Karácsony, gyerekek, átrendeződő rádiós piac – 2016-17. téli toplisták

Téli listáink közül talán a rádiós a legizgalmasabb, ahol a 20 legnépszerűbb magyar dalból 15 új szerepel. A YouTube-toplista élén új páros nyitott, erős eredménnyel. A Dalt megnyerő Pápai Joci a harmadik helyre került. Újra van gyerekzenekar a YouTube-toplistán, valamint egy nyolcéves fiú is. A téli listán a korábbinál jobban látszik a karácsony hatása. A listák közül kettő cikkünk alján meghallgatható.

A YouTube-toplista élén egy erős debütálás található: bár Rico és Miss Mood Vihar című dala nem érte el a videómegosztót korábban letaroló Belehalok és Bulibáró számait, majdnem hatmilliós nézettsége az átlaghoz képest kimagasló, főleg úgy, hogy egyik előadó sem szerepelt korábban a top 20-ban. A külön-külön is erős Burai Krisztián x G.w.M. x Missh trió közös száma feljebb jött a második helyre. Aki egyáltalán nem követi a YouTube-on népszerű előadókat, a listákon az is láthatja, hogy – amiként a nagykönyvben meg van írva – a legnépszerűbbek mindig új kombinációkban is összeállnak (kivéve persze az ősellenségeket). Most éppen az említett trióból Burai Krisztián és a listák szintén gyakori szereplője, LL Junior jelentkezett közös dallal: a Mások gombolják az ingem a 7. helyen nyitott.

A harmadik helyen Pápai Joci A Dalt megnyerő Origo című száma található. A dal (még?) nem került fel a rádiós, csak a single listára. Emlékeztetőül: korábban Freddie mindkét listán erős, bár nem vezető pozícióban volt; Boggie versenydala nem szerepelt igazán jól; azelőtt viszont Kállay-Saunders András és ByeAlex is tarolt. Pápai Joci szóló előadóként most került be először a top 20-ba, viszont Majka mellett már két YouTube-slágerben is szerepelt: 2013-ban a Majka, Curtis, BLR hármas mellett még csak featuring pozícióban (Nekem ez jár), 2015-ben viszont Majka & Pápai Joci “mellérendelt” előadóként jegyezték ketten a Mikor a test örexik című dalt, ami az év nagy részében ott volt a top 20-ban (a legjobb, 7. helyen ősszel).

A Dal mezőnyéből a Soulwave szerepel még a listákon, de úgy, hogy már előtte is ismert volt: Kalandor című daluk az őszi rádiós listán a 4. lett, a single listán a 3.; télre mindkettőn lejjebb esett. Ezen kívül csak a single listán találunk még versenyző dalokat: Zävodi + Berkes Olivér, a Spoon 21 és Kanizsa Gina számait.

toplista_dalszerzo_21_2016-2017tel

A 3GM, a MAHASZ és a Zeneszöveg.hu közreműködésével készült listák nagyobbak lesznek, ha a képre kattint!

A YouTube-listára visszatérve: új előadó még az Apacuka gyerekzenekar és a Habos kakaó a 16. helyen – némiképp megidézve azokat az időket, amikor azt hittük, az Alma Együttes: Ma van a szülinapom! a videómegosztó örök kedvence lesz (pontosan 2012 nyara és 2013-2014 tele között volt ott végig a listán). A 18. helyen pedig Dani Family-Enrikó videója található. Ő nyolcéves, a télen 1,7 milliós nézettségű, e cikk írásakor már 4,5 millió fölött járó videót a család csak saját szórakozására készítette. Dani egyébként Kis Grófo rokona – aki a Mert a nézését… és a No roxa áj révén persze itt van (4. és 14. hely), de hát ezt nem is kell mondani.

Meglepetés még a TNT: Fehér karácsony feltűnése a 8. helyen, 2,6 millió kattintással: ez ugyanis a 2000-es Három című nagylemezen szerepelt, a YouTube-on legnépszerűbb verzióját 2008 karácsonyán töltötte fel egy felhasználó. De ennél is meglepőbb, hogy a Zeneszöveg.hu listáján nyolc kifejezetten karácsonyi dal szerepel (az első három helyen is ilyenek vannak), és ha beszámítjuk a TNT dalát, Kulka János Halleluja-verzióját vagy a Jégvarázs rajzfilm betétdalát stb., akkor a lista több mint fele karácsonyi, de legalábbis téli témájú. Eddig egy téli listát közöltünk a Zeneszöveg.hu-tól, azon három karácsonyi dal volt. Valószínűleg arról lehet szó, hogy egyre több ember számára a legkézenfekvőbb választás, hogy ha mondjuk a Mennyből az angyal szövegére kíváncsi, akkor azt a neten keresi (vagy közvetlenül a Zeneszöveg.hu-n, vagy keresőben – itt ugyanis rendre az első találat ide irányítja).

A rádiós listán legfontosabb érdekessége, hogy a 20 legnépszerűbb téli magyar dal háromnegyede, vagyis 15 új. Mióta ezeket a listákat közöljük, a legnagyobb magyar slágerek kicsit kevesebb mint fele szokott lecserélődni három hónap alatt (a kivétel 2016 nyara volt 13 új slágerrel). Persze a rádiós piacon nagy változások történtek mostanában, valószínűleg ez az egyik (bár nem feltétlenül kizárólagos) oka ennek a kivételes átrendeződésnek.

A 15 új dal közül sok már jól ismert előadótól van (pl. a második helyen Rúzsa Magdi új slágere), viszont új szereplők is érkeztek: Veréb Tamás, Muzzaik & Stadiumx (a két formáció, amelyek között személyi átfedés is van, már világsztár a maga műfajában, főleg a Stadiumx – lásd interjúnkat -, de a rádiós listára most kerültek fel először), The Biebers feat. Herrer Sári, Calidora – igaz, ő a slágergyáros Lotfi Begivel közös Tankcsapda-feldolgozással jutott be a top 20-ba, mint ahogy Ív is a régi motoros Rácz Gergővel közös dallal került be a rádiókba. A Margaret Island az 5. helyen nyitott, bizonyítva, hogy nem lett egy-, vagy inkább másfél slágeres előadó (két sikerdaluk közül ugyanis a Csillagtalan az említett Lotfi Begi remixében lett sláger). A dal, amelyről a nem zenei újságok kimagaslóan a legtöbbet írtak, vagyis az Egy szabad országért a 17. helyre került.

Az albumlistán sok érdekesség nincs (Tankcsapda az élen!), hacsak valaki azon nem lepődik meg, hogy Rúzsa Magdi is már azok között a sztárok között van, akinek a koncertlemeze is a legkelendőbbek közé kerül – de hát koncertje az Arénában (amelynek felvétele a 8. helyen nyitott) telt házas volt.

A lista szerkeszthető .xlsx formátumban letölthető innen.

YouTube-toplista a YouTube-on:

és a Spotify-on – a Deezeren pedig itt hallgatható meg (az AK26 és G.w.M: feat GL. száma nem található a stream szolgáltatóknál):

Mahasz rádió lista a YouTube-on:

és a Spotify-on – a Deezeren pedig itt hallgatható meg (Király Viktor: Tárd ki a szíved és a Kállay Saunders Band: Joy nem szerepel a stream szolgáltatók katalógusában): Categories: Hírek

Tags: , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: