Dal+Szerző Playlist #18: A kritikusok kedvenc magyar lemezei

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus kétheti sorozata azoknak, akiket érdekel a magyar zene, de nem tudják követni napi szinten az újdonságokat. Bővebben itt írtuk le, mi ez. A Playlistek összegyűjtve itt találhatók meg; kérdéseket, észrevételeket erre az e-mail címre várunk.

Az eheti playlistek:

Spotify Deezer – YouTube

A YouTube- és Spotify-playlist a cikk végén beillesztve is megtalálható.

Mostani összeállításunk a magyar lapok év végi listákon legtöbbet feltűnő, vagyis a hazai zenekritikusok által legjobbnak ítélt lemezeket mutatja be egy-egy számmal, összesen hússzal. Nem meglepő módon nincs köztük mainstream előadó; mint a hvg.hu írja: “A nagy kérdés továbbra is az, hogy a listáinkon szereplő zenekarok közül sikerül-e valamelyiknek szélesebb tömeget elérnie, vagy a magyar könnyűzene visszaáll a nyolcvanas-kilencvenes évek állapotába és marad-e két egymással alig érintkező zenei világ: a lakossági mainstream és a pezsgő underground.”

A következő lapok szedték sorba kedvenc magyar lemezeiket és/vagy dalaikat: az Index, a hvg.hu (itt a szerkesztőség mellett más szakemberek is szavaztak), a 24.hu, a Phenom’enon, a NOWmagazin, a Keret és a KULTer. A magyar zenékre fókuszáló A38-tól a Zeneakadémiáig blog kedvenc lemezeit és dalait is külön listába szedte. A Magyar Nemzet általános zenei összefoglalójában szerepelt több külföldi album mellett néhány magyar is; valamint tíz kedvenc számot neveztek meg, amelyek közül választottak az olvasók. A MusicPress blog által közölt listák (Déri Zsolt szerkesztőtől, más szakmabeliektől) nem választották külön a magyar és nemzetközi albumokat, és többen válogattak kedvenceik közé hazai megjelenéseket.

A Playlist összeállításához sok lapot átnéztünk, de nem kizárt, hogy valami elkerülte a figyelmünket. Ha így van, alább kommentben, vagy a Facebookon várjuk a kiegészítéseket. (A belinkelt posztban megtalálható az összes előadó profilja is.)

Lehetetlen a különböző listákat közös nevezőre hozni (ráadásul nem is mindenhol állítottak pontos sorrendet), de azt megállapíthatjuk, hogy az év legnagyobb kritikai sikert aratott három lemeze az, amelyekkel összeállításunk indul: Fran Palermo, Gustave Tiger és Middlemist Red.

Zene: Henri Gonzalez. Szöveg: Álmos Stefano Galeotti.  ISWC kód: T-007.265.256-2

Fran Palermo: Razzle Dazzle

A sokszínű, pszichedelikus és fülbemászó, a magyar popzenében ritkán szereplő hatásokat felvonultató Fran Palermót itt mutattuk be. Év közben is nyilvánvaló volt már, hogy a magyar kritikusok egyik nagy kedvencéről van szó, nem volt meglepő a Razzle Dazzle előkelő helyezése az Index (3. hely), a hvg.hu (2. hely), a Keret, a Phenom’enon és 24.hu listáin. A Fritz Rock a lemez sodró – és az őrülettel is kacérkodó – záró dala, amelyhez december végén végre elkészült a zenekar első klipje.

A dal regisztrációja még folyamatban az Artisjusnál.

Gustave Tiger: Chaste and Mystic Tribadry

Ez a shoegaze-es (fülbemászó, de torzuló gitárok függönye mögé rejtett) dal már szerepelt itt, amikor bemutattuk az art punk zenekart, de annyira egyöntetűen ezt emelték ki az év végi listák, hogy mást nem tehettünk volna ide. A Gustave Tiger első EP-je óta a kritikusok egyik kedvence, aligha meglepő, hogy a Chaste and Mystic Tribadry az Index (1. hely), a hvg.hu (3.), a Keret és a Phenom’enon listáján is jó helyezést ért el.

A dal regisztrációja még folyamatban az Artisjusnál.

Middlemist Red: Ripple Soul

A pszichedelikus rockot játszó, a leginkább exportképes előadók közt számon tartott zenekart itt mutattuk be. Idei, második nagylemezükön kockáztattak: a szintetizátoroknak jóval nagyobb teret adtak (mint a kiválasztott szám középrészében is hallatszik), de a kritikusoknak tetszett az eredmény: az Index (2.), a hvg.hu (1.), a Keret, a Phenom’enon, a 24.hu listáin szerepel a Ripple Soul.

 

Zene:  Jónás Vera, Fenyvesi Márton. Szöveg: Jónás Vera. ISWC kód: T-007.261.754-9

Jónás Vera Experiment: Tiger, Now!

A sokszínű, széles körben elismert (többek között Artisjus-díjas) énekes-dalszerzőt itt mutattuk be. Idei, Tiger, Now! című nagylemeze rockosabb irányt vett, bár egyben sokszínű is maradt. A következő listákon szerepelt: Index, hvg.hu, NOWmagazin, Phenom’enon. Az Ordinary lágyabb kezdettől jut el a kitörésig.

A dal regisztrációja még folyamatban az Artisjusnál.

Ricsárdgír: The Dark Side of the Moon

Az abszurd, egyszerre slágeres és avantgárd Ricsárdgírt könnyű vicczenekarnak elkönyvelni (az új lemezről például a korhatáros trash-videóval megtámogatott Palvinbarbi is ezt erősítheti), de a kritikusok elismerése mutatja, hogy többről van szó. Az idei lemez, amelynek címe tényleg az, hogy The Dark Side Of The Moon, a következő listákon szerepelt: hvg.hu, Keret, A38-tól a Zeneakadémiáig, 24.hu. (A stream szolgáltatóknál nem található meg.)

 

Zene: Juhász Ádám, Pénzes Máté, Szajkó András, Schoblocher Barbara. Szöveg: Jancsó Gábor, Mózner László. ISWC kód: folyamatban.

Blahalouisiana: Blahalouisiana

A kritikusok kedvencei közül a legismertebb a Túl távol, elég közel című dallal az őszi rádiós listánkra felkerült Blahalouisiana – itt mutattuk be őket. A hosszú idő után megjelentetett első nagylemez a Phenomenon és a Keret listájára került fel; a dalok közül a Deeper (I’m Going Deeper) volt a legnépszerűbb: a hvg.hu szerint ez volt az év legjobb magyar dala.

Zene: Bakó Balázs, Kelemen László, Sarkadi Miklós. Szöveg: Sarkadi Miklós. ISWC kód: T-007.250.659-2

Dope Calypso: Mau Mau

A korábban punkosabb – és tavasszal az Index dalversenyét megnyerő – Dope Calypso idei albuma “power poposabb”, pop-punkosabb. Számos kritikus szerette: a Mau Mau az Index, a hvg.hu, a Keret és a Phenom’enon listáján szerepel. A legtöbben a Leisure Parts dalt emelték ki róla.

Zene: Bognár Szabolcs, Jessie Davis, Zahár Fanni, Heilig Tamás, Őrsi András Zoltán. ISWC kód: T-007.274.659-8

Szabi: Elevate

Szabi, vagyis Bognár Szabolcs, az Amoeba és a SoulClap Budapest billentyűse produceri lemezzel jelentkezett, amelyen a hiphop jazzes, soulos, funkos változatait járja be hazai és nemzetközi vendégekkel (a kiválasztott Barbes című lendületes számban két New York-i hallható, közülük iLLspokinn gyakran megfordul hazánkban). Az Elevate-et az Index, a hvg.hu, a Phenom’enon, a KULTer tette fel a listájára.

Zene: Hromkó István, Balogh Gallusz, Szigeti Árpád, Csordás Zita. Szöveg: Csordás Zita. ISWC kód: T-007.238.168-0

Mayberian Sanskülotts: Adlait

A nemrég itt bemutatott dream pop zenekar már korábbi, lo-fi lemezeivel is megnyerte a kritikusokat, és a hosszabb szünet után megjelent, tisztább hangzást hozó Adlait is jól teljesített a listákon: az Index, a hvg.hu, a Phenom’enon és a Magyar Nemzet választotta a legjobbak közé.

 

Zene: Herold János, Somló Dániel Tamás, Mohácsi Mátyás, Papp László Gábor. ISWC kód: T-007.264.300-5 

Iamyank: Hiraeth

Az elektronikus zene egyik leginkább elismert producerét itt mutattuk be. A Hiraeth több listán szerepel: Index, hvg.hu, NOWmagazin, Phenom’enon. A Safe a “mélytengeri” konceptlemez záró száma, nyugodt ambient, a dobokon dubos effektezéssel.

Zene és szöveg: Barkóczi Noémi. ISWC kód: T-007.263.771-8

Barkóczi Noémi: Nem vagyok itt

A “hálószobapop”, vagyis a házilagos készítésű zenék kreatív robbanása idején, az évtized elején tűnt fel Barkóczi Noémi, aki az “egy szál gitáros” folk hagyományának folytatója, intim és olykor önironikus dalaival. Az elmúlt néhány évben született számaiból 2016-ban rakta össze első, Nem vagyok itt című lemezét. A nyitó dalban jól hallható, hogy azért nem csak “egy szál gitár”, no meg a jellegzetes énekhang szól itt. Az Index, a hvg.hu és a Keret listáján szerepel.

 

A dal regisztrációja még folyamatban az Artisjusnál.

The Luckies: The Luckies’ First Album

Nincs hiány a hatvanas évek rockját megidéző magyar zenekarokból, és közülük a fiatalos (mert hát nagyon fiatal), pimaszul lendületes The Luckies volt legalábbis az egyik legtöbbet emlegetett befutó. Több listán is szerepelt: KULTer (1. hely), Phenomenon, 24.hu.

Zene: Holló Máté, Mutter Ferenc, Krupánszki Balázs. Szöveg: Holló Máté. ISWC kód: T-007.272.255-4

Panel Surfers: Redroom

A Tatabányáról indult, már budapesti Panel Surfers Redroom című lemezén tényleg a szörfrock, illetve a klasszikus rock and roll az egyik kiindulópont, a másik a gyors, nyers, dühös punkzene. A két hatás jól hallható a fenti számban, megspékelve egy rövid Beethoven-idézettel (!). A következő listákon szerepel: Index, hvg.hu, Phenom’enon, Keret, KULTer. (A YouTube-on csak a teljes lemez van fent, ezért a YouTube-playlistről hiányzik.)

Zene: Huszár Kristóf. ISWC kód: T-007.253.815-8

Christopher Waver: Christopher Waver LP

Az itt bemutatott Christopher Waver első albumán sci-fi kerettörténetbe helyezi ambientes, többé-kevésbé tánczenei számait. A debütáló album – amelynek ez a nyitó száma – több listán is szerepel: Index, Phenom’enon, Keret.

Zene: Petróczi Farkas Ádám, Szabó Márton. Szöveg: Szabó Márton. ISWC kód: T-007.265.265-3

DLRM: Anthem for the Bastion

A Magyar Nemzet új zenekarokkal foglalkozó rovata, az Ígéretes titánok megszavaztatta az olvasókat az év daláról. Több mint tízezer szavazat érkezett, végül a DLRM “kocsmaoperája” – vagyis kocsmai rockhimnusza – lett a nyertes. A címbeli Bastion valójában a Bástya borozó, itt forgatta a két éve alakult zenekar első klipjét, ám azóta a kocsmát bezárták. A rovat által az év dala címre ajánlott többi számot itt lehet megtalálni.

Zene és szöveg: Szőke Zoltán. ISWC kód: T-007.271.253-8

Tape Delay: Macao EP

Noha a nyolcvanas évek romantikus, soulos popzenéjét (némi álmodozós, vagyis dream popos hatással) megidéző Tape Delay novemberben jelentette meg első videóját, és karácsonykor az első, háromszámos EP-jét, már a Keret és KULTer listájára is felkerültek. Hozzájárult a gyors sikerhez, hogy megnyerték a Keret Kikeltető nevű tehetségkutatóját, és hogy Stámusz Ferenc és Zwickl Ábel segédkezett a felvételeknél – persze a fülbemászó dalok saját erényein túl.

Zene: Fülöp Bence György, Bognár Márton. Szöveg: Menyhei Ádám. ISWC kód: T-007.264.229-5

Kamikaze Scotsmen: Modern Day Gardening

Idén több kísérletező, a rockzene struktúráit felbontó lemez is a kritikusok kedvencei közé került. Ilyen volt a rockba az elektronikától a jazzig sokféle hatást beemelő Kaktus: Long Play (az Index listáján) és a NOWmagazin listájának első helyezettje, a Kamikaze Scotsmen. A lemezt nyitó dal szerkezet posztrockos: nyugodtabb (bár feszültséggel teli) és kitörő részek váltakoznak.

A dal regisztrációja folyamatban az Artisjusnál.

EU Cannibal: Scum

A hagyományos ízlés számára talán az EU Cannibal, vagyis a 19 éves Berényi Bianka száma lesz a legidegenebb, hiszen jól hallhatóan házilag készült (egy iPaden), és a sötét – vagy egyenesen horrorisztikus – goth, az elektronikus zenék szélsőséges műfajai és az extreme metal volt rá hatással. De a kritikusok szerették: az Index, a Keret és a 24.hu listáin szerepel. És akkor még a Cool List 2016 első helyezését nem is említettük…. (A YouTube-on nincs fent a választott szám, a YouTube-playlistben egy másik szám szerepel.)

Az átdolgozást készítette: Lajkó Félix. (Az ISWC kód kiosztása folyamatban.)

Lajkó Félix: Most jöttem

Nem a magyar kritikusok állítják össze, de nagyon fontos a World Music Charts Europe listája az év 200 legjobb világzenei lemezével. Ezen hat magyar album is szerepel, a legjobb, 30. helyen Lajkó Félix Most jöttem című albuma. Egy tizenhárom lemezes magyar világzenei toplistát közölt a Lángoló Gitárok; Lajkó Félix erről sem maradhatott ki, de másik 2016-os lemezével, a Bartos Erika gyerekverseit megzenésítő Nekeddel szerepel rajta. A WMCE listáján Herczku Ági & Banda, a Buda Folk Band, a Söndörgő, a Kerekes Band és Lovász Irén van még a legjobbak között. A Zeng a szó című dalban a Lajkó Félix – hegedű, citera; Brasnyó Antal – brácsa; Szabó Csobán Gergő – nagybőgő triót Porteleki László hegedűs és három énekesnő egészíti ki: Csizmadia Anna, Palya Bea és Tintér Gabriella.

 

Zene: László Attila. Szöveg: Horváth Attila. ISWC kód: T-007.116.754-8

László Attila & The Budapest Jazz Orchestra: Magic City

A veterán jazz-rock gitáros és Budapest Jazz Orchestra nagyrészt big bandre áthangszerelt régebbi szerzeményeket tartalmazó Magic City című albuma végzett az első helyen a JazzMa.hu albumlistáján, amelyet az oldal zenészek szavazatai alapján állított össze. Két számban hallható vendégénekes; egyikük Charlie, akinek fenti száma (László Attila szerzeménye) 1994-ben jelent meg, best of albumán is szerepel.

Igyekeztünk a listát meghallgatható mennyiségűre szűkíteni, és változatossá tenni. Hozzá kell fűzni, hogy a következő előadók is feltűntek több listán: Agavoid, Barbara Stahl, Beans, Belau, Csaknekedkislány, Mörk.

A playlist a YouTube-on:

és a Spotify-on:Categories: Playlist

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: