Drake lemezei voltak a legsikeresebbek tavaly, David Bowie, a Coldplay és Adele követi őt

Nyilvánosságra hozta az IFPI a Top 10 Global Recording Artists 2016 listát, amelyen azt összesítik, mely előadók hangfelvételei voltak a legnépszerűbbek az évben. Vagyis az előadó összes rögzített felvételét nézték minden platformon (fizikai eladások, album- és számletöltések, stream, videók), az egész világról érkezett adatokat összesítve.

Ez most kifejezetten fontos, mert ha kicsit a lista mögé nézünk, azt találjuk, hogy 2016-ban nem volt “az egész világot letaroló” lemez. Az első helyen álló Drake 2016-os albuma nem is teljesített olyan jól, a 2. helyet David Bowie egy kísérletező albummal, no meg teljes életművével szerezte meg; utána pedig olyanok jönnek, akik 2015-ben jelentettek meg utoljára nagylemezt.

Az első helyen Drake, ami nem meglepő, hiszen rengeteget olvashattunk arról, hány rekordot döntött meg Views című albuma, illetve One Dance című slágere. Kevesebbet olvashattunk arról (például blogunkon itt), hogy tavalyi lemeze, a Views leginkább annak köszönhette a sikerét, hogy az elkötelezett rajongók agyonhallgatták, főleg az Apple Musicon; a világ maradék része már kevésbé lelkesedett érte. Ez meg is látszik a helyezésein: mint a Music Ally utánanézett, a négy legnagyobb piac egyikén sem volt az éves lista első helyén; az Egyesült Államokban a 2. lett Adele: 25 című albuma után, Japánban még az első tízbe sem jutott be. Viszont Drake korábbai albumai is viszonylag jó helyezéseket érnek el, így jutott neki a (nem egyetlen album alapján osztott) első hely az IFPI listáján.

A második pedig a 2016-ban elhunyt David Bowie lett. Utolsó lemeze, a kicsit sem kommerciális Blackstar 24 országban került az albumlista élére az IFPI közleménye szerint; továbbá halálának hírére – immár mondhatjuk: a digitális világban megszokott módon – korábbi sikerlemezeit is többen streamelték, töltötték le. A tízes listán a 9. lett a szintén 2016-ban elhunyt, a kereskedelmi sikerrel már régóta nem törődő, a streammel ellenséges Prince.

A harmadik és negyedik helyen két olyan előadó található, akik 2015-ben adtak ki utoljára albumot: a Coldplay (december elején) és Adele (november végén). Az, hogy a Coldplay most megelőzte Adele-t, részben valószínűleg annak köszönhető, hogy az énekesnő kifejezetten jól teljesített a fizikai eladásokban, a stream platformokra pedig csak 2016 nyarán került fel. Egy eladást viszont csak egyszer, az adott évi listába számolnak bele – igaz, jóval nagyobb súllyal, mint a streamet.

A teljes Top 10 Global Recording Artists 2016 lista:

1 Drake
2 David Bowie
3 Coldplay
4 Adele
5 Justin Bieber
6 Twenty One Pilots
7 Beyoncé
8 Rihanna
9 Prince
10 The WeekndCategories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: