Jövőre a szobák kihasználtsága is számít a szállodák zenei jogdíjainál

Az Artisjus lépésről lépésre tovább halad az évekkel ezelőtt megkezdett úton, és 2017-ben igyekszik még inkább a piaci viszonyokhoz igazítani tarifáit, valamint kedvezményekkel, illetve egyszerűsítésekkel ösztönözni, hogy a lehető legtöbb helyen szóljon a zene.

A szállodaipari szakmai szervezetekkel történő egyeztetést követően, négy évvel ezelőtt született egy jelentős újítás: a közös teher- és kockázatviselés elve szerint a fizetendő jogdíjakat mindig az adott csillagkategória előző évi szobakihasználtsági adataival arányosította a jogkezelő. Ez a bevezetéskor (2013. január 1-jétől) egy lépésben jelentős jogdíjcsökkentést jelentett a szálláshelyek számára. De az éves utánkövetés akkor elmaradt, az Artisjus – a Magyar Szállodaszövetség kérésére – három évig nem vette figyelembe az egyre növekvő kihasználtsági adatokat, hogy a korábbi évek magasabb tarifáit így „ellentételezze”. A türelmi időszakot követően a 2017-es díjak újra az előző évi szobakihasználtsági adatokat fogják figyelembe venni.

A négyéves periódus alatt jelentős mértékben nőtt a szállodai szobák kihasználtsága, ami azt jelenti, hogy a zenei jogdíjszint átmeneti befagyasztásának köszönhetően az elmúlt években jelentős összegek maradtak a szállodáknál. A KSH vonatkozó adataival számolva egy kisebb méretű (26-50 szobás) 3 vagy 4 csillagos hotel ezzel összesen 110 ezer forintot tarthatott meg. Ugyanez az összeg egy nagyobb befogadóképességű szálloda esetében (151-200 szoba) már 1 millió forint. Mind a kisebb, mind a nagyobb szálloda esetén ez a kedvezmény az egyébként fizetendő jogdíj 21%-át tette ki. A szállodaipar évek óta tapasztalható jó teljesítménye miatt vált lehetővé a szobakihasználtsági adatok újbóli figyelembe vétele. A működési elv innentől az, hogy az évenkénti arányosítással a zenei szerzők, előadók és kiadók osztoznak a szállodaipar sikerében és nehézségeiben is.

Több iparágat is érintő, a zeneszolgáltatás elterjedését támogató fejlemény, hogy az Artisjus az ún. új belépő kedvezményt jelentősen emelte. Eddig egy új, vagy zeneszolgáltatást most megkezdő üzlet az első évben 10% kedvezményt kapott, a másodikban 5%-ot. Ez a következőképpen módosult: az első évben 30%, a második évben 20%, a harmadik pedig évben 15% kedvezményt kapnak a vendéglátásban tevékenykedő, illetve a kereskedelmi üzletek. Utóbbiakra egy másik kedvezmény is vonatkozik: előre fizetés esetén 30 nm alatti alapterületű üzletek számára 1 évre elengedik az éves díj felét.

A vendéglátóipart számos egyéb zenei jogdíjváltozás is érinti. Megszűnik a vendéglátóhelyek gyógy- és üdülőhely szerinti besorolása, amely eddig kiemelt kategóriának számított. A jövő év elejétől minden település vendéglátó üzlete a saját településmérete szerinti jogdíjat fogja fizetni – ez számos üzlet esetében jól érzékelhető kedvezményt jelent. Az üzemanyagtöltő állomások vendéglátó üzletei esetében megszűnik a településtípus szerinti besorolás, minden benzinkút az eddigi legalacsonyabb díjat fogja fizetni; az esti záró időpont nem kerül többé figyelembe vételre.

„Az elmúlt két évtizedben a vendéglátás, a kereskedelem és a szállodaipar is jelentős változásokon ment át. Az Artisjus jogdíjrendszerét most évről évre, lépésről lépésre igazítjuk ezekhez a változásokhoz. Fontos a körültekintés, hogy eközben az általunk képviselt szerzők műveinek, munkájának értékét is megőrizzük. Számukra ez a jogdíj a megélhetés fontos pillére”, fűzte a változásokhoz Tóth Péter Benjamin, az Artisjus stratégiai és kommunikációs igazgatója.

 Categories: Artisjus, Hírek

Tags: , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: