Site icon

Az utolsó dalszerző: dokumentumfilm kongatja a vészharangot

The Last Songwriter – ez a hamarosan, a Nashville Film Festivalon debütáló dokumentumfilm drámai címe. A neves alkotók által készített filmben a country legnagyobb sztárjai (köztük Garth Brooks) és Nashville-ben, az amerikai zene egyik fővárosában dolgozó dalszerzők, iparági szakemberek beszélnek a dalszerzők jövőjéről.

Mint a Billboard megjegyzi, a mondanivalójuk jó része ismerős lesz annak, aki követi a zeneipar alakulását. A stream előretörése azt eredményezte, hogy ugyan a nagy slágerek szerzői még mindig jól tudnak keresni, azok, akik a bombasiker alatt teljesítő dalokat írnak – akár egy sikeres lemez nem single-ként kiemelt számait -, jóval kevesebb jogdíjat kapnak, mint abban a korban, amikor az albumeladások hozták a legtöbb bevételt. Ez a “szerzői középosztály” eltűnéséhez vezet – fogalmaznak a filmben; egy nashville-i szakmai szervezet szerint 80%-kal csökkent a teljes állásban szerzőként dolgozók száma a városban.

Nincs már meg az a pénzügyi fedezet, amire támaszkodva a zeneműkiadók a fiatal, ígéretes, de még nem teljesen kiforrott szerzőket leszerződtették, biztosítva nekik a megfelelő körülményeket a szakmai fejlődéshez. Hiszen “a legtöbb fiatal nem teljesen kiforrott szerzőként érkezik a szakmába; időre, gyakorlásra van szükségük ahhoz, hogy elsajátítsák a mesterség fogásait”. Bár sokan vannak a szakmán kívül, akik a dalszerzést még mindig valamiféle ihletett – és nem tanulható – tevékenységnek tartják, “az ihlet is legtöbbször munka közben jön” – hangzik el a filmben.

A Last Songwriter a befutott előadók, szerzők mellett bemutat egy fiatal dalszerzőt is: Jamie Floyd több sztárral is dolgozott, az alább meghallgatható szám, amelynek társszerzője, Grammy-jelölést is kapott. Nem is olyan régen egy ilyen ígéretes tehetségre bizonyosan lecsapott volna egy zeneműkiadó, hiszen szinte bizonyosra vehető, hogy a szakmai elismeréseket a nagyközönséget is meghódító sláger követi majd. Jelenleg azonban nincs hosszú távú szerződése, és kénytelen pincérnőként dolgozni. Mi lesz, ha feladja álmait; ki tudja, milyen dalokkal lesz szegényebb így a világ? – teszi fel a kérdést a film.

Exit mobile version