+7% – tizenöt éve nem nőtt akkorát a hangfelvételipar, mint 2016-ban

2016-ban 7%-kal nőtt a globális hangfelvételipar piaci értéke, 15 milliárd dollárról 16,1 milliárdra – közölte az egyik legismertebb zeneipari piackutató, a Midia Research. Ez a legnagyobb növekedés az elmúlt 15 évben, és jobb, mint amire 2016-ban, az év közbeni, szintén pozitív hírek alapján számítani lehetett – írják az elemzésben.

A növekedés annak köszönhető, hogy a stream bevételek 2016-ban 57%-kal nőttek, 5,4 milliárdra, vagyis a teljes piaci érték harmadát teszik ki. 2016-ban jelentősen nőtt az előfizetők száma: 38,8 millióval, így év végére 106,3 millióan fizettek elő valamilyen stream szolgáltatásra, a legtöbben, 43%-ban a Spotify-ra.

A Midia elemzője, Mark Mulligan összefoglalója szerint nagyon úgy néz ki, hogy mostantól növekedési pályára állt a hangfelvételipar, ugyanakkor ez valószínűleg nem jelent majd folyamatos, stabil emelkedést, hiszen sok függ attól, hogy a stream mikor mennyire tudja ellenpontozni más formátumok visszaesését.

A cég nemrég egy másik elemzést is közölt a piaci részesedésekről. Itt nagy változás nem történt 2016-ban, többségében 2% alatti elmozdulásokat láthatunk. A legnagyobb major, a Universal piaci részesedése kicsit csökkent, 28,9%; a második a Sony (22,4%), a harmadik a Warner (17,4%) – ez utóbbi major produkálta az évben a legnagyobb, 11%-os bevételnövekedést.

A független szektor összesítve nagyobb még a Universalnál is: a piac 31,3%-a ilyen kiadóké. Ebben ráadásul nincs benne a független cég által kiadott, de major (vagy egy major tulajdonában lévő terjesztő) által terjesztett hangfelvételek bevétele. Ha a jogtulajdonos szerint nézzük, akkor a függetlenek részesedése jóval nagyobb; 2015-ben például így számolva 37,6% volt. (Az elemzést lásd e cikkünkben.)

A Midia a zeneműkiadók piacát is megnézte. Itt még nagyobb a függetlenek súlya: 50,1%. A Sony (benne a híres Sony/ATV-vel és más cégekkel) 23%-os, a Universal Music Publishing 16,8%-os, a Warner Chappell 10%-os részesedéssel bír.

Megjegyzés: ez még nem a hanglemezkiadók nemzetközi szövetsége, az IFPI éves, blogális jelentése. A számokat a Midia a a kiadók nyilvánosságra hozott jelentéseiből, iparági szervezetek és jogkezelők adataiból gyűjtötte össze.

midia-2016-ossz

Forrás: Midia Research



Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading