Külön exporttal foglalkozó munkatársa lesz a Cseh Tamás Programirodának

Sajtótájékoztatón mutatkozott be a Cseh Tamás Programiroda új vezetése, illetve értékelték a program eddigi eredményeit is. Elhangzott az az adat, hogy a CSTP eddigi működése során több mint kétmilliárd forintnyi támogatást ítélt meg; Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke hozzátette, hogy ha ehhez a programnak köszönhetően a könnyűzenébe áramló magántőkét is hozzáadjuk, akkor már 5-6 milliárd forintról beszélhetünk.

Mint korábban írtuk, a pályázatok között az egyik legnagyobb újdonság, hogy “kipróbálják”, mi lesz, ha az eddig a fővároson kívüli klubok támogatásában alkalmazott pályázatokat budapesti klubokra is kiírják. Ennek határideje január 26., úgyhogy még azt sem lehet tudni, hogy mekkora lesz az érdeklődés, hány pályázat érkezik.

A másik nagy újdonság a Cseh Tamás Programiroda átalakulása. A korábban a CSTP lebonyolítását, kommunikációját stb. intéző Design Terminált mint kormányzati intézményt felszámolták, magáncégként működik tovább; de az a Cseh Tamás Program kuratóriumát is meglepetésként érte, amikor augusztusban megtudták, hogy a Programirodát nem viszik tovább új formájukban. Bajnai Zsolt, a CSTP Ideiglenes Kollégium vezetője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy voltak kétségeik azzal kapcsolatban, hogy jó ötlet volt-e nyílt, az eddigiekhez hasonlóan 100 millió forintos pályázatként meghirdetni a Programiroda működtetését. Egyrészt attól féltek, hogy senki nem jelentkezik, másrészt viszont attól, hogy a nagynak tűnő (szerinte amúgy a feladatokhoz képest, vagy mondjuk más művészeti ágakban jellemző pénzekhez képest egyáltalán nem nagy) összeg láttán “túl sokan” próbálkoznak majd, olyanok is, akiknek nincs sok köze a könnyűzenéhez. Mint kiderült, hatan pályáztak, és olyan jó anyagokkal, hogy a döntést két kör után tudták csak meghozni. Végül az A38 által benyújtott pályázat nyert; a Programiroda azonban nem fog az A38 alá tartozni, hanem különálló brand lesz; nem is a hajón, hanem egy külön irodában működik majd (ez még nincs meg).

A Programiroda vezetője Boross Zoltán lesz, titkára Facsády Orsolya, kommunikációját Vasák Benedek viszi. Általánosan azt az alapelvet szeretnék követni, hogy a korábbi eredményekre támaszkodva erősítenék a kommunikációt, és nagy hangsúlyt helyeznének az átlátható működésre. Jelentős újdonság, hogy külön munkatárs, Bali Dávid felel majd a zenei exportért.

Mint Bali elmondta, az A38 programszervezőjeként olyan nemzetközi kapcsolatrendszerre tett szert, hogy eddig is sok – akár a CSTP-n nemzetközi támogatásával, akár enélkül – nemzetközi turnéra indul zenekar fordult hozzá, például olyasmiket kérve, hogy segítsen betölteni a turnéban lévő “lyukakat”. Bali Dávid különösen fontosnak tartja, hogy a showcase fesztiválokon erősítse a magyar jelenlétet, és ezen belül kiemelten fontosnak tartja a régióra koncentráló eseményeket. Mint a Dal+Szerző kérdésére elmondta, az utóbbi években a zenészek között is egyre inkább terjed az a hozzáállás, hogy a közép-kelet-európai országokban legalább olyan fontos fellépéseket találni, mint mondjuk a nagy nemzetközi zenei központokban. (Bali Dáviddal itt olvasható interjú.)

A Dal+Szerző Playlistben elkezdtük a CSTP által támogatott induló előadók bemutatását. A fenti playlisthez kiegészítő szöveg itt olvasható, a második rész itt található.

A Programirodához tartozik a CSTP két, általában kisebb figyelmet kapó alprogram is. A Zenei Menedzsmentet Támogató Alprogram keretében, a Majdnem Híres Rocksulival együttműködve kidolgoznak egy olyan, többszintű bevezető sorozatot, amelyet online is elérhetővé tesznek. Ennek nem az a célja, hogy aki végignézi, kész zenei menedzser legyen; inkább olyan alapozó tudást fog nyújtani, amelynek birtokában el lehet indulni, pl. ha valaki kedvet kap a dologhoz, akkor elmehet a zeneipari képzésekre. Folytatódik a Backstage beszélgetéssorozat, amelyet elvisznek Budapesten kívülre is. A Jogdíjbevételek Növekedését Ösztönző Alprogram a következőkben a klubokra, független koncertszervezőkre és más, a közönség és az előadók között közvetítő “független operátorokra” fókuszál majd.

A sajtótájékoztatón az MTI munkatársa feltette még azt a kérdést, hogyan érinti az NKA-hoz tartozó CSTP-t az, hogy a Nemzeti Kulturális Alap igazgatóságát átszervezték az EMMI háttérintézményébe, a Emberi Erőforrás Támogatáskezelőbe. Doncsev András NKA alelnök azt válaszolta, hogy reméli, hogy a kezelő szerv ilyen átszervezése nem érinti az NKA működését, ugyanakkor azt is mondta, hogy sajnos nem tudja garantálni, hogy ez valóban így lesz, és a döntés oka és értelme ismeretlen számára.



Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading