+7% – tizenöt éve nem nőtt akkorát a hangfelvételipar, mint 2016-ban

2016-ban 7%-kal nőtt a globális hangfelvételipar piaci értéke, 15 milliárd dollárról 16,1 milliárdra – közölte az egyik legismertebb zeneipari piackutató, a Midia Research. Ez a legnagyobb növekedés az elmúlt 15 évben, és jobb, mint amire 2016-ban, az év közbeni, szintén pozitív hírek alapján számítani lehetett – írják az elemzésben.

A növekedés annak köszönhető, hogy a stream bevételek 2016-ban 57%-kal nőttek, 5,4 milliárdra, vagyis a teljes piaci érték harmadát teszik ki. 2016-ban jelentősen nőtt az előfizetők száma: 38,8 millióval, így év végére 106,3 millióan fizettek elő valamilyen stream szolgáltatásra, a legtöbben, 43%-ban a Spotify-ra.

A Midia elemzője, Mark Mulligan összefoglalója szerint nagyon úgy néz ki, hogy mostantól növekedési pályára állt a hangfelvételipar, ugyanakkor ez valószínűleg nem jelent majd folyamatos, stabil emelkedést, hiszen sok függ attól, hogy a stream mikor mennyire tudja ellenpontozni más formátumok visszaesését.

A cég nemrég egy másik elemzést is közölt a piaci részesedésekről. Itt nagy változás nem történt 2016-ban, többségében 2% alatti elmozdulásokat láthatunk. A legnagyobb major, a Universal piaci részesedése kicsit csökkent, 28,9%; a második a Sony (22,4%), a harmadik a Warner (17,4%) – ez utóbbi major produkálta az évben a legnagyobb, 11%-os bevételnövekedést.

A független szektor összesítve nagyobb még a Universalnál is: a piac 31,3%-a ilyen kiadóké. Ebben ráadásul nincs benne a független cég által kiadott, de major (vagy egy major tulajdonában lévő terjesztő) által terjesztett hangfelvételek bevétele. Ha a jogtulajdonos szerint nézzük, akkor a függetlenek részesedése jóval nagyobb; 2015-ben például így számolva 37,6% volt. (Az elemzést lásd e cikkünkben.)

A Midia a zeneműkiadók piacát is megnézte. Itt még nagyobb a függetlenek súlya: 50,1%. A Sony (benne a híres Sony/ATV-vel és más cégekkel) 23%-os, a Universal Music Publishing 16,8%-os, a Warner Chappell 10%-os részesedéssel bír.

Megjegyzés: ez még nem a hanglemezkiadók nemzetközi szövetsége, az IFPI éves, blogális jelentése. A számokat a Midia a a kiadók nyilvánosságra hozott jelentéseiből, iparági szervezetek és jogkezelők adataiból gyűjtötte össze.

midia-2016-ossz

Forrás: Midia ResearchCategories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: