Dal+Szerző Playlist #22: Téli toplisták

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus kétheti sorozata azoknak, akiket érdekel a magyar zene, de nem tudják követni napi szinten az újdonságokat. Bővebben itt írtuk le, mi ez. A Playlistek összegyűjtve itt találhatók meg; kérdéseket, észrevételeket erre az e-mail címre várunk.

Az eheti playlistek:

Spotify Deezer – YouTube

A YouTube- és Spotify-playlist a cikk végén beillesztve is megtalálható.

Mint már korábban is, bemutatjuk legutóbbi toplistáink néhány előadóját. Az öt téli lista és a hozzájuk kapcsolódó elemzés itt található. A YouTube-lista első és harmadik helyezettje, vagyis Rico x Miss Mood és Pápai Joci mellett a rádiókban legnépszerűbb magyar dalok előadói közül hármat: a The Bieberst, a Muzzaikot és Calidorát mutatjuk be.

Rico x Miss Mood

A gyöngyösi Rico az évtized eleje óta jelen van a rapzenében; videói több százezres vagy akár milliós nézettségeket értek el; a műfaj olyan sztárjaival voltak közös számai, mint Essemm, BeerSeeWalk. Vagyis nem a semmiből jött elsöprő sikere, a Vihar, amellyel a téli YouTube-lista élére tudott kerülni: ebben – és sok más újabb dalában – Miss Mood, szintén gyöngyösi énekesnő a társa, aki 2014-ben jelentkezett először dalokkal a videómegosztón. Ha csak két videó erejéig, de a YouTube egy másik népszerű műfajába, a make-up videókba is belekóstolt.

Rico FacebookMiss Mood Facebook

Rico x Miss Mood: Vihar

Nem egyszerűen szerelmes, sem egyszerűen szakítós dal: a legnagyobb YouTube-sikerektől ugyan elmaradó, viszont az átlagos videómegosztós slágerek nézettségét leköröző Vihar tényleg egy viharos kapcsolatról szól.

A dal regisztrációja folyamatban.

Rico x Miss Mood: Mágnes

A nagy sikert követő újabb közös szám egyértelműbben a vonzalomról szól, bár a rap itt is a kapcsolat ellentmondásait ecseteli; alapja a hiphop-R&B helyett inkább a tánczenéhez közelít.

A dal regisztrációja folyamatban.

Miss Mood: Baba / Rólunk szól

Miss Mood legnézettebb saját videója egy Rico– és egy Essemm-dal átdolgozása: az érzelmes rapszámokból romantikus, zongorás ballada lett. (A stream oldalakon nem található meg.)

A dal regisztrációja folyamatban.

Rico feat. C2SH: Színésznő

Hogy ne csak Rico romantikus oldalát lássuk: a csak a pénzre hajtó, azért mindenre hajlandó lányoknak beszóló számot ne hallgassák, akik nem bírják a durva szövegeket.

Zene és szöveg: Vaszil Erik. ISWC kód: T-007.235.347-9

The Biebers

Több külföldi példa van arra, hogy közösségi oldalak, a mindent-ossz-meg-magadról korszakban egy kis rejtélyeskedés milyen jót tehet egy előadó karrierjének (pl. The Weeknd); a Biebers a kevés hazai követők egyike. A zenekar első száma 2012-ben jelent meg, de csak 2014-ben derült ki hivatalosan a teljes névsor: a Megasztárban feltűnt, sokoldalú Puskás Peti, valamint öccse, a korábban John The Valiantként nevet szerzett DJ-producer Puskás Dani alapította a Bieberst. A később összeállt, koncertező formációban szerepel még Ekanem Bálint Emota színész-énekes, továbbá Miklós Milán, Gerendás Dániel és Rusz András. A nyolcvanas évek szintis popzenéje és diszkója a kiindulópont, amit több-kevesebb mai elemmel színeznek. A Biebersnek több rádiós slágere is volt, és azon kevesek közé tartoznak a mainstream mezőnyből, akiket a kritikusok is szeretnek. (“A legjobb értelemben vett perfekt mainstream popzene itthon” – írta például a Recorder.)

Facebook

Sorry

A második megjelent Biebers-szám – amiről sokan elsőre azt hitték, hogy lány énekel benne – a 7. helyig jutott a Mahasz rádiós listáján, és máig a legnézettebb a zenekartól a YouTube-on. A nyolcvanas évek diszkós-szintis popja a meghatározó, a mai hangzások leginkább a kiállásban érhetők tetten.

Zene: Puskás Péter, Puskás Ádám, Stuart Relph. Szöveg: Illés Kinga, Vermes Orsolya.

Summer Love Ghost

A második legnépszerűbb Biebers-videó, bár ez részben talán a szexizős klipnek is köszönhető. Itt már hallható a Daft Punk által újra divatba hozott diszkós gitár.

Zene: Puskás Péter, Puskás Ádám, Stuart Relph. Szöveg: Nagyistók Máté, Vermes Orsolya.

Minden a miénk

A Vár a holnap című új The Biebers lemezen, amely március közepén jelent meg, újdonságot jelentenek a magyar nyelvű szövegek, valamint a viszonylag sok közreműködő. Az album legnagyobb slágere eddig a téli rádiós listára is feljutott dal, amelyben Herrer Sári (Mary Popkids, Kesh) vendégeskedik.

Zene: Puskás Péter, Puskás Ádám, Gerendás Dániel, Rusz András, Ekanem Bálint Emota, Miklós Milán Márió. Szöveg: Puskás Péter. ISWC kód: T-007.278.277-4

Felgyulladt a város

Szintén szerepel a lemezen, bár tavaly nyári ez az egyetlen nap alatt született dal: a foci-EB magyar sikerei, és az ezt ünneplő szurkolók ihlették, de hangzásában nagyon eltér a megszokott focihimnuszoktól.

Zene: Puskás Ádám, Gerendás Dániel, Rusz András, Ekanem Bálint Emota, Miklós Milán Márió. Szöveg: Puskás Péter. ISWC kód: T-007.274.249-4

Pápai Joci

Pápai Joci négyévesen kezdett gitározni, a 2005-ös Megasztárban állt a nagyközönség elé, és még abban az évben megjelent Vigaszdíj című albuma. Mint nemrég elmondta, Caramel és Majka segített neki, amikor azon gondolkodott, hogy abbahagyja a zenélést. Azért nem tűnt el, hiszen Majka mellett több slágerben is szerepelt, ám szóló előadóként csak több mint egy évtizeddel az indulása után került az érdeklődés középpontjába. Origo című dala megnyerte A Dalt, és a téli YouTube-listán a harmadik lett.

Ne nézz így rám

A 2005-ös lemez slágere igazi R&B-ballada, a vége felé egy kötelező rapbetéttel.

Zene: Pápai József, Szabó Zoltán. Szöveg: Váradi József, Várszegi Ákos. ISWC kód: T-007.029.605-7

Majka & Pápai Joci: Mikor a test örexik

Pápai Joci több Majka-dalban is közreműködik, ez aratta a legnagyobb sikert, amelyben ráadásul nem vendégelőadóként (featuring) jelzik, hanem Majka mellett egyenrangúként. A melankolikus refrénben énekel, de persze a dal sikere szempontjából az egyik legfontosabb rész.

A dal regisztrációja folyamatban.

Origo

A Dalt megnyerő szám komoly átalakulás Pápai Joci korábbi számaihoz képest, hiszen átszövik magyar és roma népzenei motívumok; az elektronikus alap visszafogottan kísér, de azért egy rapbetét belefért. “Ilyen sokszínű zenét szerintem ritkán hallani, nekem még sosem volt ilyen határokat feszegető felvételem. Rengeteg stílus hat rám, de ezzel a dallal tényleg a saját lelki- és zenei világomat akartam tükrözni” – mondta róla.

Zene és szöveg: Pápai József. ISWCkód: T-007.276.839-8

Muzzaik

Daniel és Sullivan duója 2002-ben alakult, és hamarosan a house nemzetközi élvonalába kerültek: a legnevesebb kiadóknál megjelenő számaikat a legnagyobb DJ-k játsszák, és ők maguk is járják a világot; a legnagyobb sztároktól kapnak remixfelkéréseket. Míg a Muzzaik elsősorban a klubokra koncentrál, addig Sullivan tag a slágeresebb és szintén nemzetközi sikereket elérő Stadiumx-ben – lásd nagyinterjúnkat, illetve ezt a Playlistet. Amikor tehát a két duó összeáll, mint a téli rádiós listára felkerült dalnál, akkor kétszer kettő valójában három.

HonlapFacebook

Muzzaik & Stadiumx: So Much Love

Először szerepel mindkét duó a Mahasz rádiós listáján (a 12. helyen) ezzel a dallal, amely a Together: So Much Love To Give című 2002-es száma alapján készült (bár talán jobban eltávolodik tőle, minthogy egyszerű feldolgozásnak lehetne nevezni). A Together DJ Falcon és a Daft Punk-tag Thomas Bangalter duója volt, és egyes Daft Punk-os (vagy tágabban: franciás) jegyek a Muzzaik & Stadiumx-számban is megtalálhatók, bár jóval halványabban: a mai EDM-hangzás dominál. A vokálminta egyébként a Real Thing: Love’s Such a Wonderful Thing című 1977-es slágeréből származik, a Together után mások is átvették. A So Much Love-ot a dance műfaj egyik vezető kiadója, a Spinnin’ Records jelentette meg; a cég több, a klubok világából kitört világsláger mögött ott volt. Érdekesség, hogy a dal sokkal jobban áll a Spotify-on (4,7 millió), mint videója a YouTube-on (2,7 millió), pedig a Spinnin’ nem fukarkodik a lengén öltözött hölgyekkel.

Zene: Milichovszki Zsolt, Nagy Dávid. Szöveg: Dalmady Dániel.

Closer

Szintén a Spinnin’ Recordsnál, annak deep house-ra szakosodott labeljénél jött ki ez a 2014-es szám, amely szép sikert aratott az erős, hangsúlyos basszusra épülő groove és a dallam együttes hatásának köszönhetően.

A dal regisztrációja folyamatban.

Muzzaik & Stadiumx: Rollerkraft

Több közös remixet is jegyez a Muzzaik & Stadiumx furcsa páros, illetve ezt a 2014-es számot, amely több ibizai válogatásra is felkerült. Az új slágerrel összevetve jól hallható a popos, rádióbarát EDM és az inkább kluboknak szóló elektronikus zene különbsége: bár persze itt is van dallam, inkább a “horzsolós” (electro-house-os) hatású szintik és a ritmusszekció húzása a lényeg, és nincs egy központi hook, ami “beakadhatna” egy rádióhallgatónak.

A dal regisztrációja folyamatban.

Muzzaik & Lauer & Canard feat. Greg Note: Vamos

Bár a magyar rádiós listára most került fel először a Muzzaik, ez a 2013 nyarán megjelent szám 30 héten át ott volt a Mahasz Dance Top 40 listán. DJ-barát módon csak a groove szól az elején, hogy aztán előkerüljön az alaposan megkezelt latinos hangminta.

Zene: Lauer Krisztián, Dalmady Dániel, Kása Balázs, Milichovszki Zsolt, Katona Gergely. ISWC kód:  T0072510930

SOS (S-Man’s Revision)

Ez a 2005-ös klubsláger nagy szerepet játszott a Muzzaik karrierjének fellendítésében. A remixelő S-Man nem más, mint a house egyik legnagyobb legendája, Roger Sanchez.

Zene: Milichovszki Zsolt, Dalmady Dániel. ISWC kód: T-007.066.918-9

Robin Schulz feat. Akon: Heatwave (Muzzaik remix)

A dance műfajban a remixek majdnem olyan fontosak, mint a saját név alatt megjelent számok, és a Muzzaik számos ilyennel ért el sikert. Tavalyi nagy eredményük a hivatalos felkérés a (nemcsak az elektronikus zenén belül, hanem úgy általában) világsztár Robin Schulztól; a számban a szintén világsztár Akon énekel.

Zene és szöveg: Nelson Bryan Gregory, Thiam Aliaune, Troelsen Thomas, Orvosh Jordan Peter, Schulz Robin Alexander, Muzzaik (a magyar szerzők regisztrációja folyamatban).

Calidora

Oberritter Dóra a Magneoton kiadó egyik új felfedezettje, aki máris felkerült a téli rádiós listára Lotfi Begivel közös Tankcsapda-feldolgozásával (az albumlistát ősszel és télen is vezető Dolgozzátok fel! című albumon hallható). A dalszerző-énekesnők akusztikus központú világát (ezen belül az érzelmes, kissé sejtelmes irányt) vegyíti a divatos tropical house-hangzásokkal.

Facebook

Vekonyz feat. Calidora: In My Mind

A népszerű Vekonyz, vagyis Vékony Zoltán felkérésére először hezitált Calidora, ám – mint hivatalos önéletrajzában olvasható – a jazzes deep house-alap azonnal megihlette, így ő írta az énekdallamot és a szöveget. Így első megjelenése rögtön siker lett.

Zene: Vékony Zoltán. Szöveg: Oberritter Dóra. ISWC kód: T-007.244.459-7

Én már nem

Calidora első saját megjelenése. A verzék alatt a gitár a hangsúlyos; a tropical house jellegzetes hangzásai, dallamai a refrének utáni instrumentális, szintis részekben dominálnak.

Zene és szöveg: Szepesi Zsolt, Oberritter Dóra. ISWC kód:  T-007.273.929-7

Glory

Calidora ezzel a szerzeménnyel indult A Dalon, és az eurovíziós stílusnak ennek megfelelően szélesebb gesztusokkal dolgozik a szerzemény. Az elektronika ott sem táncos, ahol felerősödik, az akusztikus gitár pedig hiányzik a dalból.

Zene és szöveg: Baros Attila, Szepesi Zsolt, Oberritter Dóra. ISWC kód: T-007.277.117-5

A Playlist a YouTube-on:

és a Spotify-on:Categories: Playlist

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: