Paul McCartney visszaszerezné a jogait, mielőtt a Duran Duran közbeszól

Az Egyesült Államok 1976-os szerzői jogi törvénye szerint a szerzők, akik – például egy zeneműkiadóra – átruházták szerzeményeik jogait, a szerződés megkötése után 35 évvel visszakövetelhetik ezeket. A cél az, hogy a fiatalon, befutás előtt, tehát gyenge alkupozícióból kötött szerződések esetleges hátrányait ne kelljen életük végéig viselniük. Az elmúlt években számos legendássá lett szerző-előadó kérte vissza szerzeményei jogait, vagy pusztán ennek a lehetőségnek köszönhetően sikerült újratárgyalnia a szerződését, kedvezőbb feltételeket kiharcolva: Bob Dylan, Tom Petty és Prince is így tett.

Paul McCartney is szeretné visszakapni a Lennon-McCartney szerzemények rá eső részét. Mint az közismert, ezek túlnyomó többsége a Michael Jackson által megvett ATV zeneműkiadó katalógusába tartozott, majd a sztár a Sony-val kötött üzlete nyomán létrejött Sony/ATV cégé lettek. Ebből tavaly vásárolta ki a Sony Jackson örököseinek részét. A 35 éves határidő 2018-ban jár majd le (vagyis esetünkben nem a “fiatalon, befutás előtt” kötött szerződésről van azért szó), és Paul McCartney ügyvédei a jogok visszaköveteléséről szóló szándéknyilatkozatokat el is juttatták a Sonyhoz.

Itt azonban érdekes fordulatot vett az ügy. Paul McCartney bírósághoz fordult, azt kérve, hogy az mondja ki: szerzeményei jogainak visszaszerzésével nem fog megszegni semmilyen szerződéses kötelezettséget. Az amerikai törvény ugyanis kimondja, hogy a visszakövetelés jogát nem írhatja felül semmilyen szerződés.

Akkor mégis miért van erre szükség? Itt jön a képbe a Duran Duran: az angol együttes szintén szerette volna visszakapni a jogait a Sonytól, azonban egy brit bíróság – ahogy a Billboard fogalmaz: sokkoló módon – decemberben úgy döntött, hogy azt, ahogy a zenekar által kötött szerződést az angol törvények szerint értelmezni kell, nem írhatják felül az Egyesült Államok szerzői jogi törvényei. Az alapvető ellentét tehát ez: az angol törvények szerint a szerződés kötelez – és kész; az amerikaiak szerint a szerződés nem írja felül a visszakövetelés jogát.

A New York Times szerint a Sony alkalmazottai szóban, e-mailben emlegették a Duran Duran esetét Paul McCartney ügyvédeinek. Eközben a zeneműkiadó hivatalosan nem jelezte azt, hogy a megfelelő időben át fogja adni a jogokat, sem azt, hogy jogi lépéseket kívánna tenni ennek megelőzésére. Ezért kéri Paul McCartney, hogy a bíróság mondja ki: visszakaphatja a jogait. Mint a Billboard írja, a manőver célja az, hogy előbb szülessen erről egy bírósági döntés az Egyesült Államokban, mielőtt az ügy egy brit bíróság elé kerülhetne – hiszen úgy tűnik, a Sony ez utóbbira készül.

A zeneműkiadó hivatalos nyilatkozatában arról ír, hogy a lehető legnagyobbra becsülik Paul McCartney-t, akivel évtizedeken keresztül mindkét fél megelégedésére dolgoztak együtt, ezért csalódást okozott számukra a “mind szükségtelen, mind elhamarkodott” döntés, hogy bírósághoz fordult.Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d