Dal+Szerző Playlist #16: Őszi toplisták

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus kétheti sorozata azoknak, akiket érdekel a magyar zene, de nem tudják követni napi szinten az újdonságokat. Bővebben itt írtuk le, mi ez. A Playlistek összegyűjtve itt találhatók meg; kérdéseket, észrevételeket erre az e-mail címre várunk.

Az eheti playlistek:

Spotify Deezer – YouTube

A YouTube- és Spotify-playlist a cikk végén beillesztve is megtalálható.

Mint a nyár legsikeresebb magyar dalait összegyűjtő toplistánk után, most is bemutatjuk az őszi listák néhány előadóját: a YouTube-lista (egyik) második helyezettjét, a rádiós lista új szereplőit, és az albumlista legsikeresebb debütálását. A toplisták és elemzésük itt található.

Igni

Igni, vagyis Batka Ignác R&B-énekes még 2004-ben, 21 évesen indult a Megasztárban, a következő évben megjelent egy nagylemeze, amelyet több sikeres klip is követett. A következő években inkább egy-két együttműködése jelent meg, jellemzően rapperek mellett hozta az érzelmes refrént. Tagja volt a szintén tehetségkutatóban indult Street csapatnak. Itt megtalálható összes régebbi klipje, valamint az az információ is, hogy 2007-ben egy dupla (!) CD-t készített, amely végül nem jelent meg. Az utóbbi években ismét beindulni látszik a karrierje, immár a YouTube-on, a Young G-féle kör tagjaként. Idén még egy ötszámos EP-t is megjelentetett Innováció címmel.

Facebook

Jól tudom, mit kívánsz

A 2005-ös lemez egyik klipes dala, amelyben a kor egyik népszerű csapata, a V.S.O.P. is közreműködik. Az ének lágy és érzelmes, az alapok a Neptunes-Timbaland-féle szaggatottabb R&B-hiphop világot idézik. (Nem található meg a stream oldalakon.)

Zene: Laczkó Bálint, Mucsi Lajos. Szöveg: Batka Ignác, Sebestyén László, Solymos Ádám. ISWC kód: T-007.038.543-1

Szeret vagy nem szeret

Ez a tavalyi, már majdnem 700 ezres nézettségű klip igazi slágeres R&B; az alapokban az elektronikus részeket gitáros-latinos betétek váltják.

Zene: Batka Ignác. Szöveg: Batka Ignác, Schull Zoltán. ISWC kód: T-007.260.454-6

Igni, Mario, G.w.M, Essem: Sexy Senorita

Az őszi YouTube-toplistán a Halott Pénz utáni második helyet szerezte meg ez a klip. A négy előadós (producerként az itt bemutatott Burai Krisztián által összefogott) dal elsősorban Ignihez kötődik, például az ő YouTube-csatornáján található meg. Az előbbi dallal – vagy az egyik közreműködő Mario Senorita című nyári YouTube-slágerével – szemben a latinos R&B hiphoposabb, jellegzetes dobgép által meghatározott (általában a “tropical” gyűjtőnév alá sorolt) vonalát hozza.

A dal regisztrációja folyamatban az Artisjusnál. 

Heincz Gábor ‘Biga’

Heincz Gábor ‘Biga’ énekes-gitáros először még a 2005-ös Megasztárban került képernyőre, de ez nem hozta meg az áttörést. Számos formációban játszott (Roy és Ádám, Dobrády Ákos, Varga Feri és Balássy Betty, Varga Viktor zenekarai), míg végül saját jogán a 2012-es A Dalban lett ismert, ahol szerzeménye a legjobb négy közé került. Azóta több kereskedelmi tévés műsorban megfordult, és több slágere is volt. Úgy tűnik, hogy nagylemezre is készül, legalábbis honlapján a koncertek között 2017 tavaszára meg van hirdetve egy lemezbemutató. Számai könnyed, a hangszerelésben a gitárra építő, megtévesztően egyszerűnek látszó popdalok, rendkívül fogós dallamokkal.

HonlapFacebook

Learning To Let Go

A Dalban feltűnt és országos slágerré lett szám több mint egy éven, 64 héten át szerepelt a rádiós listán, az első helyig is eljutott.

Zene, szöveg: Arman Sebastian, Nemeth George Tibor, Palmer Johannes, Szabó Zoltán. ISWC kód: T-007.189.227-7

Easy Loving

A 2013-as slágerben még fütyülés is van, de enélkül is meglenne az “ezt a suszterinasok is fütyülik” érzés. Klipjében többek között Gubás Gabi szerepel.

Zene: Arman Sebastian, Heincz Gábor, Palmer Johannes. Szöveg: Arman Sebastian, Palmer Johannes. ISWC kód: T-007.212.921-5

Gátlás sztriptíz

Őszi rádiós listánkon a 9. helyre került ez a korábbi daloknál egy fokkal súlyosabb és sokkal bluesosabb dal, amelynek a refrénje azért szokás szerint fogós.

A dal regisztrációja folyamatban az Artisjusnál. 

Soulwave

A Soulwave 2007-ben alakult, meglehetősen kanyargós utat járt be: a posztgrunge-tól a retrós rock and rollon át a jelenlegi, nagy sikert aratott folkos pop-rockig vezetett az útjuk – folkot itt az angolszász értelemben (nem magyar népzeneként) kell érteni. Első nagylemezük megjelenése után még szünetet is tartottak, 2013-ban indult újra a zenekar. Mai hangzásukat pontosan jellemzik a Facebookon: “A zenekar dalait lélekemelő monumentalitás jellemzi; nagyívű refrének, metaforikus dalszövegek, mindezt a modern akusztikus popzene köntösébe bújtatva.” Történetük részletesen innen ismerhető meg.

Facebook

Kalandor

Az őszi összefoglaló rádiós listán a negyedik helyre került ez a dal, a single listán pedig 3. (Volt hét, amikor a nem csak magyarokra szűkített Mahasz listán a 3. helyen állt.) Pontosan illik rá a fenti önjellemzés a nagyívű refrénekről stb.; ráadásul kapcsolódik az életfilozófiát megfogalmazó, igen népszerű magyar dalhagyományhoz: “Hiába átkoznak, hívnak bolondnak / Inkább bolondként haljak meg holnap / Mint megbánjak bármit, ha őszintén tettem / És nem kell majd szégyellnem azt, aki lettem.”

Zene: Huszár Ádám, Góczán Gábor, Fodor Máté, Szabó Ferenc. Szöveg: Fodor Máté. ISWC kód: T-007.270.268-1

Mindent elhittem

Az “új” Soulwave másik száma nagyon sokban hasonlít a nagy slágerre, bár itt a szöveg egy személyes kapcsolatról szól.

Zene: Huszár Ádám, Góczán Gábor, Fodor Máté, Szabó Ferenc. Szöveg: Fodor Máté. ISWC kód: T-007.266.062-8

Gimme Gimme

A zenekar újjáalakulása után a svéd Substream kiadónál jelentette meg 1975 című EP-jét (megtalálható a Bandcampen, csakúgy, mint a 2010-es One Night Stand nagylemez). A retrós, ezen belül meglehetősen eklektikus EP-ről a rádiókban (elsősorban a Petőfin) az I Can’t Be Loved lett sikeres, de a később slágert előrevetítő, folkos dalnál jobban mutatja a Soulwave sokszínűségét a retrós, orgonás rockszám, a Gimme Gimme. A zenekar ekkoriban egyébként inkább külföldön turnézott.

Zene és szöveg: Fodor Máté, Huszár Ádám, Bencsics Dávid, Lajos Márton Ferenc. ISWC kód:  T-007.207.555-8

Blahalouisiana

A Blahalouisiana magyar indie rock “robbanásakor” nagyon fiatalon elég nagy sikereket elért Jacked tagjaiból alakult, Schoblocher Barbara énekesnő csatlakozásával. A kezdetben több, később kevesebb “alternatív” rockzenei íz mellett mindig is erős volt a zenekar rádióbarát, könnyen befogadható számokban, noha kezdetben ez a rádió elsősorban a (“régi”) Petőfit jelentette. A kritika kezdetektől fogva sokat foglalkozik velük, bár néha megróják őket, hogy ennél több is van bennük. “Lehet, hogy hasonló zenét találsz minden sarkon Európában, de olyan hangot, mint a Barbié, aligha” – válaszolta erre a zenekar. A Blahalouisiana 2011-ben alakult, több EP után idén adták ki első, cím nélküli, eddigi pályájukat összegző nagylemezüket.

HonlapFacebook

Tonight I’ll dress in blue

A zenekar első klipje rögtön nagy sikert ért el (feltehetően nem függetlenül attól, hogy a videó kedvcsináló indexképén egy fenék látható, farmershortban). A szám még tényleg erősen kötődik az indie-hez, főleg a gitárhangzást tekintve.

Zene: Jancsó Gábor, Juhász Ádám, Schoblocher Barbara, Schram Dávid. Szöveg: Mózner László, Szajkó András. ISWC kód: T-007.178.435-4

Ahol összeér

A 2015-ben külön megjelent, a 2016-os nagylemezre is felkerült Ahol összeér a két nyelvet váltogatva használó Blahalouisiana magyar dalai közé tartozik. Ez már tényleg teljesen rádióbarát, a Petőfi ezt játszotta tőlük a legtöbbet. A Horváth Viktor rendezte szellemes klip is nagy feltűnést váltott ki – hiszen Schoblocher Barbara végig meztelen benne.

Zene:  Jancsó Gábor, Juhász Ádám, Mózner László. Szöveg: Schoblocher Barbara, Szajkó András. ISWC kód: T-007.254.756-8

Túl távol, elég közel

A nagylemez után megjelent első új dal úgy került fel az őszi rádiós listára, hogy november közepén jött ki. Az énekdallam mellett a gitár is fülbemászó, és még “á-ú” háttérvokál is van.

A dal regisztrációja még folyamatban az Artisjusnál. 

Takács Csaba

Takács Csaba gyerekszínészként musicalekben játszott, majd a háttérben dolgozott több formációban. Végül neves zenész barátai beszélték rá, hogy előtérbe lépjen. Debütáló albuma, a Závodi Gáborral írt Lélekvándor az őszi albumlistán régóta befutott előadók (Tankcsapda, Ákos, Ossian, Kowalsky meg a Vega, Hooligans) mögött a hatodik helyre került. A (“haldokló“) klasszikus rock műfajában alkot, de nem azokhoz a műfajokhoz nyúl vissza, mint a fiatal retrós zenekarok, hanem a magyar rock klasszikusaihoz; egyik nagy példaképe Demjén Ferenc, akivel egyébként duettet is énekelt. Zenésztársai: Závodi Gábor (Demjén Ferenc, Koncz Zsuzsa, Rúzsa Magdi), Török Tamás (Bon Bon), Szolnoki Péter (Bon Bon), Dandó Zoltán (Emberek, Zsédenyi Adrienn), Szentmihályi Michel Gábor (Első Emelet, Rapülők) “és a Mirigyes srácok”. Takács Csaba “a rock nagykövete”, rocktábort is szervez.

Honlap

Bocsánat

A rockosabb számok közé tartozik, de korántsem a keménykedésen, hanem a nagyívű dallamokon van a hangsúly.

Zene és szöveg: Závodi Gábor. ISWC kód: T-007.254.012-5

A vég, s a végtelen

Romantikus, zongorás ballada, költői szövege a szülő-gyermek kapcsolatról szól, mikor ez utóbbi már felnőtt, előbbi pedig a halál felé közelít.

Zene és szöveg: Závodi Gábor. ISWC kód: T-007.254.026-1

A Playlist a YouTube-on:

és a Spotify-on:Categories: Playlist

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: