Halott Pénz, új YouTube-sztárok, Ismerős Arcok – de hol van Majka? 2016. őszi toplisták

Halott Pénz az élen, de nála is több YouTube-slágerben szerepelt a csak nemrég az élbolyba került Mario. Még érdekesebb, hogy kik maradtak ki a YouTube top 20-ból: a Wellhello új száma inkább a rádiókban népszerű, Majka pedig a Belehalok óta először nem került a listára. Az albumlistán több az új lemez, de a koncertek és válogatások még mindig erősek. A listák közül kettő cikkünk alján meghallgatható.

Ismét Halott Pénz vezeti a YouTube-toplistát; az Agebeat és Kovary közreműködésével készült Élnünk kellett volna ugyan nem robbantott akkorát, mint a Darabokra törted a szívem, de a nézettségek tavaszi visszaesése óta ez a legjobb eredmény az élen. A dal a harmadik a rádiós, második a single toplistán, és ha lenne stream toplista, azon ez lenne az egyetlen szám – vagyis rajta kívül egyetlen magyar dal nem került egyetlen héten sem a stream top 40-be. (Nyáron pedig egy ilyen szám sem volt.)

Halott Pénz még három számmal szerepel a top 20-ban, Mario viszont négyben szerepel. Ő nagyon hamar bekerült a YouTube-élbolyba, tavasszal debütált a toplistán, nyáron már az első helyen volt. A szintén először tavasszal szereplő G.w.M. három számban van benne. (Mindkettejüket bemutattuk Playlist rovatunkban.) A listán az átlagnál több, 12 új videó található (általában 7-9 szokott lenni), de csak két új előadó. A második helyen Igni három másik előadóval (G.w.M-mel, Marióval és a konstans YouTube-sztárok közé tartozó Essemm-mel) jegyzi a Sexy Senoritát.

A 16. helyen szerepel az Ismerős Arcok Nélküled című dala, amely igen sajátos úton jutott erre a toplistára. Videója 2010-es, eredetileg a 2007-es Éberálom című albumon jelent meg. Az elmúlt években viszont szurkolók, kórusok, iskolások énekelték rendszeresen, és végül a YouTube-on is bekerült a húsz legnépszerűbb magyar szám köré. A dal szövege egyébként a Zeneszöveg.hu listáján már tavaly ősz óta szerepel, tavasz óta visszatérően a második helyen.

toplistak_dsz20

A 3GM, a MAHASZ és a Zeneszöveg.hu közreműködésével készült listák  nagyobbak lesznek a képre kattintással.

Talán még érdekesebb az, hogy ki nincs rajta a listán: egyrészt Majka, aki pedig 2012 óta, mióta ezek a listák készülnek, mindig ott volt legalább egy számmal a top 20-ban, a Belehalokkal pedig ugye YouTube-történelmet írt. Nem kell nagyon aggódni, ez a dal most a 21. helyen áll. A single toplista 18. és 19. helyén is Majka szerepel. Valamint több formában ott van a YouTube által készített Magyarország legfelkapottabb videói listán: a zenei videók között az Eléglesz a második, a Pamkutya ebből készült paródiája pedig a nem csak zenei videók között a második. (Itt nemcsak a nézettség számít, hanem a megosztások, kommentek, lájkok száma is.)

2014-15 tele, a Rakpart berobbanása óta pedig nem volt lista, amelyen ne lett Wellhello-szám, mégpedig legalább kettő. Most viszont az – amúgy címében látszólag az internetre optimalizált – #Sohavégetnemérős csak a rádiós listára került fel. Előző, nyári elemzésünkben azt írtuk, hogy a korábban a YouTube és rádió világának közeledését szimbolizáló zenekar elmozdult az utóbbi irányba; de persze egyáltalán nem zárható ki, hogy hamarosan visszatérnek egy sikeres videóval.

A rádiós listán két új előadó található: a 4. helyen, Halott Pénz után a Soulwave, a 15.-en a Blahalouisiana. Mindkét együttes az átlagos rádiós zenékhez képest inkább az “alternatívnak” mondott világból jön. A Soulwave: Kalandor videója ugyan nem került fel a YouTube-toplistára, de másfél hónap alatt 700 ezernél nagyobb nézettséget ért el, és a single toplistán a 3. lett.

Az albumlista élén az új Tankcsapda, a második helyen Ákos dupla koncert-DVD-je, a harmadikon Ossian balladaválogatása. Kicsit jobb a helyzet az új albumokkal, mint a nyári toplistán, amikor a húsz közül csak öt idei sorlemez volt. De azért az új szereplők között ott az Ossian válogatása, Ákosé mellett a Republic és a Depresszió koncertvideója. Az élen található Tankcsapda-albumon önfeldolgozások és más előadók Tankcsapda-átértelmezései találhatók; illetve a Dorothy 555 című lemeze is felerészt régi dalok új verzióit tartalmazza, valamint a Zorall is vicces feldolgozásaival hódít.

A lista szerkeszthető .xlsx formátumban letölthető innen.

YouTube-toplista a YouTube-on:

és a Spotify-on (a stream szolgáltatónál öt szám nem található meg: G.w.M: Elég volt már; Burai Krisztián x G.w.M x Missh: Engedj…; Mario: Álruhában; AK26: Mama Mondta; Mario feat. Essemm: Semmi gond):

Mahasz rádió lista a YouTube-on:

és a Spotify-on:Categories: Hírek

Tags:

1 reply

  1. ezek a listák mindig szépen megmutatják, hogy mennyire igénytelen (nem csak zeneileg) a magyar társadalom.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: