Nőtt a brit zenefogyasztás, 25 éves csúcson a vinyl David Bowie-nak köszönhetően

25 éve adtak el utoljára annyi vinylt Nagy-Britanniában, mint 2016-ban – derült ki a brit hanglemezkiadók szervezete, a BPI jelentéséből. David Bowie új albumából fogyott a legtöbb, de a 2016-ban elhunyt sztár más albumai is kelendőek voltak.

Másfél százalékot nőtt a britek zenefogyasztása, ha ún. Album Equivalent Sales (AES) egységben számoljuk. Ez azt jelenti, hogy tíz eladott track felel meg egy eladott albumnak, és ezer stream egy letöltésnek, tehát tízezer dalstream egy eladott albumnak. Így nézve 123 albumnyi volt a zenefogyasztás. A stream az előző évhez képest 68%-kal nőtt, összesen 45 milliárd dalt hallgattak egy év alatt a britek, ami háztartásonként átlagban évi 1666 dal – és ebben a YouTube nincs is benne. Decemberben volt egy hét, amikor egymilliárd volt a streamelt dalok száma.

Közben a vinyleladások is nagyot nőttek, 2015-höz képest 53%-kal. David Bowie utolsó albuma, a Blackstar volt a legkelendőbb, de a 2016-ban elhunyt sztár összesen öt lemezzel szerepelt a top 30-ban. 3,2 millió vinyl kelt el Nagy-Britanniában; 1991 óta nem volt ilyen erős a formátum (a mélypont pedig 2007 volt, alig több mint 200 ezer példánnyal). Idén először többet költöttek a fogyasztók vinylre, mint letöltésekre, írja a Guardian, noha persze egészen eltérő költségek (és így bevételek) jelentkeznek a kettőnél. Fontosabb adat, hogy a növekedés eredményeként a brit lemezpiac 5%-át teszi ki a vinyl.

Közben a CD-eladások tovább estek, 11,7%-kal, de jóval drámaibb a letöltések visszaesése (számok 26,2%, albumok 29,6%). Vagyis a digitális fogyasztás továbbra is nagyon erősen tolódik a stream felé, miközben “a fizikai formátumok viszonylag rugalmasnak bizonyultak” – fogalmazott a BPI elnöke, Geoff Taylor, aki egyenesen “egy új korszak ígéretét” látja az adatokban. A közleményben az olvasható, hogy a vinylt egyszerre fedezik fel a fiatalok, és térnek vissza hozzá az idősebb zenefogyasztók. Jellemző mintázat a “több csatornás zenefogyasztás” korában, hogy a zenerajongók a stream szolgáltatóknál felfedezett új vagy régebbi zenék közül a legnagyobb kedvenceiket fizikai formában is megvásárolják.Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: