Indul a magyar könnyűzenei oktatás legnagyobb eseménye, a Hangszert a kézbe

A Hangszert a kézbe eseménysorozatot “a magyar zeneoktatás történetének egyik legnagyobb szabású eseményeként” jellemzi a hivatalos bemutató szöveg, és ha hozzátesszük, hogy a könnyűzenei oktatásról van szó, akkor az “egyik” ki is hagyható. A programsorozat február végétől júniusig tart; ezalatt hét magyar várost jár be az öt-ötnapos esemény. Mindegyik helyszínen lesz hangszersimogató és -kiállítás, rendhagyó énekórák, minikoncertek; és bár az elsődleges célközönséget a gyerekek jelentik, szakmai rendezvények, minikonferenciák is kapcsolódnak a programhoz. A szervező a Hangszeresek Országos Szövetsége (Hanosz) és a Cseh Tamás Program.

A kipróbálható hangszereket öt csoportra osztják: gitár és basszusgitár; dob és ütőhangszerek; billentyűs hangszerek; elektronikus zenei eszközök – és ötödikként a házi stúdiózás is megismerhető. Délelőttönként iskolai szervezett csoportok látogatják majd a hangszersimogatókat, és rendhagyó énekórákon ismerkednek majd a hangszerek, a könnyűzene történetével, stílusokkal; minikoncertek is lesznek. Nemcsak a zenei ismereteket, hanem a könnyűzenei oktatásban kialakult jó gyakorlatokat is terjesztik. Utóbbi célközönsége az iskola, a pedagógusok közössége, és a szervezők remélik, hogy a látottak alapján meghívják majd az előadókat további órákra is.

Egyebek mellett ilyen témájú órák (előadások, interaktív foglalkozások) lesznek az első, szolnoki eseményen (melynek Facebook eseménye itt található):

Miért zenélünk?
Fülhegyező – mire figyelünk zenehallgatás közben?
Interaktív, véletlen dalgenerátor
Gitárral szörfözünk évtizedeken át – Beatlestől a Wellhellóig
Az elektromos gitár megváltoztatta a világ zenéjét – a könnyűzene kialakulása
Rockzenét az iskolába
Élő xilofon hangolt csövekkel a közönség bevonásával

Délután a nagyközönség is látogathatja a kiállítást, ingyenesen. Ekkor is lesznek programok: előadások (pl.: Dalelemző dobkurzus; A hang mintája – elektronikus zenei előadás; Basszus a groove-okban stb.), zeneipari miniakadémia, a Cseh Tamás Program által támogatott induló előadók minikoncertjei.

A Hangszert a kézbe Szolnokon indul, itt február 28-tól március 4-ig lesz; majd a következő városokat járja végig: Debrecen (március 7-11.), Nyíregyháza (március 28.-április 1.), Pécs (május 9-13.), Szombathely (május 23-27.), Kecskemét (május 30.-június 3.) és végül Budapest (június 20-24.). Egy-egy kiállítást 350 négyzetméteren rendeznek meg. Az összes esemény itt található összegyűjtve.

A szervezők szerint több célt is szolgál az eseménysorozat: a könnyűzenei oktatás iránti érdeklődés felkeltése, a jó gyakorlatok terjesztése, a szakmai beszélgetés elindítása, valamint, ahogy fogalmaznak: “Ne kallódjanak el! – Hiszünk abban, hogy a könnyűzene ugyanúgy megmenthet fiatalokat az elkallódástól, mint a sport vagy egy jó tanár.” Mint írják, a Hangszert a kézbe “a könnyűzenei iparág minden képviselője számára pozitív hozadékkal jár, hiszen igényes és zeneértő, hangszerekkel élő, fizető rajongókat és zenefogyasztókat nevel.”

Mindez a Cseh Tamás Program Könnyűzenei Oktatási Alprogramjának része. Mint arról korábban már hírt adtunk, a CSTP meghívásos pályázatot írt ki a Hanosz számára, a program 60 milió forintos támogatására.

hangszert-a-kezbe-plakatCategories: Hírek

Tags: , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d