Dal+Szerző Playlist #21: Fonogram-díj

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus kétheti sorozata azoknak, akiket érdekel a magyar zene, de nem tudják követni napi szinten az újdonságokat. Bővebben itt írtuk le, mi ez. A Playlistek összegyűjtve itt találhatók meg; kérdéseket, észrevételeket erre az e-mail címre várunk.

Az eheti playlistek:

Spotify Deezer – YouTube

A YouTube- és Spotify-playlist a cikk végén beillesztve is megtalálható. A Mahasz az összes előadót egy-egy számmal bemutató playlistet készített, ez található.

Összeállításunkban a Fonogram Zenei Díj 2017-es magyar nyerteseit mutatjuk be. A díjat a Mahasz osztja; a felvételeket a kiadók nevezik, kétszáznál több szakmabeli javaslatai alapján áll össze a jelöltek névsora, végül egy 11 tagú Fonogram Bizottság dönt. A nyertesek teljes listája itt látható, a jelölteké pedig itt – összevetésükből kiderül, hogy például az Ámen olyanok elől vitte el a pop-rock album díját, mint Ákos, Bródy János, Caramel, a Hooligans és az Ivan & The Parazol.

Az év hazai klasszikus pop-rock albuma vagy hangfelvétele: Pajor Tamás / Ámen: Fénykor (szerzői)

Zene: Szentkirályi György, szöveg: Pajor Tamás. ISWC kód: T-007.253.956-0

Pajor Tamás az egyik legnagyobb hatású szövegíró, akinek szójátékos, de ezeket a mondanivaló szolgálatába állító stílusát sokan próbálták követni. (“Már rímeket látok” – mondja a fenti, beszédes című A Zenergia című funky-s dalban.) A nyolcvanas évek undergroundjának egyik meghatározó zenekarát, a rapet elsők közt meghonosító Neuroticot vezette (az undergroundon túl ismert slágerük is volt); majd az önpusztító életmódot a hit váltotta fel – ez a magyar könnyűzene történetének egyik legismertebb sztorija. Az Áment a nyolcvanas évek végén alapította; a díjazott lemez 2015 végén jelent meg, 17 éves kihagyás után, ezalatt Pajor Tamás szólólemezeket adott ki. 2016-ban megkapta az év szövegírójának járó Artisjus-díjat is.

A év hazai modern pop-rock albuma vagy hangfelvétele: Rúzsa Magdolna: Érj hozzám (Magneoton)

Zene: Szakos Krisztián, Madarász Gábor. Szöveg: Rúzsa Magdolna, Szakos Krisztián. ISWC kód: T-007.265.126-3

Rúzsa Magdolna azok közé tartozik, akik egy tehetségkutatóból – nevezetesen a Megasztár 2005-ben indult szériájából – indulva hosszan tartó népszerűséget tudtak elérni. Mi több, azon kevesek közé tartozik, akiknek a slágerei nemcsak a rádiókban, hanem a YouTube-on is jól teljesítenek (ha utóbbi platformon nem is mindegyik kerül fel a toplistára). Számos szakmai elismerést kapott; mint ebben az interjúban mondta, eddig legnagyobb elismerésnek azt tartotta, hogy az Arénában tartott koncertjére 18 ezren elmentek (a felvétel később meg is jelent). Bő egy évtized alatt négy stúdiólemezt jelentetett meg. A Fonogram zsűrije a negyedik Érj hozzámot a “modern pop-rock” kategóriában díjazta. Mint a fenti, címadó dal is mutatja – amelyet az énekesnő így jellemzett: “igazán titokzatos, szenvedélyes nyári hangulat” -, a nem feltűnően elektronikus, rádiós popba finoman rockzenei elemek keverednek.

Az év hazai elektronikus zenei albuma vagy hangfelvétele: Belau: The Odyssey (szerzői)

Zene: Kedves Péter, Szécsi Erzsébet. Szöveg: Buzás Krisztián, Szécsi Erzsébet. ISWC kód: T-007.263.957-6

Érdekes módon az elektronikus kategóriában a legkevésbé táncos, jóval inkább downtempós, elvágyódó-melankolikus hangulatot árasztó album lett a nyertes. Belaut, akit induló előadóként a Cseh Tamás Program támogat, és az HBO Aranyélet című sorozatának főcímdala is az ő nevéhez fűződik, itt mutattuk be bővebben.

Az év hazai rap vagy hip-hop albuma vagy hangfelvétele: Hősök: Lepörög a film / Életút / Felejtés / Ha én lennék a főnök / Legjobban / Menj tovább / Nem vagy egyedül (Gold Record)

Zene: Komjáti Ádám. Szöveg: Baranyai Dániel, Máté Szabolcs, Németh József, Ozsváth Gergely. ISWC kód: T-007.241.788-9

A veszprémi Hősök 2001-ben alakult, fokozatosan lettek egyre ismertebbek a hiphopban, majd a 2011-es Négy évszak című lemez, illetve a műfaj kb. akkorra tehető hazai előretörése a legnépszerűbb magyar előadók közé emelte őket. Az élő zenekarral fellépő Hősök rapperei számos más dalban is feltűnnek, főleg Eckü és Mentha – utóbbi a DiazMentha duó tagjaként aratott például nagy sikereket. Joeker producerként szintén sokakkal dolgozott. A díjazott felvételek többsége megtalálható a 2015-ös Raplife című albumon.

Az év hazai hard rock vagy metal albuma vagy hangfelvétele: Asphalt Horsemen: Brotherhood (GrundRecords)

Zene és szöveg: Lőrincz Károly, Matyasovszky Géza, Megyesi Balázs, Bencsik István. Szöveg: Szőke Gábor. ISWC kód:  T-007.170.778-2

Az Asphalt Horsemen 2014-ben adta ki első lemezét, de tagjai az underground nagy múltú zenekaraiból jöttek (pl. Mood, Stereochrist stb.). A Facebookon egyszerűen southern rockként jellemzik magukat (természetesen a “southern” itt az Egyesült Államok déli része); egy kritika kicsit bővebben így ír: “délies hatásokkal gazdagon ellátott, bluesos, de azért tökös, húzós hard rockban utazik az Asphalt Horsemen, amelyben az amerikai vonal mellett valahol mélyen ott vannak a klasszikus brit rockzenék is.” A déli rock a magyar rockéletben viszonylag kisebb súllyal van jelen, de az Asphalt Horsemen komoly kritikai elismerést kapott, és immár Fonogram-díjuk is van.

Az év hazai világ- vagy népzenei albuma vagy hangfelvétele: Palya Bea: Tovább nő (szerzői)

Zene, szöveg: Palya Beáta. ISWC kód: T-007.220.894-6

Palya Bea a világzenén belül több irányt is bejárt, énekelt tradicionális dalokat, készített jazzes feldolgozásokat, volt, hogy a kortárs komolyzenéhez közelített, vagy táncdalokat dolgozott fel nagyon sajátos módon. 2010-ben hazavihette az év produkciójának járó Artisjus-díjat is Egyszálének című lemezéért.Talán túlzás azt mondani, hogy “popos” irányt vett 2014-es című albumán, mindenesetre a háromperces dalformához akkor lépett a legközelebb. Mint címe mutatja, ennek folytatása a Tovább nő, amely szintén a nők és általában az élet olyan problémáit is érinti, amelyekről kevés szó szokott esni popdalokban, legalábbis ilyen nyíltsággal.

Az év hazai alternatív vagy indie-rock albuma vagy hangfelvétele: Jónás Vera Experiment: Tiger, Now! (Launching Gagarin)

Zene: Jónás Vera, Szabó Hunor, Fenyvesi Márton, Csizmás András. Szöveg: Jónás Vera. ISWC kód:T-007.264.620-8 

Jónás Verát részletesen itt mutattuk be rovatunkban, majd a most díjazott Tiger, Now! egy száma szerepelt a kritikusok kedvence lemezeit bemutató Playlistben is.

Az év felfedezettje: Lóci Játszik (Prime Event Management)

Zene, szöveg: Csorba Lóránt. ISWC kód: T-007.208.228-0

Csorba Lóránt eleinte “egyszálgitáros” énekes-dalszerző volt, aztán – mint a zenekar bemutatkozásában olvasható – “duóvá, majd ‘grand banddá’ nőtt”, és szerintük így jellemezhető: “sajátzene, gitárhangsúlyos és szövegcentrikus fúvósokkal”. Ami ebből kimaradt: a zenekar legfőbb vonzereje a mesterkéletlen, életörömtől sugárzó és kedvesen önironikus előadásmód. A legtöbben először 2014 meglepő magyar filmsikerében, a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlanban találkoztak Lócival, aki a rendező Reisz Gábor által írt dalokat segített kidolgozni. (Reisz Gábor rendezte egyik legnépszerűbb klipjüket is.) Nem sokkal később már a legnépszerűbb klubzenekarok közé tartoztak Budapesten. Idei lemezük már “deluxe” változatban is megjelent.

Az év hazai jazz albuma vagy hangfelvétele: Péter Kaszás: Infinity Project (Magneoton)

A dal regisztrációja folyamatban.

Kaszás Péter hatéves kora óta tanul zenélni, 15 éves korában debütált a színpadon. Számos zenekarban megfordult dobosként, énekesként és szerzőként is aktív. 2009 óta a legendás gitáros, Al Di Meola zenekarának tagja. A Fonogram-díjjal jutalmazott album első szólólemeze, amely a jazz popos, érzelmes oldalát mutatja meg; nem véletlenül, hiszen Kaszás Péter példaképei között ott van Sting, Michael Bolton és Phil Collins is – főleg ez utóbbihoz szokták hasonlítgatni hivatalos életrajza szerint.

Az év hazai gyermek albuma vagy hangfelvétele: Farkasházi Réka és a Tintanyúl: Bumm, Bumm, Bumm (Tom-Tom Records)

A dal regisztrációja folyamatban.

Farkasházi Réka a Facebookon így mutatkozik be: “Színésznő, színház- és drámapedagógus. Két gyermek édesanyja” – ám ezek (és még számos elfoglaltsága) mellett nagyjából tíz éve hozta létre gyerekzenekarát. A Bumm, Bumm, Bumm a negyedik gyereklemeze, korábban is kapott már Fonogram-jelölést, most pedig magát a díjat is. Talán mindennél többet mond az a tény, hogy a lemezt nyitó Tintanyúl induló szövegét nem más, mint Csukás István írta.

Az év hazai kortárs szórakoztatózenei albuma vagy hangfelvétele: Rakonczai Imre: Az éjszaka fényei (Schubert Music Publishing)

A dal regisztrációja folyamatban.

Rakonczai Imre focistaként indult, ám 1997-ben csatlakozott a V.I.P. együtteshez, majd annak feloszlása után az R-Porthoz; mindkettőben testvérével, a szerzőként is a legismertebbek közé tartozó Rakonczai Viktorral énekelt együtt. Szórakoztatózenei karrierje szinte véletlenül indult, mint honlapján olvasható: “a Kispipacs piano bárban kezdetben csak néhány dal erejéig ült le a zongorához, azonban a nagy sikerre való tekintettel pár hónap múlva hetente egy, később két önálló estet is kapott. Szerinte ebben a műfajban érzelmileg és hangulatilag kell kiszolgálni a közönséget. Vannak alapdalok, amik kihagyhatatlanok, de az egész este folyamán nagyon fontos figyelni a vendégeket, a hangulat alakulását és a reakciókat. Több száz magyar és külföldi számból álló repetoárja folyamatosan bővül, figyelembe véve az aktuális igényeket.” Díjazott albuma a harmadik; az előző kettőt is jelölték Fonogramra.

Az év hazai hagyományos slágerzenei albuma vagy hangfelvétele: Márió: Duett Album (ko records)

Zene: Bock Attila. Szöveg: Bódi Varga Gusztáv. ISWC kód: T-007.262.688-0

Márió – akire ez a név Olaszországban ragadt rá – 2001-ben adta ki első lemezét Márió a harmonikás címmel – bár nem kizárólag ezen a hangszeren tud játszani -, amely tripla platina lett. Később a Dáridó csapatához is csatlakozott. Díjazott lemezén olyanokkal hallhatók duettjei, mint Lajcsi, Bódy Guszti, Postás Józsi, Dupla Kávé, MC Hawer és a Teknő stb.

A Playlist a YouTube-on:

és a Spotify-on:Categories: Playlist

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: