Iratlopás, hackerkedés az amerikai koncertiparban?

A koncerteket listázó, kedvenc előadóink követését lehetővé tevő Songkick 2015-ben fordult bírósághoz, versenytorzító magatartással vádolva a Live Nation koncertipari multit, illetve az annak tulajdonában lévő Ticketmaster jegyeladó szolgáltatást. Az ügy pár napja meglepő fordulatot vett: a vád kiegészítésébena Songkick azzal vádolja a Live Nationt, hogy üzleti titkokat lopott el.

A vád szerint egy, a Songkickkel egyesült cég, a CrowdSurge korábbi alkalmazottja, a Ticketmaster egyik alvállalkozásához leszerződött Stephen Mead kétféleképpen is lopott adatokat. Egyrészt felmondásakor 85 ezer dokumentumot csempészett ki magával, másrészt a CrowdSurge információs rendszerének ismeretét (többek között felhasználóneveket, jelszavakat) felhasználva 2013-tól 2015-ig folyamatosan újabb adatokhoz fért hozzá. A Songkick szerint így történt, hogy a CrowdSurge szolgáltatását “klónozva” létrehozták a Ticketmaster OnTourt, amely a koncertező művészeknek nyújtott szolgáltatásokat fogja össze. Továbbá követték, hogy a CrowdSurge mely előadókkal szerződött vagy akár csak tárgyal, és ezt arra használták, hogy megpróbálják “elvágni a cég torkát”. A vád szerint az illegális behatolásokról a Ticketmaster vezetőségében is többen tudtak. A Songkick azt állítja, hogy megszerzett olyan e-maileket, amelyek ezt bizonyítják.

A Live Nation erős hangú közleményben reagált a vádakra. Ebben az olvasható, hogy a Songkick kétségbeesett erőfeszítésének az az oka, hogy eredeti vádjuk elég rosszul áll (ugyan a tárgyalásig még nem jutott el, de már több bírói állásfoglalás született). Ráadásul az információkat, amelyeket állítólag elloptak, “a Songkick nem is próbálta titokban tartani, egyes esetekben ez nem is volt lehetséges; egy részüket pedig zenekarok menedzsereivel osztották meg, akik a Live Nationnel állnak szerződésben.” A vád minden jogi alapot nélkülöz, és a Live Nation meg fogja védeni az igazát.Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: