Jönnek a Facebookra a videókat megszakító reklámok, megosztják a bevételt

A Re/code úgy tudja, hogy a Facebook hamarosan elkezdi tesztelni a videókba elhelyezett reklámokat. Szemben azzal, ahogy azt a YouTube-on és máshol megszokhattuk, ezek nem a videó előtt indulnak el (pre-roll), hanem csak azután, hogy a felhasználó már 20 másodpercet végignézett a videóból (mid-roll). A reklámokat a Facebook fogja értékesíteni, legalábbis első körben, és a jogtulajdonosok a reklámbevétel 55%-át kapják meg a cégtől, pont, mint a YouTube-nál.

A Marketing Land további értesülései szerint a reklámok legfeljebb 15 másodpercesek lehetnek; és a hirdetők meghatározhatják, hogy milyen típusú tartalmak mellé szeretnék elhelyezni a videóikat (pl. humor, sport), és mit szeretnének elkerülni (pl. vitatott társadalmi problémák, tragédia, konfliktus). De úgy tűnik, az egyelőre inkább a hirdetők kívánsága, hogy konkrétan meghatározhassák, melyik oldal videói mellé szeretnék rakni a reklámokat.

A Re/code felidézi, hogy a pre-roll reklámok mindig is tiltottak voltak a Facebookon (már csak azért is, mert automatikusan elindulnak a videók, ami egyébként sok vitához vezet arról, mennyire reálisak a cég által közölt adatok a megnézett videók számáról, hosszáról). Az is viszonylag új fejlemény, hogy szponzorált videókat engedélyeznek. Ezzel együtt sok nagy cég inkább másodlagosként kezeli a Facebook-videókat a nagyon alacsony bevételek miatt.

A Yahoo elemzése szerint mindez nagyon fontos lehet a tartalomipar számára, és talán még a Google is elkezdhet aggódni. Ugyanakkor, írja a lap, sok még a nyitott kérdés, kezdve onnan, hogy hogyan reagálnak a nézők a videót megszakító reklámokra, vajon inkább vagy kevésbé lesznek ezek hatékonyak, mint a pre-roll hirdetések. (A mid-roll megjelenések eddig az élő videóközvetítésekre korlátozódtak a Facebookon; arról nem szóltak a hírek, hogy ezek hogyan váltak be.)

Ami a zeneipart illeti: természetesen minden új bevételi forrás jól jön, pláne egy olyan, ahol a potenciális közönség ilyen hatalmas. Azonban az, hogy 20 másodperc után jön egy reklám, egy klipnél még zavaróbb lehet, mint sok másféle videós tartalom esetén; illetve nem olyan könnyű átállni arra, hogy a 20. másodpercnél esetleg bekövetkező megszakításhoz igazodjanak a videó készítésekor. Ugyanakkor már egy ideje sokat lehet olvasni arról, hogy a zeneiparnak máshogyan kellene hozzáállnia a videókhoz, és ahelyett, hogy (majdnem) kizárólag a klipekre koncentrál, ezek mellett másfajta, olcsóbban és gyorsabban előállítható tartalmakra is kéne figyelni. Mondjuk egy “bepillantás a készülő lemez stúdiómunkáiba” típusú videóban könnyebb arra figyelni, hogy legyen egy húsz másodperces, kedvcsináló bevezető rész.

Ráadásul, mint arra a Music Ally figyelmeztet, ahhoz, hogy zenei tartalmak esetén működni tudjon a rendszer, először tető alá kell hozni a jogtulajdonosok és a Facebook közötti jogosítási megállapodásokat – mint arról az (állítólag) készülő zenefelismerő rendszerről szóló cikkünkben szó volt, ez iparági források szerint legkorábban tavaszra várható a major kiadókkal.

A Re/code értesülését számos újság átvette, a Facebook azonban nem fűzött hozzá kommentárt. Igaz, a lap a cég egyik alelnökének tavalyi interjújában talált hasonló értelmű nyilatkozatot.Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: