Maradhat minden mix a Soundcloudon? Nem ilyen egyszerű!

A Soundcloud alapítója azt nyilatkozta a német Groove magazinnak, hogy az előfizetéses Soundcloud Góról szóló tárgyalások folyamán olyan megállapodásokat kötöttek a jogtulajdonosokkal (köztük a német jogkezelő GEMA-val), hogy a DJ-mixek “legálisan, problémamentesen” fent maradhatnak az oldalon. Ez gyorsan elterjedt a neten, hiszen a 2015-ös “Soundcloud-tisztogatás” óta téma az, hogy mi maradhat fent az elektronikus zenében kiemelkedően fontos platformon, és mit szedetnek le, többszöri visszaesés után az accountot is törölve. (A témáról bővebben itt írtunk.)

Miután a rövidke nyilatkozatot többféleképpen értelmezték, a Soundcloud hivatalos blogján megjelent egy tisztázó írás. Eszerint “a kiadókkal, zeneműkiadókkal és más partnerekkel kötött megegyezések következtében jóval kevesebb tartalmat távolítunk el, és ez igaz a DJ-mixekre is”. Ugyanakkor “fontos megjegyezni, hogy amikor eltávolítunk valamit, azt alkotók kedvéért tesszük. Bár ennek a valószínűsége csökkent, minden alkotót tisztelünk, és ebbe bele kell érteni mindazokat az alkotókat is, akik jogvédett tartalmaik eltávolítását kérik.” Ez a poszt lényegi része, a maradék önfényezés: “a zeneipar és a kreatív közösség számára fontos, hogy legyen egy hely, ahol a kreativitás minden formája megél, és a Soundcloud lehet ez a hely”.

Eközben a mixek legalizálásának és monetizálásának új formáját hozta el a Dubset nevű cég fejlesztése, amely felismeri és automatikusan jogosítja a mixekben felhasznált számokat, amennyiben a jogtulajdonos ezt engedélyezte (probléma esetén pedig értesíti a DJ-t). Nekik a Spotify-jal és az Apple Musickal van megállapodásuk, amelynek keretében már októberben megérkeztek az első, nem hivatalos felkérésre készült remixek mindkét szolgáltatóhoz. Ezt a túlzásokra hajlamos sajtó “Soundcloud-gyilkos” fejleménynek nevezte.Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: