Dal+Szerző Playlist #24: Artisjus-díjasok

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus kétheti sorozata azoknak, akiket érdekel a magyar zene, de nem tudják követni napi szinten az újdonságokat. Bővebben itt írtuk le, mi ez. A Playlistek összegyűjtve itt találhatók meg; kérdéseket, észrevételeket erre az e-mail címre várunk.

Az eheti playlistek:

Spotify Deezer – YouTube

A YouTube- és Spotify-playlist a cikk végén beillesztve is megtalálható.

Március végén osztották ki az Artisjus-díjakat. Ennek célja, hogy az előadók mellett tevékenykedő szerzőkre irányítsa a figyelmet, őket ünnepelje. A díj odaítélését maga a zenész szakma végzi: a beérkező ajánlásokat az Artisjus vezetőségének tagjai összesítik és ők döntenek a díjazottak személyéről. Az idei nyertesek teljes listája itt látható. Közülük ebben a Playlistben a könnyűzenei kategóriák díjazottjait mutatjuk be (beleértve a jazzt). A Junior kategória nyerteseit külön cikkben mutattuk be. Az Év Junior Komolyzenei Alkotója díját Tornyai Péter nyerte, az Év Komolyzenei Műve Eötvös Péter: Oratorium Balbuluma lett; Az Év Magyarnótaszerzője Szirmai László.

Dévényi Ádám

Szövegírói Életműdíjat kapott a 2016 decemberében elhunyt Dévényi Ádám. Szövegeit milliók ismerik, hiszen barátján, régi zenésztársán, Trunkos Andráson keresztül a Rolls Frakció, majd a Bikini előadásában országos slágerré lett több szerzeménye is. (Trunkos Andrással egyébként még a folk mozgalomban kezdett el együtt zenélni.) Ő maga klubokban, később színházakban adta elő dalait. Méltatásában Németh Alajos így fogalmazott: “Az egyik legnagyszerűbb dalszerző és előadó volt. Szerzeményeiben költői minőségben szólt közéletről és egyéni sorsokról. A zajos, hangos sikernél biztos, hogy értékesebb a halkabb, de örökké tartó dalok, művek megalkotása és előadása. Ádám ezt az utat járta. Míg körülötte jöttek-mentek a zajnokok, ő dalnokként csendben végigjárta a neki szánt utat és alkotott, dalolt…” Utolsó interjúja áttekinti egész életművét, a Zenetudományi Intézet oral history archívuma számára készült, Szabó Kata munkája, pdf-ben itt olvasható, rövidített változata a Recorderen jelent meg. Egy korábbi nagyobb interjúja itt található. Ebben ezt mondja a “módszeréről”: “Egyszerűen csak jön. Felébredek, hogy jézusmária, már megint. [nevet] Legutóbb tényleg ez volt, hogy a folyosón jutott eszembe valami, és rohantam be, hogy hol van papír. Valami kép megjelenik és akkor azt le kell írni.”

Bikini: Adj helyet

A nyolcvanas évek egyik legnagyobb magyar slágere, amelybe az Adj helyet mellett a Kínai forradalom című Dévényi-dal sorai is bekerültek; viszont magából a szövegből kikerült ez a politikai utalás. Mint Dévényi Ádám mondta: “A „mint Kínában a forradalom” sort Trunkosék átírták arra, hogy: „mint félelemben a színpadon”. Trunkos úgy gondolta, az előző szöveg ’82-ben nem menne át a rostán, ráadásul a közönséget talán nem érdekli annyira a kínai forradalom, mint engem. És ebben igaza lehetett.”

Zene: Dévényi Ádám, Tóth Miklós, Trunkos András. Szöveg: Dévényi Ádám, Tóth Miklós, Trunkos András. ISWC kód: T-007.003.396-3

Közeli helyeken

Egy másik hatalmas sláger. “Akkoriban Farkasréten laktam. Séta közben tulajdonképpen csak leírtam a környéket, amit láttam. Benne van a dalban a hidegháborús légkör, az a fajta keveredés, amikor a természetbe belecsúszik a történelem, merthogy voltak ott még atombunkerek is. A fák meg mintha már csak valamiféle zöld mozgalom részeiként tüntetnének” – mondta róla. A YouTube-ról egy 2014-es, intim hangulatú koncertfelvételt válogattunk be, amelyben hegedű és bőgő kísér. A stream szolgáltatóknál csak a Bikini-féle változat található meg.

Bikini-változat: Zene: Németh Alajos. Szövegíró: Dévényi Ádám. ISWC kód: T-007.007.693-5

Bikini: Lyuk a zászló közepén

A Bikini 1990-es Temesvári vasárnap című koncertlemezén Dévényi Ádám énekli ezt a dalt. (A YouTube-on nem, a Spotify-on viszont hallható, milyen meleg szavakkal mutatja be D. Nagy Lajos Dévényit a közönségnek. A Deezeren nincs fent a szám.)

Zene, szöveg: Dévényi Ádám. ISWC kód: T-007.095.840-5

Koldusdal

A kilencvenes években Dévényi Ádám különféle felállásokban jelentetett meg albumokat, jó részüket kazettán, és hivatalos újrakiadásuk azóta sincs (ezért a stream oldalakon sem érhetők el). Ez a dal a Mindennapi éjek című, 1994-es CD-n található. “Ebből az időszakból egyik kedvenc számom a Koldusdal volt, ami szintén lehetne pol-beat, mint egy aktuális, szociografikus látlelet” – mondta róla.

Zene, szöveg: Dévényi Ádám. ISWC kód: T-007.094.400-1

Jelen

Olyan jó címmel 2008-ban jelent Dévényi Ádám és az Átmeneti Kabát albuma – utóbbi Trunkos Andrással közös, egyébként változó felállású zenekara, amelyet a nyolcvanas években indítottak el. Az albumot készítő társulatba sokfelől érkeztek tagok, a popból, bluesból, jazzből. “Ezért is volt izgalmas velük játszani, mivel észrevettem, hogy a saját stílusukra formálják a számokat, és valami egészen újat hoznak ki belőlük” – mondta Dévényi Ádám. A Jelen egy korábbi dala, amelyet ez az együttes a maga képére formált.

Zene, szöveg: Dévényi Ádám. ISWC kód: T-007.054.623-4

Postásy Júlia, Dévényi Ádám: Szívemben bomba van

Bár Dévényi Ádám elsősorban szerzőként ismert, 1986-os, Postásy Júliával közös, Nincs kegyelem című lemezén “csak” előadó: a két világháború közötti sanzonokat dolgoztak fel szintetizátorkísérettel. (“Az volt a baj, hogy az Omega stúdiójában, ahol a felvétel készült, volt vagy tíz szintetizátor. Bevetettünk mindent.”) Erről a dalról azt mesélte: “Megdöbbentő élmény volt számomra, amikor a megjelenése után a Szívemben bomba van szerzőjének, Walter Lászlónak az özvegye eljött hozzám, és nagyon boldog volt, hogy egyszer csak előkerült ez a dal. Elmesélte, hogy a férje milyen sikeres operettszerző volt, aztán elvitték munkatáborba, és miután visszajött, már nem írt semmit, csak valami bárban zenélt.” (A Deezeren nem található meg.)

Zene: Walter László. Szöveg: Harmath Imre. ISWC kód: T-007.004.544-1

Dalfutár

Hajós András műsora lett az év könnyűzenei produkciója. A Super TV2-n futott sorozat a népszerű tévés műfajok elemeit ötvözte némi edukációval. Szórakoztató és magával ragadó módon mutatta be egy-egy dal megszületésének folyamatát. Szabó Áron “Vasaló” méltatásában így fogalmazott: “A Dalfutár amellett, hogy magas színvonalon tudott szórakoztató lenni, a szellemi érték létrehozásának bemutatásában is nagyon hasznos szerepet tölthet be, hiszen közel hozza a szerzőt,  a dalszerzést a nézőhöz, és az előadóról a hangsúly ez egyszer a dal létrehozóira helyeződik át.”

Dalfutár a Super TV2 honlapján

Összetörve is jó

A Dalfutár már szerepelt Playlistünkben, ezért itt egyetlen számot mutatunk be; azt, amelynek szövegírója Artisjus Junior-díjat kapott: Karácson Tamás, vagyis Fluor. A zeneszerző Csorba Lóránt, a producer Szakos Krisztián, Kökény Attila énekel.

A dal regisztrációja folyamatban. 

Likó Marcell

Az év könnyűzenei szövegírója díját a Vad Fruttik frontembereként ismert, de a könyvek világával is kapcsolatot tartó Likó Marcell kapta. Czutor Zoltán így méltatta: “A Vad Fruttik dalszerzője igazolta, hogy a sok gyötrelmet, reményt, fájdalmat és kétséget bizony lehet úgy is zeneszámmá formálni, hogy az messze túlmutasson a köldöknézésen.” A Vad Fruttikat korábban részletesen bemutattuk Playlist rovatunkban itt, ezért most csak legutóbbi klipes daluk szerepel az összeállításban.

HonlapFacebook

Majom majom

A dal szövege az “ember az állatban” témáját sajátos módon, a valóságtól fokozatosan elemelkedő jelenetsorban mutatja be, a végén pedig egy cirkuszi “majomőr” szájába adja a mondanivalót.

Zene: Likó Marcell, Hock Attila, Hock Zoltán, Győrffy Gyula, Kerekes Gergely. Szöveg: Likó Marcell. ISWC kód: T-007.259.934-8

László Attila

Zeneszerző, gitáros, hangszerelő, akit elsősorban a jazz világában ismernek, de a könnyűzenében is jelentőset alkotott; az év könnyűzeneszerzőjének járó Artisjus-díjat kapta meg. Victor Máté méltatásában kiemelte: “A ma hazánkban működő big bandek, így persze a Budapest Jazz Orchestra muzsikusai is gyakorlatilag mind az ő növendékei. Kevés szerző van ma Magyarországon, aki annyira fölényesen kezelné és uralná a big band hangzást, mint László Attila.” Legutóbbi albumával már találkozhattak olvasóink a kritikusok 2016-os lemezeit bemutató Playlistünkben.

HonlapFacebook

Charlie: A zene gyógyszer

László Attila több mint két évtizede dolgozik Charlie-val zeneszerzőként, hangszerelőként és zenészként. A Charlie Jazz formáció zenei koncepciójának kialakítása az ő nevéhez fűződik; ez a dal a Jazz című, 2001-es albumon jelent meg.

Zene: László Attila. Szöveg: Horváth Attila. ISWC kód: T-007.004.968-1

Cserháti Zsuzsa: Játssz csak egy igazi dalt

Cserháti Zsuzsával az énekesnő kilencvenes évekbeli visszatérése után dolgozott együtt több lemezen is. Ez a szám az 1996-os Hamu és gyémánton hallható.

Zene: László Attila. Szöveg: Horváth Attila. ISWC kód: T-007.106.490-8

László Attila, Harcsa Veronika, Emilo: Correspondence

Bár László Attila énekes szerzeményei (melyek honlapján itt vannak összegyűjtve) jórészt az életmű “poposabb” oldalához tartoznak, ez például egy finom jazz. Érdemes megfigyelni az ének és gitár összjátékát: egyik sem tolakszik a másik elé. A László Attila & Friends: Bábel albumon jelent meg 2009-ben.

Zene: László Attila. Szöveg: Harcsa Veronika. ISWC kód: T-007.060.620-0

Ballet On The Moon

A László Attila Band első, 1995-ös The Only One című lemezének nyitó száma. A felállás: László Attila (gitár), Oláh Kálmán (zongora), Lattmann Béla (basszus), Solti János (dob), Horváth Kornél (ütőhangszerek), vendég: Csiszár Péter (szaxofon). László Attila hivatalos YouTube-csatornáján található egy koncertváltozat, ahol a legendás Tommy Campbell dobol (Dizzy Gillespie, Sonny Rollins, John McLaughlin, The Manhattan Transfer stb.).

Zene: László Attila. ISWC kód: T-007.199.448-3

Binder Károly

A zongoraművész, zeneszerző, tanszékvezető egyetemi tanár Binder Károly a Könnyűzeneszerzői Életműdíjat kapta. Méltatója, Malek Miklós így fogalmazott: “Igazi újító. Művei a jazz, a népzene és a kortárszene határán mozgó muzsikák, szinte minden formációra, hangszerekre vagy vokális formában. Javarészükben mégis kitüntetett hangszere, a zongora a főszereplő.” 67 lemezéből kevés érhető el online meghallgatható formában, ezért két hosszabb darabot választottunk.

Honlap

Megrepedt Lépcsőkön

Az In Illo Tempore című 1985-ös lemezen hallható, negyedórás darabban Binder Károly zenésztársai: Tóth Tamás (bőgő), Zsoldos Béla (dob, ütőhangszerek), Dés László (szaxofon), Körmendi Ferenc (brácsa). A YouTube-on, Binder Károly hivatalos csatornáján egy élő változat hallható, itt Szakály Ágnes (cimbalom) és Borbély Mihály (tárogató, szopránszaxofon) játszanak még. (A Deezeren nem található meg.)

Zene: Binder Károly. ISWC kód: T-007.087.034-6

Psalm / Himnusz

A világhírű indiai ütőhangszeressel, Ramesh Shothammal készült, 1991-ben megjelent Dance Music című albumról. Shotham csak egy a jazz számos világsztárja közül, akikkel Binder Károly együtt zenélt. (A Deezeren nem található meg.)

Zene: Binder Károly. ISWC kód: T-007.087.082-4

A Playlist a YouTube-on:

és a Spotify-on:Categories: Playlist

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: