGOSZ. Szöveg: TOPUZIDISZ DIMITRISZ, GOLECÁSZ JORGOSZ. ISWC kód: T-007.265.161-6. 

Baron Mantis

A Baron Mantis egy – ma már nem is annyira szokatlannak ható – gitár-dob duó, amelyben a két tag felvett neve: Davey Mantis (ének, gitár) és Victor Mantis (dob, vokál). Nem meglepő módon lendületes rockzenét játszanak (önjellemzésükben “vaskos riffekről és kíméletlenül zakatoló ritmusokről” írnak). A 2015-ös Talentométer tehetségkutató döntőjében ismerte meg őket a szélesebb szakma. Azóta már jártak az MR2 Akusztik műsorában, a SzerencseSzombatban, és a 2015 decemberében megjelent első lemez folytatásán dolgoznak. Történetük ebből az interjúból ismerhető meg alaposabban.

Facebook

Patience

A vis-á-vis című bemutatkozó album klipes dala, kevesebb mint másfél perces, vagyis a lehengerlő energiára és nem a lassan kibomló finomságokra épít.

Zene: VÖRÖSMARTI VIKTOR, TÓTH DÁVID JÁNOS. Szöveg: TÓTH DÁVID JÁNOS. ISWC kód: T-007.236.153-5

Enter the Baron

Összetettebb, meglepő gitárhangzásokkal és egy-két vokális trükkel (vagy viccel) is operáló dal.

Zene: VÖRÖSMARTI VIKTOR, TÓTH DÁVID JÁNOS. Szöveg: TÓTH DÁVID JÁNOS. ISWC kód: T-007-235.588-4

Nobody

A nagylemez megjelenése után önállóan kihozott dal, ami hosszabb, mint az előző kettő együttvéve.

Zene: TÓTH DÁVID JÁNOS, VÖRÖSMARTI VIKTOR. Szöveg: TÓTH DÁVID JÁNOS. ISWC kód: T-007.261.153-0

A playlist a YouTube-on:

és a Spotify-on:Categories: Playlist

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: