Závodi Marcel nemzetközi dalszerző táborba ment a Zeneszöveg.hu támogatásával

A lengyel közös jogkezelő, a ZAIKS által szervezett dalszerző tábort Janowicében tartják egy kastélyban. Az ötnapos eseményen több országból vesznek részt. Minden nap különböző országból válogatnak össze zeneszerzőket, szövegírókat és producereket, és a csapatok egy megadott brief alapján estére megírnak egy-egy dalt. Összesen 75 dal készül, vagyis naponta 15 különböző csoport dolgozik.

Idén először lesz magyar résztvevő: Závodi Marcel. A zeneszerző-szövegíró-producer fiatal kora ellenére dolgozott már Koncz Zsuzsával, Király Viktorral, Király Lindával, Czutor Zoltánnal, Szabó Ádámmal, Dallos Bogival, MC Kemonnal, szerepelt a Dalfutár műsorban is. Nemrég édesapjával, Závodi Gáborral adtak közös interjút a Petőfinek arról, hogyan van jelen a zene az életében már egészen kiskorától. (Azt, hogy mennyire támogatják szakmai körökben, a Zeneszöveg.hu YouTube-csatornájára feltöltött üzenetek is bizonyítják.) Facebook-oldala itt található.

Závodi Marcel részvételét a Zeneszöveg.hu támogatja. A kultúrmisszió mellett azért is, mert az oldal hamarosan a környező országokban is elindítja leágazásait a helyi szakmai szervezetekkel együttműködve, például 2017 elején jön a lengyel songbook.pl. (A Zeneszöveg.hu vezetőjével, Csipai Rolanddal készített hosszú interjúnk itt olvasható.)

Mint a lengyel jogkezelő, a ZAIKS oldalán olvasható, a dalszerző táboroknak nagy hagyománya van. Van olyan, amit kiadók vagy zeneműkiadók szerveznek kifejezetten azért, hogy a születő műveket kereskedelmileg felhasználják (lásd erről az NPR 2011-es nagy cikkét, amely Rihanna 2010-es lemezének készítéséről szól, a költségeket is részletezve); de van, hogy a kulturális kapcsolatok fejlesztéséért, vagy oktatási célból jönnek létre – bár ezek természetesen nem zárják ki egymást. A janowicei táborban készült műveket is felhasználhatják később az alkotók, de kimondott cél az is, hogy a régió országainak szakembereit közelebb hozzák egymáshoz.Categories: Dalszerző Táborok, Hírek

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: