A Facebookon is lehet pénzt keresni a mások által felhasznált videóval, zenével, úgy, mint a YouTube-on

A YouTube Content ID-jához nagyon hasonló rendszert vezetett be a Facebook is a videókra és az audio tartalmakra is. A lényeg pont ugyanaz: egy-egy videó (részlete) sok helyen megjelenhet, illetve jogvédett hanganyagokat sok videóban felhasználhatnak. A rendszer a (részleges vagy teljes) egyezések felismerése után a jogtulajdonos számára többféle választ tesz lehetővé. Új elem a monetizáció: lehet kérni, hogy a mások által feltöltött videóban reklámok jelenjenek meg, és a bevételen a jogtulajdonos és a Facebook a YouTube-nál is szokásos 55%-45% arányban osztozik meg.

Minderről a Facebook ebben a hivatalos közleményben számolt be. Minden egyes megtalált videó egyenkénti (“manuális”) ellenőrzés mellett a következő automatizált opciókat lehet választani: 1) blokkolás, 2) monitorozás: a videó megmarad a Facebookon, a nézettséget figyelheti a jogtulajdonos, esetleg később változtathat azon, mit választ (például: egy bizonyos nézőszámot elérő videókat monetizálhatja), 3) részesedés a reklámbevételből. Utóbbinál a Facebook megjegyzi, hogy a videók közben megjelenő (vagyis nem az elindulás előtti) reklámok tesztelésének még elején tartanak, de szerintük a jövőben bizonyára sok jogtulajdonos választja majd ezt az opciót.

Különféle kritériumokhoz különféle automatikus válaszokat lehet rendelni, a következők szerint: 1) a videó nézőjének földrajzi helyzete, 2) a tartalom típusa (videó vagy audio), 3) az egyezés időbeli hossza, 4) a videó feltöltője magánszemély vagy hivatalos profil, 5) a videó privát vagy nyilvános. Vagyis engedélyezni lehet, hogy ha valaki Magyarországon néz egy egy privát videót, amiben két percnél rövidebb ideig szól egy zenénk, akkor azt ne zargassa a rendszer, míg ugyanezt nyilvános videó esetén már monetizálja stb.

Mindezt néhány héten belül mindenki számára bevezetik. A jogvédett tartalmakat a Facebook Rights Manager nevű aloldalán lehet kezelni, ahová itt lehet feliratkozni. A Rights Manager általános ismertetője itt található meg. A videókban elhelyezett “reklámszünetekről” itt lehet tájékozódni. A feltöltött videóiba bárki helyezhet ilyet; élő videókban egyelőre zárt körűen tesztelik azt a lehetőséget, hogy “adás” közben, a feltételek teljesítése után megjelenő ikonra kattintva indítható egy reklámblokk.

A Music 3.0 blog rövid elemzése szerint mindez egy fontos új bevételi forrás lehet, és a Facebook-videóktól eddig (a monetizáció lehetőségének hiánya, illetve az engedély nélküli másolatok nagy száma miatt) tartózkodó tartalomszolgáltatókat meggyőzheti, hogy használják a közösségi oldalt. Ugyanakkor a YouTube esetén az 55%-os részesedés alacsony voltára már évek óta panaszkodik a zeneipar. Arról, hogy milyen elképesztő léptékben töltenek fel a felhasználók jogosítatlanul híres klipeket – akár olyanokat is, amelyek hivatalos változatán amúgy semmilyen “kijátszandó” tiltás nincs – a Facebookra és más platformokra, tavaly ősszel készült egy elemzés. Adele: Hello című videója esetén másolatok jóval nagyobb nézettséget és több interakciót (lájkot, kommentet) szedtek össze, mint az eredeti.Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: