Dal+Szerző Playlist #19: Induló előadók a Cseh Tamás Programban 3.

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus kétheti sorozata azoknak, akiket érdekel a magyar zene, de nem tudják követni napi szinten az újdonságokat. Bővebben itt írtuk le, mi ez. A Playlistek összegyűjtve itt találhatók meg; kérdéseket, észrevételeket erre az e-mail címre várunk.

Az eheti playlistek:

Spotify Deezer – YouTube

A Spotify-on és Deezeren csak három-három előadó található meg: Hangácsi Márton, Hoodoo Offenders, Flatband. A YouTube- és Spotify-playlist a cikk végén beillesztve is megtalálható.

Több más témájú, aktuális összeállítás után folytatjuk a Cseh Tamás Programban két-kétmillió forintos támogatást kapott, induló előadókat bemutató sorozatunkat. A 25 (+ utólag még kettő) előadó mindegyikét itt lehet megismerni, ahol a melléjük rendelt mentorok nevei is láthatók. Sorozatunk korábbi részei itt és itt találhatók meg.

Hangácsi Márton

Az utcazenészként is ismert Hangácsi Márton több zenekarban is játszott, igazán azonban szólóban lett ismert. Igaz, loop-pedálokkal felszerelkezve el tudja érni, hogy ne tipikus “egy szál gitáros” legyen a megszólalása. Az utcazenészi hagyományokat a nehezen meghatározható indie pop/indie rock világgal keveri; vagyis könnyen befogadható, de a “tipikus popnál” kevésbé harsány dalokat ír.

HonlapFacebook

Don’t Lose Your Mind

Hangácsi Márton legnépszerűbb dala a rockosabbak közé tartozik (némi blues-hatással). Szellemes klipje az utcazenész sorsával játszik el egy hosszan kibontott allegória segítségével.

Zene, szöveg: Hangácsi Márton. ISWC kód: T-007.247.496-4

Keep Going

“Just find your way to be happy” – ez a pozitív refrén, a “kórus” pedig azt ismételgeti: “keep going”. Nem véletlen, hogy ez – az előzővel szemben akusztikus gitárra épülő – dal Hangácsi Márton egyik legnépszerűbb szerzeménye. Azt, hogy szóló előadóként hogyan rakja össze ezt a dalt, hogy úgy szóljon (élőben is), mintha egy egész zenekar játszana, a Balcony TV videójában mutatta meg.

Zene, szöveg: Hangácsi Márton. ISWC kód: T-007.241.556-5

Window

A Window ugyan új zenekar, 2016 nyarán alakult, de tagjai már rengeteg együttesben megfordultak. Négyen együtt neosoult játszanak, vagyis a soult jazzes, funkos vagy éppen hiphopos hatásokkal vegyítő műfajt, amely a kilencvenes években indult Amerikában, és napjainkban reneszánszát éli. A zenekar tagjai: Kocsis Bence énekes a Metrosection és a Kesh frontembere volt; Bécsy Bence gitáros még a Deák Bill Bandben is megfordult számos más formáció mellett; Novai Gábor szintis a Mörkből lehet ismert (itt mutattuk be őket), Jancsovics Máté szintén sok helyen dobol: Kistehén, Rájátszás és számos egyéb produkció.

Facebook

Syrenes feat. M3nsa

A sokféle hatást egyesítő, helyenként hiphopba forduló, máshol nagyon jazzes, vagy épp’ soulos dal vendége a ghánai származású, Budapesten élő M3nsa, akit több magyar formáció mellől lehet ismerni, főleg az Irie Maffia környékéről (amelynek egyik vezetője, Élő Márton a Window CSTP-s mentora).

A dal regisztrációja folyamatban az Artisjusnál.

Gravity

A dal szaggatottan indul, és időről időre ismét azzá válik, közben viszont ravaszul slágeres.

A dal regisztrációja folyamatban az Artisjusnál.

Hoodoo Offenders

A több rock- és indie-zenekar tagjaiból (Kollaps, Amber Smith, EZ Basic, Supersonic, annabarbi) alakult Hoodoo Offenders magát a stoner-art-rock stílusba sorolja, és olyan elődöket kíván megidézni, mint a Queens of the Stone Age, Eagles Of Death Metal, Stone Temple Pilos vagy a Black Sabbath. Emellett több kritikus emlegeti velük kapcsolatban a glam rockot is. Eddig egyetlen nagylemezük jelent meg, 2015-ben.

Across

A Hoodoo Offenders eddigi egyetlen klipje erősen a sivatagi rock megoldásait idézi.

Zene és szöveg: Zubkov Oleg, Tóth András, Neményi Csaba. ISWC kód: T-007.241.971-6

Made To Kill

Pattogós, ugrálós a kezdet, de a refrén magas énekhangja kizökkent. (Nincs fent a YouTube-on.)

Zene és szöveg: Zubkov Oleg, Tóth András, Neményi Csaba. ISWC kód: T-007.241.975-0

Kamilka és a Pesti Sikk

A Kiss Kamilka énekesnő és “öt fess fiatalember” által alkotott formáció a sanzon, a szving, a latin zenék és más régi stílusok jegyében alkot. Állandó koncertsorozatuk van az Orfeumban, és gyerekekkel is szoktak együtt játszani.

HonlapFacebook

Vár a Balaton

A Jazzy Rádió dalversenyén 2015-ben a 2. helyet szerezte meg ez a könnyed, latinos szerzemény.

A dal regisztrációja folyamatban az Artisjusnál.

Medley

Régi slágerek egyvelege: ez a videó kimagaslóan a legnépszerűbb a zenekartól a YouTube-on. (A dalok: Nékem csak Budapest kell, Május éjszakán, Kétszer kettő néha öt, Énmellettem elaludni nem lehet, Zsebkendődre köss egy csomót, Este fess a pesti nő.)

Synema

A “synth” és a “cinema” szavak összetételéből jött a gyulai együttes neve, vagyis filmzenés hatású zenét játszanak, de nem csak szintikkel: erőteljes a jazzes hatás a triphopos, drum and basses zenében. Eddig egyetlen EP-t jelentettek meg, Take 1 címmel.

Facebook

Burning Tool

Az amúgy is gazdag stíluspalettát ebben a számban még tovább bővíti egy kis jamaicai ragga, miközben a jazz egészen fúziós ízeket kap, a basszusok pedig néha egész harapósak lesznek.

Zene: Jurdi Dániel, Ritter Tamás, Nagy Gábor, Falaty Bence, Nagy Attila. Szöveg: Jurdi Dániel. ISWC kód: T-007.273.622-1

CEm

Ebben a dalban nagyon sok minden van: drum and bass, jazzes szólók, popos dallamok – és még pszichedelikus elszállós rész is.

Zene: Jurdi Dániel, Nagy Gábor, Falaty Bence, Nagy Attila, Ferenczi László, Kiss Boldizsár. Szöveg: Jurdi Dániel.

Flatband

Az elektronikus zenét és a rockot (annak lágyabb és keményebb, metalcore-ba hajló fajtáját) keverő zenekar 2009-ben alakult, tagjai tizennégy éves koruk óta zenélnek együtt. A környezet- és állatvédelem fontosságáról énekelnek, vegetáriánusok és a straight edge életmód követői (a hardcore punkból indult mozgalom-filozófia követői elutasítják a drogokat, alkoholt, nikotint stb.)

Facebook

Revo

A zenekar kevés magyar nyelvű dalainak egyike. A lefojtottan induló számban az ének gyakran effektezett, a nagy “kitörések” hol rockosak, hol az elektronikus zene eszközeit használják.

Zene és szöveg: Fehér Holló Attila, Solymár Mátyás Pál, Wittinger Bálint, Kerekes Tibor. ISWC kód: T-007.264.707-4

Red

Ezzel a drum and basst és a rockot-metalcore-t keverő, valamint egy ó-ó-ó refrénnel is szolgáló számmal indult a Flatband a Ki Mit Tube online tehetségkutatón.

Zene és szöveg: Fehér Holló Attila, Solymár Mátyás Pál, Wittinger Bálint, Kerekes Tibor. ISWC kód: T-007.261.737-8

Bekvart

A Bekvart, vagyis Bánfalvi Eszter Kvartett 2010-ben alakult egykori kaposvári színművész szakosokból – akik között nincsen Bánfalvi Eszter. Önmeghatározásuk “csajozós rock”, és a biztonság kedvéért hozzáteszik még: “Egyébiránt csajozós rockot játszunk!” Ettől ez még nem igaz.

Facebook

Olcsó

Lendületes, piálós és káromkodós (erre érzékenyeknek nem ajánlott!) funk-rock dal, vagyis ez lenne a “csajozós rock” – de azért nem lehet nem észrevenni, hogy ezt nem egy-az-egyben kell érteni. Pláne, ha a zenekar más számait is meghallgatjuk.

Zene, szöveg: Formán Bálint. ISWC kód: T-007.241.420-0

Zsebvigadó

Az ismerős cirkuszi dallamhoz abszurd szövegek párosulnak, bár az “üzenet” egésze azért érthető. Néhány hangszeres csavar, hangeffektek is fokozzák a furaságot, no meg az ének szándékos affektáltsága.

Zene, szöveg: Formán Bálint. ISWC kód: T-007.241.422-2

Róqa

A Windowhoz hasonlóan a hiphopos, jazzes neosoult játszó, meglehetősen új formáció. Soundcloud-oldalukon korábban két szám szerepelt, nemrég lecserélték egyetlen újra, amely címével a zenekar 2.0-s korszakát jelzi.

A Playlist a YouTube-on:

és a Spotify-on:



Categories: Hírek

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading