Oktatás, showcase-ek, tehetségkutató, adatbázis és múzeumok: a CSTP meghívásos pályázatai 200 millióból

200 millió forintra írt ki novemberben meghívásos pályázatokat a Cseh Tamás Program. Az üres hordozó díjból finanszírozott, a Nemzeti Kulturális Alapon belül működő CSTP ezt a pénzt alapvetően a cikkünk címében foglalt öt témában költi majd el (ha minden meghívott pályázó eleget tesz a feltételeknek, és megkapja az összeget).

A legmagasabb összeget, 60 millió forintot a Hangszeresek Országos Szövetsége (Hanosz) kapja majd: ebből valósíthatja meg a Hangszert a kézbe című könnyűzenei oktatási programsorozatot. A kiírásból kiderül, hogy egy 2017 nyaráig tartó sorozatról van szó, amelynek keretében hetente vagy kéthetente más-más városban lesz hangszerkiállítás, hangszersimogató és könnyűzenei oktatás. A 12-15 évesek nemcsak hangszereket próbálhatnak ki, hanem a hangrögzítést, keverést is; rendhagyó órák keretében pedig “már létező könnyűzenei kezdeményezések bemutatása” történik majd. Kezdő zenekarok bemutatkozása is szerepel a programban, valamint mini konferenciák, beszélgetések, könyv- és lemezbemutatók. A Hanosz a programot hangszerforgalmazókkal, zeneiskolákkal, szakmai szervezetekkel, koncerthelyszínekkel, közösségi terekkel együttműködve valósítja meg.

Kapcsolódik ehhez a könnyűzenei oktatásról szóló konferencia szervezése – erre a Szent György Nonprofit Kft. számára írtak ki pályázatot10 millió forint értékben. A kiírásból kiderül, hogy a hosszú távú cél az, hogy minden iskolásnak legyen lehetősége hangszert kézbe venni, zenélni, próbaterembe eljutni; hogy a hazai könnyűzene történetének ismerete az alapműveltség rész legyen. A konferencián a hazai és nemzetközi példák, trendek feltérképezése mellett konkrét javaslatok megfogalmazását is tervezik. (Bajnai Zsolt, a CSTP vezetője nemrég az Index interjújában beszélt “az EMMI Kulturális Államtitkárságával közösen kidolgozott, és talán a jövőben uniós forrásból meg is valósuló Próbaterem Programról, aminek köszönhetően legalább a nagyobb városokban létrejönnének ilyen terek.”)

A Cseh Tamás Program eddig is támogatta a showcase fesztiválokon való részvételt, illetve ezek szervezését. A meghívásos pályázatokban összesen 40 millió forint volt erre, három meghívottnak: a Gold Record a Eurosonicon, a Debreceni Campus Nonprofit Közhasznú Kft. a Tallinn Music Weeken, az Eastaste pedig a ljubljanai MENT fesztiválon szervezi a magyar jelenlétet, előbbi kettő 15, a harmadik 10 millió forintból. Ebből legalább 20 tagú delegációnak kell utaznia, számukra szakmai programot kell szervezni, a jelenlétet teljes körűen kommunikálni.

A Szubjektív Értékek Alapítvány 35 millió forintot kap majd a CSTP első három évadát bemutató fesztiválra. Ennek keretében nemcsak koncertek lesznek, hanem szakmai konferencia, könyvbemutató, kiállítás; amolyan showcase-ként is működni fog, vagyis szakembereket hívnak itthonról és a környező országokból, hogy a CSTP által támogatott zenekarokkal megismerkedjenek. Mindez legalább négynapos fesztivál keretében zajlik majd, a koncertek szabadtéren lesznek. A Szubjektív Értékek Alapítvány célja elsősorban a rasszizmus elleni küzdelem; a nevükhöz fűzödik többek között az Antirasszista Világnap magyarországi megszervezése, de zenei eseményük is volt már.

Egy másik terület a tehetségkutatóké. Az Öröm a Zene tehetségkutatót mindegyik megyében megszervezi egységes elvek alapján, illetve létező versenyekkel együttműködik az Öröm a Zene Nonprofit Kft. (egyébként a verseny, illetve az e néven működő zeneiskola a Hangszeresek Országos Szövetségéhez kötődik). A 10 milliós támogatásból a megyei nyertesek fővárosi bemutatkozását is biztosítani kell (ez legutóbb a Budapest Music Expón történt meg).

Első látásra meglepő lehet, hogy meghívásos pályázatot írtak ki két előadónak is: a címlapképünkön is látható Muck Éva és a Koalabell fejenként két-kétmillió forintot kaphat majd; a megfejtés az, hogy ők tehetségkutatók győztesei. Muck Éva az amerikai Queen Of Strings versenyt nyerte meg basszusgitár kategóriában (a tehetségkutató célja, hogy nőket bátorítson a zenélésre; gitár és basszusgitár kategóriák vannak, videóval és önéletrajzzal lehetett pályázni); a Koalabell pedig az Öröm a Zene 2016. évi döntőjén lett első helyezett. A kiírás szerint nemcsak az összeg, hanem a célok is megegyeznek a CSTP induló előadóknak szóló pályázatával: hangfelvétel- és klipkészítésre, promóciós anyagra, mentorral együttműködésre költhetik a támogatást.

A Zeneszöveg.hu 5 millió forintos összegre pályázhatott. Ennek segítségével olyan adatbázist készítenek, amely a könnyűzenei szakma minden szereplőjét összefogja (a szerzőktől és előadóktól a hangmérnökön és fénytechnikuson át az újságírókig és kiadókig). Ebbe minél szélesebb körben kell tagokat hívni, nekik hírlevelet készíteni, velük szakmai felméréseket készíteni, ezeket publikálni. A szakmabeliek megjelenése regisztrációhoz kötött, az adatbázis arra is lehetőséget nyújt majd, hogy egymással kapcsolatba lépjenek.

Végül a könnyűzene történetének megörökítése fog össze három meghívásos pályázatot: a már említett Öröm a Zene Nonprofit Kft. 25 millióra pályázhatott a Poptörténeti Emlékpont hálózat fejlesztésére, az Azok a régi csibészek talkshow-sorozat folytatására, tárgyi emlékek gyűjtésére, kutatásokra és publikációkra. A Városligetbe tervezett Zene házában lesz egy Magyar könnyűzene története című időszaki kiállítás (erről az idei Music Hungary-n már volt szó, lásd beszámolónkat). Ennek koncepcióját a Városliget Zrt. dolgozza ki, ezt támogatja majd a CSTP 5 millióval. A budapesti Rockmúzeum anyagának rendszerezésére, bővítésére, kapcsolódó programokra 5 milliót igényelhetett a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület; a ceglédi Dobmúzeumban hasonló tevékenységekre egymillióra pályázhatott a működtető Magyar Ütőhangszeres Kultúráért Alapítvány.

A kiírások megtalálhatóak az NKA archívumában. Leadási határidejük november vége, december eleje volt; természetesen eredményt még nem hirdettek.Categories: Hírek

Tags: , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: